Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Občina Dobrova – Polhov Gradec je praznovala

Polhov Gradec, 22. junij - V večnamenski športni dvorani pri Osnovni šoli Polhov Gradec je potekala letošnja slovesnost, s katero je občina Dobrova – Polhov Gradec obeležila občinski praznik, dan državnosti ter podelila priznanja in grbe najbolj zaslužnim občanom, hkrati pa zaobjela novo turistično zgodbo o polhu, ki se tu rojeva.
S slovensko himno mladega trobilnega tria se je pričela slovesnost, s katero je občina Dobrova – Polhov Gradec letos obeležila praznik, ki je bil obarvan z zgodbami o polhu, graščini in Polhovem Gradcu. O vsem tem je govorila tudi glasbena pravljica Polh rogovilež, avtorja Uroša Grilca, ki je bila ob tej priložnosti premierno izvedena. Zbrani množici občank, občanov in gostov je ob občinskem in državnem prazniku čestital župan Franc Setnikar. Izrazil je zadovoljstvo, da se ob takšnih dogodkih srečajo in poveselijo ter posebej nagradijo tiste, ki v lokalni skupnosti postorijo nekaj več, nekaj več za razvoj kraja in države. Letošnjim nagrajencem je namenil posebno pozornost in jim izročil priznanje oziroma grb občine. Priznanje občine za izkazano prizadevnost na različnih področjih delovanja so prejeli: Janez Novak, Janez Novak, Sara Polančec, Janez Zadnikar, Jure Grjolj in Herman Rednak. Podeljena sta bila tudi dva bronasta grba občine, in sicer Milanu Dolinarju za pomembne dosežke na področju razvoja turizma v občini in Darinki Orel za pomembne dosežke na področju ohranjanja kulturne dediščine in vsestransko delo. Matija Kavčič pa je postal nov dobitnik zlatega grba občine za življenjsko delo.

Prijeten kulturni program se je zaključil z glasbeno točko in prijaznim povabilom iskrive povezovalke Bernarde Žarn na nadaljevanje odkrivanja lepot občine, ki so se že naslednji dan odvijale v Polhovem doživljajskem parku v grajskem parku, o katerem govorita na novo izdani knjigi Polh rogovilež ter Polh in Gradec, ki ju je vsak od obiskovalcev tokrat dobil v poklon.

 

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

 

Janez Novak, priznanje občine na društvenem področju - je član upravnega odbora društva upokojencev Polhov Gradec in njegov predsednik komisije za šport in rekreacijo, vodi pa tudi balinarsko sekcijo. Že leta se udeležuje aktivosti v KS Polhov Gradec. Njegovo delo pa ni zgolj voditeljsko, ampak s svojim entuziazmom in čutom za sočloveka in naravo svoj čas namenja tudi Balinarskemu društvu Blagajana pri urejanju balinišča in vse njegove okolice.

 

Bojan Oven, priznanje občine na gasilskem področju - je že leta 1972 vstopil v gasilske vrste. Kot pozitivna oseba je vedno znal privabiti sovrstnike. Izkazal se je na področju izobraževanja v gasilstvu. Je tudi član poveljstva in štaba operative GZ Dolomiti. Poznan je po sposobnosti, delavnosti in priljubljenosti, vključen pa je tudi v vsa družabna srečanja in prireditve v domačem kraju, med drugim je bil del odbora pri pripravi slovestnosti ob 300- letnici župnije Dobrova.

 

Sara Polančec, priznanje občine na humanitarnem področju - je sodelovala v organizaciji projekta “za Primoža gre” in je s svojo pozornostjo do sočloveka in razdajanjem svoje energije drugim izkazala nepozaben trud  za pomoč ljudem v stiski. S svojim delovanjem je pokazala, kako se bližnim lahko pomaga in je s tem poslanstvom združila ljudi v neverjetno skupnost. Njeno udejstvovanje v kraju je spodbudilo ljudi, da so pristopili k akcijam in razmislili, koliko ljudje zmoremo in znamo stopiti skupaj.

 

Janez Zadnikar, priznanje občine na društvenem področju - je aktiven član društva upokojencev Dobrova. Aktivno sodeluje pri vseh društvenih dejavnostih ter prispeva k izvajanju načrtovanih programov, s katerimi društvo prispeva k ohranjanju kvalitetnejšega in pestrejšega življenja članov v tej starostni dobi. Z dobro voljo in optimizmom spodbuja člane k nesebičnemu delovanju v dobro vseh. 

 

Jure Grjolj, priznanje občine na gasilskem področju - je kljub svoji mladosti že 25 let aktiven član PGD Polhov Gradec, danes pa mu poveljuje. Veliko časa je posvetil izobraževanju in usposabljanju, tako je opravil kar 13 različnih strokovnih usposabljanj na nivoju občine, regije in države, veliko časa pa posveča tudi izobraževanju nove generacije operativnih gasilcev. Obdobje zadnjih let močno zaznamuje nenehen napredek in razvoj društva na operativnem področju, izurjenosti in opremljenosti operativne enote, kar se je izkazalo tudi pri procesu načrtovanja in izdelave novega gasilskega vozila.

