Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Občina uvrščena v ožji izbor projekta NIJZ in slovenskega portala Zlati kamen za spremljanje razvoja občin

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je letos že šestič objavil podrobne podatke o zdravju prebivalcev v 212 slovenskih občinah, s posebnim poudarkom na duševnem zdravju, ki je bilo v  letu 2021 zaradi epidemije COVID-19 pod še posebno preizkušnjo. »Dobro duševno zdravje je temelj našega zdravja, pa tudi socialne, družinske in gospodarske stabilnosti, družbene blaginje in kakovosti našega življenja,« so ob objavi podatkov zapisali v NIJZ. S podatki, objavljenimi v publikaciji Zdravje v občini 2021, želi NIJZ predvsem vzpodbuditi občine k različnim aktivnostim za ohranjanje zdravja in prebivalce posameznih občin opomniti, kako pomembna je skrb za varovanje, izboljšanje in krepitev zdravja – tudi duševnega.

NIJZ je v sodelovanju z Zlatim kamnom, slovenskim portalom za spremljanje razvoja občin, nedavno v ožji izbor kot regijsko finalistko uvrstila tudi občino Dobrova - Polhov Gradec. Priznanje Občina zdravja je prejela občina Žiri, ki je izstopala z aktivnostmi za izboljšanje zdravja svojih prebivalcev.

Podatki, objavljeni v publikaciji Zdravje v občini 2021, so namenjeni pregledu ključnih kazalnikov zdravja v občini v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem. Okolje, v katerem prebivamo in delamo, namreč pomembno vpliva na naše zdravje.


Za občino Dobrova - Polhov Gradec je analiza pokazala naslednja dejstva:


Zdravstveno stanje in umrljivost

  • Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je trajala povprečno 12,0 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 17,7 dni.
  • Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil nižji od slovenskega povprečja, za sladkorno bolezen velja enako.
  • Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 0,9 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,1.
  • Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 9,5 na 1000, v Sloveniji pa 6,5.
  • Delež uporabnikov pomoči na domu je bil blizu slovenskemu povprečju.
  • Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 15 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 19.


Dejavniki tveganja za zdravje in preventiva

  • Telesni fitnes otrok je bil blizu slovenskemu povprečju.
  • Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 1,9 na 1000 prebivalcev, v Sloveniji pa 1,4.
  • Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil blizu slovenskemu povprečju.
  • Odzivnost v Program Svit - presejanju za raka debelega črevesa in danke je bila 71,7 %, v Sloveniji pa 65,6 %.
  • Presejanost v Programu Zora - presejanju za raka materničnega vratu je bila 73,8 %, v Sloveniji pa 72,4 %.


Statistično gledano je v občini Dobrova - Polhov Gradec več zlomov kolka in okužb s klopnim meningoencefalitisom ter poškodb zaradi transportnih nezgod, od povprečja preostale Slovenije. Občina pa je statistično gledano boljša od povprečja preostale Slovenije predvsem pri bolniški odsotnosti zaposlenih občanov, ki je pri nas znašala 5 dni manj od državnega povprečja  in pri odzivnosti oziroma udeležbi občanov v Programu Svit, ki je dobrih 6 % višja od slovenskega povprečja.

Celotno publikacijo Zdravje v občini 2021, kjer lahko najdete zanimive podatke, kartografske prikaze, primerjave kazalnikov med območji in druge vsebine, si lahko ogledate na spletni strani obcine.nijz.si, v zavihku 2021.

Vir: NIJZ

Oglejte si tudi