Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Novo javno parkirišče v Polhovem Gradcu

Če je Dobrova upravni center naše podolgovate občine Dobrova - Polhov Gradec, ki šteje 7600 prebivalcev in meri 118 km2, je Polhov Gradec vsekakor turistični center: dva muzeja v graščini, Polhov doživljajski park, rekreacijski park za piknike in veselice, sobotne poroke in izhodišče za planinske izlete k nam privabijo številne obiskovalce in občini je končno uspelo najti prostor zanje.
Veste, kako pravijo, skozi trpljenje v boljše življenje … brez težav tudi tu ne gre – javno parkirišče je predvideno na mestu večine sedanjega makadamskega dvorišča trgovine KZ Dolomiti, kjer sedaj stoji rastlinjak. Kako je to mogoče? Se kmetijska trgovina ukinja? Seveda ne, tudi črpalka goriva ostaja. Ravno septembra so po izgubljeni pravdi z občino za dvorišče na ljubljanskem sodišču začeli širiti svoje dvorišče na severni strani z urejanjem meteornih voda in strojnim utrjevanjem podlage, torej za črpalko goriva. Tja bodo premestili tudi cvetlični rastlinjak. Vzrok za umikanje trgovine občinskim javnim površinam je, da so po katastru zemljišč, ki je dostopen na straneh Geodetske uprave Republike Slovenije, parcelne meje javne ceste vrisane drugače kot poteka cestišče v naravi – cesta proti Črnemu Vrhu po podatkih zemljiškega katastra poteka v obliki zavoja le nekaj metrov od stavbe nekdanjega grajskega hleva, v katerem ima že pol stoletja svoje prostore kmetijska trgovina. Brezplačno asfaltirano parkirišče z odvodnjavanjem in ograjo naj bi bilo v skladu z ekološkimi standardi zgrajeno v roku  dobrega leta dni, saj tak projekt zahteva urejeno dokumentacijo, javni razpis in vse, kar sodi zraven.

Trgovine Kmetijske zadruge Dolomiti Dobrova so na treh lokacijah: na Dobrovi, v Polhovem Gradcu in Horjulu, ponujajo pa krmila in gradbeni material, barve, maziva in goriva v Polhovem Gradcu, vino Agroind (Polhov Gradec), drobno orodje za vrt in dom. Zadružni je tudi Koruza bar v centru Dobrove, pa tudi zdaj zapuščeni prostori nekdanjega bara Broadway na vogalu stavbe. Nedavno sem preverjal razpoložljivost teh poslovnih prostorov za najem, a so mi zatrdili, da so pogajanja z Mercatorjem glede njihove širitve v te dodatne prostore zelo blizu končni rešitvi. Uprava KZ Dolomiti je v 1. nadstropju nad Mercatorjem, barom Koruza in njeno trgovino. KZ Dolomiti Dobrova je vključena tudi v nacionalno shemo izbrana kakovost – Slovenija in sofinancirana iz programa razvoja podeželja RS v obdobju do leta 2020. Potrošnikom tako zagotavljajo, da prodajajo živali, vzrejene v Sloveniji v skladu z zahtevami programa Izbrana kakovost – goveje meso. Cilja programa sta povečanje dodane vrednosti kmetijskim proizvodom in spodbuda organiziranju živilske verige s predelavo in trženjem proizvodov.

 

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi