Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Reševanje množične delovne nesreče

PGD Polhov Gradec je ob svoji 130. obletnici delovanja v soboto, 10. novembra, pripravilo občinsko gasilsko vajo, in sicer reševanje v primeru množične delovne nesreče v podjetju Schwarzmann.
"Ob postavljanju kovinske konstrukcije se ta poruši zaradi naleta viličarja. Porušitev je povod za serijo dogodkov, ki skupaj tvorijo večjo delovno nesrečo, v kateri se poškoduje več oseb, med njimi je tudi smrtna žrtev. Med natovarjanjem kamiona strojnik na viličarju z zadnjim delom zadene ob nosilni steber konstrukcije, ki jo postavljajo delavci podjetja. Pride do rušenja. Konstrukcija pod sabo pokoplje 5 monterjev, ki so v tistem trenutku na gradbišču. Del konstrukcije se poruši tudi na viličar s plinskim pogonom. Iz viličarja začne uhajati plin. Podirajočo se konstrukcijo viličar porine v kamion, pri čemer se predre rezervoar goriva na kamionu. Iz rezervoarja začne iztekati dizelsko gorivo. Ker se viličar zaleti v kamion, se tovor na kamionu podre na delavca, ki pomaga pri natovarjanju. V času montaže se zaposleni v podjetju preko lestve povzpne na bližnjo halo, kjer fotografira potek montaže konstrukcije. Ob podiranju konstrukcije se podre tudi lestev, po kateri se je vzpel na streho. Uslužbenec ostane ujet na strehi hale. " Tako se je glasila žalostna zgodba, ki je bila na srečo zgolj scenarij za gasilsko vajo.

Na dvorišču podjetja, kjer je bil žalostni prizor tudi uprizorjen, se je zbralo mnogo občanov in zaposlenih, ki jih je napoved dogodka privabila. Član PGD Polhov Gradec Damijan  Plestenjak je v imenu društva pozdravil navzoče in orisal situacijo na prizorišču ter predstavil potek delovne nesreče. Kot očividec je poklical regijski center za obveščanje, ki je glede na stanje alarmiral in napotil gasilce iz celotne gasilske zveze Dolomiti na prizorišče. Med intervencijo so bili aktivirani lokalni PGD Polhov Gradec, ostala prostovoljna gasilska društva v občini Dobrova - Polhov Gradec, Gasilska brigada Ljubljana, reševalne enote nujne medicinske pomoči Ljubljana in CZ občine Dobrova - Polhov Gradec. Vodja intervencije, poveljnik PGD Polhov Gradec Jure Grjolj si je ob prihodu na prizorišče ogledal teren, presodil zahtevnost in začel izrekati povelja vsem, ki so prihajali. Med reševanjem je izvedel, da je bilo v podjetju ob nesreči prisotnih 11 zaposlenih, od tega je bilo 9 oseb tako ali drugače udeleženih v nesreči. Ob koncu pa je postregel s podatkom, da je na intervenciji sodelovalo 11 gasilskih in reševalna enota, ki so razpolagale z opremo za gašenje, tehnično reševanje, nevarne snovi in reševanje z višin in globin.

Po zaključku zahtevne in za gledalce izredno zanimive ter za vse koristne gasilske vaje so se vsi udeleženci zbrali. Izvedbo vaje je pohvalil predsednik PGD Polhov Gradec Andrej Janša in se v prvi vrsti zahvalil podjetju Schwarzmann za pripravljenost ter vsem gasilcem za udeležbo. Vajo je kot zelo dobro izvedeno ocenil tudi poveljnik GZ Dolomiti Filip Božnar. Gasilcem pa je izrekel zahvalo za njihovo požrtvovalnost in čas župan Franc Setnikar ter obljubil, da se bodo na občini še naprej trudili, da bodo dobro opremljeni. Ob koncu je direktor podjetja Boštjan Bevec na kratko predstavil podjetje, postregel s podatki glede selitve in urejanja novih prostorov v halah nekdanjega podjetja Hoja. Pohvalil in zahvalil se je gasilcem in se spomnil poplav pred leti, ko so gasilci priskočili na pomoč in izkazali poslanstvo, ki ga opravljajo. Nagovor je zaključil z optimistično zavezo, in sicer, da se bodo v podjetju z danes 120 zaposlenimi še naprej trudili, da bodo znanje in delovna mesta ostali v Polhovem Gradcu. Sledila sta še voden ogled novih prostorov podjetja ter druženje.

Fotografije in besedilo: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi