Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Delavnica prve pomoči

V soboto, 19. oktobra, je bila delavnica prve pomoči v gasilskem domu Dvor, ki sta jo organizirala Natalija Sedej iz skupine KOKOŠ in FabLab Rihard Ursini Polhov Gradec. Delavnico so izvedle študentke medicine, članice društva Za življenje. Na delavnico je prišlo kar 13 otrok in pa 4 odrasli. Ko smo se zbrali vsi, nas je najprej pozdravila Natalija, nato pa nas je nagovoril podpoveljnik gasilskega društva Primož Zibelnik, ki je povedal, kako nudijo prvo pomoč ob nesrečah. Nato je besedo prevzela Jerca iz društva Za življenje. Razdelili smo se v 3 skupine. 1. skupina je odšla k učiteljici Ani, kjer smo se učili, kako ukrepati, če se opečemo, se poškodujemo, si odrežemo prst ali roko in kaj narediš, če si izbiješ zob. 2. skupina je odšla k dvema učiteljicama, ki sta nam povedali, kako ravnamo, če najdemo nezavestnega ležati na tleh, kako ravnati, če se komu starejšemu od enega leta ali dojenčku kaj zatakne v pljuča. 3. skupina je odšla k učiteljicama, ki sta nam na lutkah pokazali, kako oživljamo in uporabljamo defibrilator. 

Oživljaš tako, da levo roko položiš na prsni koš, desno pa stisneš v pest in jo daš na levo. Imeti moraš iztegnjene komolce in na prsni koš pritiskati 5 do 6 cm globoko. Najprej narediš 30 udarcev z roko in potem 2 vpiha v usta in potem to ponavljaš, dokler ne pridejo reševalci, če jih prej pokličeš. Defibrilator pa uporabiš tako, da namestiš eno blazinico pod levo roko pri trebuhu, drugo pa na desni del prsi. Ko ga namestiš, defibrilator, pove, ali je potreben električni šok. Če je potreben, se ne dotikaš poškodovanca in pritisneš rdeči gumb, ki sveti in utripa. Če pa šok ni potreben, pa samo ponavljaš 30 udarcev z roko in 2 vpiha v usta. Pri vpihu moraš poškodovancu glavo držati nazaj in ga prijeti za nos in upihniti zrak skozi usta. 

Na delavnico sem šla, ker mi je to zelo zanimivo in ker nikoli ne veš, kdaj se bo kaj zgodilo. Na delavnico pa sem šla še zaradi enega razloga, saj bom tudi sama nekoč postala zdravnica.

 

Sara Jankovec 5.a

Oglejte si tudi