 

Herman Rednak, priznanje občine na društvenem področju – se je takoj po preselitvi iz Ljubljane vpisal v planinsko društvo Blagajana. Po obnovitvi društva v letu 1996 je bil izvoljen za podpredsednika in to funkcijo opravlja še danes. Pri snovanju in gradnji planinskega doma je bil prisoten na vseh delovnih akcijah. Vrsto let je kot vodnik vodil sekcijo Veselih planink, aktivno sodeluje tudi pri pripravi Nočnega pohoda na Grmado

 

Milan Dolinar, Bronasti grb občine za pomembne dosežke na področju razvoja turizma v občini - je eden izmed ustanovnih članov in prvi predsednik TD Briše ter njegov aktiven član vseh 25 let delovanja. Je pobudnik in organizator akcij za čisto in urejeno okolje, pobudnik izgradnje kopališča Terme na Mali vodi in društvenega objekta- brunarice ter eden najaktivnejših pri organizaciji turistične prireditve Dan pod Lovrencem. Njegova zavzetost je botrovala, da se je vas Briše leta 1997 udeležila Iger brez meja v Budimpešti in tako v družbi velikih evropskih mest predstavila domači kraj in domačo občino. Je večkratni predsednik vaške skupnosti Briše – Mala voda. Njegova vpetost s prostovoljnim delom, idejami in sodelovanjem pri organizaciji posameznih aktivnosti društva sooblikuje razvoj turizma.

 

Darinka Orel, Bronasti grb za pomembne dosežke na področju ohranjanja kulturne dediščine v občini – je, čeprav Ljubljančanka, s svojo vpetostjo v polhograjskem okolju pustila velike rezultate svojega dela. Na njeno pobudo je strip Kraljeva roža doživel sinhronizacijo v slovenščino in angleščino. Je nepogrešljiva pri organizaciji dogodkov Blagajevi dnevi, Dnevi medu, kamor je letos vpletla mednarodno združenje ENO šol in izvedla natečaj izdelave 3 D čebel iz recikliranega materiala, kamor se je prijavilo preko 35 držav sveta. Je aktivna članica Zelene šole, pod okriljem katere potekajo številne dejavnosti, povezane z okoljevarstveno vsebino na šoli. Priložnostno sodeluje z JZ Polhograjska graščina in pomaga pri pripravi programov in organiziaciji dogodkov. Organizirala je številne šolske prireditve, dogodke z znanimi gosti, tudi s krajanom misijonarjem Janezom Krmeljem in za tamkajšnje otroke organizirala dobrodelno akcijo. V okviru svojega knjižničarskega dela spodbuja otroke k uresničevanju njihovih potencialov, predvsem na umetniškem področju. Vsako leto sodeluje pri organizaciji Bralnega maratona, Knjižne izmenjevalnice, vključuje se v različne natečaje in organizira potopisna predavanja. Njena inovativnost in občutek za estetiko sta številnim prireditvam dali novo dimenzijo. Za kraj pa je pomembno, da je vse raziskovalno delo na področju ohranjanja naravne in kulturne dediščine uspela spraviti v trajno, pisano obliko- knjiga Vonj babičine kuhinje, knjiga o grofu Blagaju, Razglednice Polhovega Gradca – Usrane gase.

 

Matija Kavčič, Zlati grb občine za izredno življenjsko delo – je pripomogel k ohranitvi in ponovnemu zagonu hribovitega šentjoškega območja. Kot veliki ljubitelj športa je v vas pripeljal nogomet in smučanje ter navdušil mlado generacijo. Spoznal je, da ima smučanje tu možnosti za razvoj in postavil smučarsko vlečnico, ki še danes privabljala mlado in staro od blizu in daleč. Tradicija igralstva je imela v Šentjoštu dolgo zgodovino. Izgradnja zdajšnjega Kulturnega doma v Šentjoštu je bila tistikrat zalogaj, a fantje so se zanesli na svoje moči, pridnost in pripravljenost poprijeti za delo in uspelo jim je postaviti največji kulturni dom v nekdanji občini Ljubljana Vič - Rudnik. Od otvoritve do danes se je v domu odvilo nešteto prireditev. Tudi sam je odličen dramski igralec, in je v svoji več kot 30 letni igralski karieri sodeloval v več kot petnajstih gledaliških predstavah. Hkrati je bil scenarist, režiser in izdelovalec kulis. Najbolj znan je bil v svoji življenjski vlogi Deseti brat, saj je tudi v resnici pravi deseti brat. Je soavtor številnih razstav, pisec knjige Nikoli premagani in zbiratelj zgodovinskih spominov skozi dokumente in materialno gradivo. Preko njega so se navezali številni stiki s posamezniki in skupnostmi v okviru občine, izven nje, po Sloveniji ter med zamejci in Slovenci po svetu. Tod je poznan kot scenarist številnih predstav, rezbar in pesnik. Dejaven je tudi v župnijski skupnosti, in sicer kot pritrkovalec, basist v cerkvenem pevskem zboru in solist na številnih družabnih in javnih prireditvah. Je član ŽPS, molitvene skupine in vodja salezijanskih sotrudnikov. Sodeloval je pri obnovi cerkva in drugih stavb, ki nosijo pečat kulturne dediščine kraja.  Gasilstvo je bilo področje, brez katerega vasi včasih niso imele zagotovljene varnosti in zaščite, zato mu je vseskozi stal ob strani. Naredil je tudi načrt za gasilski dom v Šentjoštu. Prištevajo ga tudi med glavne pobudnike za izgradnjo nove šole v Šentjoštu. Tudi na njegovo pobudo so začeli napeljevati telefonsko omrežje, ohranili pošto v kraju, graditi so se začele ceste, posodobili so vodovod, v vas je pripeljal prvi avtobus. Vse te trenutke pa rad ujame v fotografijo in na filmski trak oziroma kamero, s katero je zabeležil, danes že zgodovinske dogodke, ki so zaznamovali glavne etape v razvoju vasi. Arhiv z ogromnim številom posnetkov, fotografij in drugega dokumentarnega gradiva še čaka na strokovno obdelavo, počasi pa ga ureja avtor sam z ženo. Predstavlja izjemno zakladnico spominov, ki bodo bodočim generacijam služile kot gradivo za vpogled v preteklost, obujanje spominov in neprecenljiv vir informacij za mnoge raziskave.

Oglejte si tudi