Logo MojaObčina.si

Medvode

DANES
19°C
-2°C
JUTRI
16°C
-1°C
898

Medvode ostajajo prostovoljstvu prijazno mesto

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je v Kulturnem domu Črna na Koroškem podelila nazive Prostovoljstvu prijazno mesto. Naziv je lani prvič prejela tudi Občina Medvode, letos pa je komisija odločila, da naziv ohranimo tudi v letošnjem letu. Nazive so na Slovesnem dnevu prostovoljstva, ki poteka v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva, podelili občinam, ki aktivno podpirajo prostovoljstvo in prostovoljske organizacije. Priznanje je v imenu Občin Medvode prevzel župan Nejc Smole, ki je bil še posebno ponosen na naše najmlajše prostovoljce, učence OŠ Preska in VIZ Frana Milčinskega Smlednik, ki so na prireditvi prejeli naziv Junaki našega časa.

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, že vrsto let spodbuja razvoj prostovoljstva v Sloveniji. Prostovoljstvo se večinoma odvija v lokalnem okolju, zato je izjemnega pomena odnos občin do prostovoljskih organizacij in prostovoljcev. Nekatere občine, med njimi tudi Občina Medvode, ki so naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto« prejele že v prejšnjih letih, so ga tokrat potrdile, naziv pa je prvič pridobila Občina Divača.

Občina Medvode je naziv prejela za finančno podporo prostovoljstvu in zagotavljanje prostorov in infrastrukture. Več kot 80 organizacij v občini Medvode deluje s pomočjo prostovoljcev, pri čemer so nekateri prostovoljci aktivni v več različnih organizacijah. Večino organizacij je Občina Medvode tudi finančno podprla na različnih razpisih v preteklem letu. V razpisih namenjamo sredstva za sofinanciranje potnih stroškov, prehrano in nezgodno zavarovanje prostovoljcev, prispevke za prostovoljce v zdravstveno in pokojninsko blagajno, usposabljanja, stroške sestankov, srečanj in njihove supervizije, delo mentorjev in organizatorjev prostovoljnega dela in udeležbo mentorjev na usposabljanjih. Občina upošteva prostovoljsko delo tudi kot lastni delež sofinanciranja projektov. Na sedmih razpisih smo lani sofinancirali aktivnosti na področju kulture, sociale, športa, turizma, mladine, kulturne dediščine in prireditev, kjer smo sofinanciranju namenili 366.700 EUR proračunskih sredstev. Večje prireditve, kjer so bili aktivni predvsem prostovoljci, so bile v lanskem letu na primer: Tradicionalna spomladanska čistilna akcija, Festival Medvode v gibanju, Medvoški kulturni festival, Teden vseživljenjskega učenja, Evropski teden mobilnosti … Občina prostovoljskim organizacijam omogoča brezplačno ali subvencionirano uporabo prostorov za redno delovanje. Sem spadajo stavbe, ki so v lasti Občine Medvode ali pa jih Občina najema in nato daje v brezplačno uporabo. Nekateri javni objekti imajo za uporabo določene cenike, ki upoštevajo popuste za lokalne prostovoljske organizacije. Društvom pri njihovem delu z uporabo prostorov pomagajo tudi krajevne skupnosti.

Častno pokroviteljstvo prireditve je letos sprejel predsednik Vlade Republike Slovenije, gospod Marjan Šarec, ki je na prireditvi podelil priznanja. Za občine, prejemnice naziva Prostovoljstvu prijazno mesto, je pred podelitvijo potekal tudi posvet županov na temo izmenjave dobrih praks in priložnosti za razvoj in promocijo prostovoljstva.

Prejemnice naziva so bile letos poleg Občine Medvode še Občina Črna na Koroškem, Občina Gornja Radgona, Občina Hrpelje-Kozina, Občina Krško, Občina Laško, Občina Radlje ob Dravi, Občina Ravne na Koroškem, Občina Sevnica, Občina Sežana, Občina Slovenske Konjice, Občina Škofja Loka, Občina Trbovlje, Mestna občina Velenje, Občina Žalec, Občina Kočevje, Mestna občina Kranj, Občina Kamnik, Občina Postojna, Občina Tržič, Občina Vodice in Občina Divača.

Iskrena zahvala gre vsem, ki del svojega časa namenjate tudi prostovoljnemu delu na premnogih področjih v Medvodah. Zaradi vas je naša skupnost lepša in bolj prijetna. Posebna zahvala gre tudi vsem mentorjem prostovoljstva. 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi