Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Gasilci v vrtcu Brezje

V Brezju pri Dobrovi je ob glavni cesti vrtec. Vsak dan v njem dopoldne in del popoldneva preživi 30 otrok. V spodnjih prostorih bivajo najmlajši otroci v skupini Mucki, v prvem nadstropju pa starejši otroci skupine Konjički. Za sproščeno igro in prijetno ter varno bivanje skrbijo tri vzgojiteljice in en vzgojitelj. Ker pa vemo, da nesreča nikoli ne počiva, vsako leto oktobra opravimo vajo evakuacije iz stavbe, v sodelovanju z gasilci PGD Brezje.
V sredo, 17. oktobra, smo med igro nenadoma zaslišali zvok sirene. Kar v copatih smo odhiteli na igrišče. Običajno se mlajši otroci prestrašijo zvoka sirene, jokajo in nočejo zapustiti prostorov. Tokrat pa so šli na varno vsi brez solz. Zunaj sva jih posedla na vrtčevski voziček ter jih oblekla in obula. Tudi starejši otroci so se šli obleč in obut v garderobo, saj nam je poveljnik PGD Brezje Klemen Remškar obljubil še veliko zanimivih stvari. Najprej so gasilci skozi okno s pomočjo lestve spustili ponesrečenca na nosilih in ga odnesli na varno. Vse to smo opazovali z varne razdalje. Nato nam je g. Remškar, ki je organiziral in vodil vajo, pokazal defibrilator. Otrokom je bil zelo zanimiv glas, ki usmerja in vodi uporabnika pri oživljanju ponesrečenca. Še bolj pa je otroke pritegnila ročna toplotna kamera, ki jo je imel eden izmed gasilcev pripeto za pas. Vsi smo si ogledali, kako deluje. Sledilo je gašenja z vodo iz hidranta. Gasilci so nam pokazali različne vrste vodnih curkov in razložili, za kakšen namen jih uporabljajo. Otrokom je bilo zanimivo: kako je drevo v hipu ostalo brez listov, ko ga je dosegel curek vode; kako so gasilci z vodo očistili naše tlakovano dvorišče; kako so si očistili blatna oblačila kar z vodo, ki je pritekla iz ročnika. Ko so gasilci končali s svojim delom, pa so se otroci lahko preizkusili v gašenju z vodo iz hidranta. Pri držanju ročnika in cevi jim je ves čas pomagal gasilec Domen.

Naredili smo še pravo gasilsko sliko, poklepetali ob malici in se poslovili ob zvoku sirene gasilskega vozila. Otroci in delavci vrtca Brezje se zahvaljujemo poveljniku Klemnu Remškarju in vsem gasilcem PGD Brezje, ki so sodelovali pri vaji, za čudovito dopoldne. Veselimo se že naslednjega srečanja in vas pozdravljamo NA POMOČ.

 

Vera Plestenjak

 

 

 

Oglejte si tudi