Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Izseki analize ankete zadovoljstva občanov z občinskimi storitvami

V občini Dobrova - Polhov Gradec smo v letu 2023 začeli z rednimi merjenji zadovoljstva občanov s storitvami, ki jih nudi občina. Merjenje bomo izvajali na vsaki dve leti, rezultate ankete pa bomo redno objavljali v občinskih glasilih in na spletni strani občine. Rezultati nam bodo služili kot kazalniki, ali se pri zagotavljanju javnih storitev izboljšujemo in dosegamo cilje, ki smo si jih zadali. Na anketo je odgovorilo skupaj 894 občanov (11,4 %). Anketa je reprezentativna (previdnost pri interpretaciji ločenih odgovorov je potrebna pri KS Šentjošt).

Občina dosega precej visoko stopnjo zadovoljstva z organizacijo javnega zdravstva. Pri tem je zadovoljstvo manjše z organizacijo zobozdravstva ter s prostori za zagotavljanje osnovnega zdravstva. V ta namen občina že pripravlja odločitve, na podlagi katerih bomo v kratkem pričeli z izgradnjo ali preselitvijo obstoječih ambulant. Z zagotavljanjem prostorskih pogojev za delovanje osnovnega zdravstva so najbolj nezadovoljni na Dobrovi.

Občani so nekoliko manj zadovoljni s socialnimi aktivnostmi za starejše (bivanje oseb v splošnih socialnih zavodih, izvajanje pomoči na domu, letovanja za starejše, ipd.). Na občini z namenom olajšanja življenja starejših občanov uvajamo projekt Prostofer, to je brezplačen prevoz za starejše občane, ki potrebujejo prevoz do nujnih storitev. Prav tako je v fazi projektiranja dnevni center aktivnosti tudi za starejše, ki bo zaživel predvidoma v letu 2023 v prostorih Zelene doline.

Z vzgojo, izobraževanjem ter kulturo in športom so občani v povprečju najbolj zadovoljni. S ponudbo kulturnih vsebin so v povprečju precej zadovoljni, nekoliko bolj sicer v Polhovem Gradcu. S pogoji za šport in rekreacijo v občini so občani zmerno zadovoljni (povprečna ocena 3,12). Občani si želijo razvoj zunanjih parkov/športnih površin v občini, pri čemer še posebej poudarjajo obnovo ŠRC Gabrja. Na občini smo si že v začetku tega mandata zadali čim širšo obnovo športno-rekreativnih površin. V ta namen je so bile ustanovljene projektne skupine za postavitev novih otroških igrišč, kolo parka, skupina za prenovo in razširitev ŠRC Gabrje, v Šentjoštu pa je so na arhitekturni delavnici izdelali idejne koncepte za novo športno dvorano in prenovo kulturnega doma. Na ŠRC Gabrje smo v fazi urejanja razmerja med društvom in občino. Nekaj urejevalnih del smo že začeli, načrtujemo pa dvofazni pristop, v katerem bi v prvi fazi podrli starejši del stavbe (garderobe) ter jih nadomestili z novimi, v drugi fazi pa še gostinski objekt. Z namenom oživitve gostinske ponudbe smo pripravili tudi razpis za oddajo obstoječega gostinskega objekta.

Občine v Sloveniji so pristojne za izvajanje javnih storitev s področja vzgoje in izobraževanja (vrtci, osnovne šole). Pri tem država zelo natančno določa standarde (tako prostorske, delovne, higienske, vsebinske, ipd.), kar pomeni, da občinam ne preostane veliko manevrskega prostora za prilagajanje javne storitve lokalnemu okolju. V občini Dobrova - Polhov Gradec so občani z objekti vrtca v povprečju manj zadovoljni kot z objekti šole, kar gre predvsem na račun nezadovoljstva z objektom vrtca na Dobrovi. Na občini smo k temu problemu pristopili z izdelavo prostorske preveritve postavitve vrtca ob osnovno šolo na Dobrovi. Nadejamo se, da bomo po uspešni preveritvi pripravili projekt in kandidirali za državna sredstva za izgradnjo vrtca.

V delu ankete, kjer smo povpraševali o zadovoljstvu občanov s komunalo in gospodarstvom, najnižjo vrednost dosega zadovoljstvo z lokalnimi cestami (2,41), kar je le nekoliko manj od povprečnega zadovoljstva (2,5). Tukaj prednjači nezadovoljstvo v KS Dobrova ter (po deležu) Črni Vrh. V prostem razdelku je prevladovalo mnenje, da dela na cesti trajajo predolgo, da so občinske ceste in makadamske ceste slabo vzdrževane ter da bi bilo treba bolje urediti prometno signalizacijo. Ponekod pogrešajo pločnike ali dodatne mostove.

Cestno omrežje je v občini izrazito razvejano, zlasti na podeželskem delu, kjer je razvejana cestna infrastruktura in redka poseljenost. V občini imamo 231,5 km kategoriziranih cest, od tega je še vedno 59 km makadamskih cest, največ v KS Polhov Gradec in KS Črni Vrh. Vsako leto v povprečju na novo asfaltirajo 3,8 km cest. V letošnjem letu se na območju KS Polhov Gradec izvaja rekonstrukcija dveh cest, Majer–Praproče in Škandrov graben, v planu je tudi asfaltiranje nekaterih manjših odsekov v KS Šentjošt in KS Črni vrh. Na Dobrovi pa vzporedno z izgradnjo Barjanskega kolesarskega omrežja poteka tudi rekonstrukcija regionalne ceste in ceste Šujica–Podutik.

Del ankete se je nanašal tudi na izkušnjo z občinsko upravo. Na splošno so občani z občinsko upravo precej zadovoljni. Najmanj zadovoljni so s hitrostjo reševanja postopkov na občini (pa še tu gre za oceno nad povprečjem). Če primerjamo zadovoljstvo med krajevnimi skupnostmi, lahko ugotovimo, da so v krajevni skupnosti Polhov Gradec nekoliko bolj nezadovoljni s pomočjo občinske uprave pri pridobivanju informacij. Z namenom boljšega obveščanja občanov Polhovega Gradca smo uvedli podžupansko pisarno enkrat mesečno prav posebej v Polhovem Gradcu. S tem ukrepom želimo premostiti policentričnost občine ter lokacijske težave, ki iz tega izhajajo.

Celotna analiza ankete je dostopna na tej POVEZAVI.



Oglejte si tudi