Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Urša Bogataj postala častna občanka občine Dobrova - Polhov Gradec

Tradicionalna proslava ob prazniku občine Dobrova - Polhov Gradec in dnevu državnosti je letos potekala v petek, 24. junija 2022. Kljub temu da je bil zadnji šolski dan že za nami, je športna dvorana OŠ Polhov Gradec zvečer ponovno odprla svoja vrata in zaradi nestabilne vremenske napovedi gostila letošnjo proslavo.

Povezovanje dogodka je tudi letos prevzela Bernarda Žarn, ki je občane sprejela z dobro voljo in sproščenostjo. Kulturni program je bil glede na priložnost obarvan domoljubno, za kar so z glasbenim izborom poskrbeli pevski zbor društva KD Gregor Rihar, Godba Dobrova - Polhov Gradec, Manca Dolinar in Linda Stanovnik. Ti niso opomnili le na lepote naše domovine, temveč tudi na to, da v naših domačih krajih prebivajo številni talentirani posamezniki, nabor aktivnih društev pa je bogat.

V svojem nagovoru je župan Franc Setnikar poudaril, da imamo letos kar nekaj razlogov za praznovanje. »Vsak, ki se sprehodi po občini, vidi, da se izvaja veliko projektov in to je sad našega dela in sodelovanja občanov.« Zahvalil se je vsem občanom, ki skrbijo za razvoj lokalne skupnosti in ki so zaslužni za to, da življenje v naši občini nikoli ne zastane, niti v kriznih situacijah. Iskreno pa je čestital tudi vsem prejemnikom občinskih priznanj. »Nagrajenci pišejo zgodovino, ki jo bodo naši zanamci s ponosom brali,« je še povedal pred podelitvijo občinskih priznanj, med katerimi so se letos znašla tri občinska priznanja, dva srebrna grba in en naziv častna občanka.

Priznanja občine Dobrova - Polhov Gradec za leto 2022 so prejeli:

Ekipa pionirjev PGD Dvor, v sestavi Jakob Oven, Oskar Oven, Jerneja Sečnik, Nejc Sečnik, Jaka Brumen, Eva Osredkar, Ivo Oblak, David Armič in Tina Kunčič je na predlog GZ Dolomiti prejela priznanje občine za izkazano prizadevnost na področju gasilstva v občini. Ekipe pionirjev PGD Dvor se redno in zelo uspešno udeležujejo gasilskih tekmovanj. Leta 2019 je ekipa dvorskih pionirjev na tekmovanju dosegla izjemen rezultat in se kvalificirala na državno tekmovanje v gasilsko-športnih disciplinah. Tekmovanje pa je bilo zaradi koronavirusa prestavljeno na leto 2021, zaradi česar je polovica članov ekipe presegla starostno omejitev, zato se je tekmovanja udeležila nova pionirska ekipa. Ta se je z mentorji na državno tekmovanje lahko pripravljala le 3 mesece, kljub temu pa so se odrezali odlično in postali državni prvaki.

Rajko Komat je na predlog DU Dobrova prejel priznanje občine za izkazano prizadevnost na področju društvenega življenja v občini. Rajko Komat je član Društva upokojencev Dobrova, ki od leta 2008 aktivno deluje tudi kot predsednik nadzornega odbora društva. Društvu je v veliko strokovno pomoč, svoje delo pa opravlja vestno in natančno ter skrbi za preglednost, zakonitost in transparentnost društvenega delovanja ter enakopravno obravnavo vseh članov društva. Aktivno sodeluje pri načrtovanju, organizaciji in drugih društvenih aktivnosti, s svojim zgledom pa spodbuja vse člane društva k aktivni skrbi za lastno in skupno dobro. Rajko Komat je prostovoljec za prometno varnost, sodeluje pa tudi v drugih društvih in organizacijah.

Franci Raztresen je na predlog KS Črni Vrh prejel priznanje občine za izkazano prizadevnost pri spodbujanju in ohranjanju kulturne dediščine v občini. Franci Raztresen je s svojim požrtvovalnim delom pomembno prispeval k prenovi župnijske cerkve sv. Lenarta v Črnem Vrhu. Med leti 2018 in 2021 je skrbel za koordinacijo, dogovarjanje in usklajevanje z mojstri in domačini pri vseh delih zunanje (ureditev temeljev, obnova portala pri glavnem vhodu, novi ometi …) in delne notranje (prepleskanje, obnova vitražev …) prenove cerkve in s tem poskrbel za ohranitev kulturne dediščine. Tako je cerkev, ki je bila zgrajena po rušilnem potresu pred nekaj več kot 120 leti, dobila prenovljeno podobo, za katero je najbolj zaslužen prav Franci Raztresen, ki je požrtvovalno skrbel za strokoven in nemoten potek del.

Viljem Kovačič je na predlog župana Franca Setnikarja prejel srebrni grb občine za pomembne dosežke, delo in dosežene rezultate na področju šolstva ter prispevek k uveljavljanju in ugledu občine v daljšem obdobju. Viljem Kovačič je 20 let deloval kot ravnatelj na OŠ Dobrova. V tem obdobju je pomembno prispeval k razvoju šolstva v naši občini, tako na področju šolske infrastrukture, kot tudi na področju kakovostnega izobraževanja. V času, ko je Viljem Kovačič zasedal vlogo ravnatelja, so na OŠ Dobrova med drugim dogradili prizidek k šoli, adaptirali stari del šole in vrtec na Dobrovi ter v Brezju, zgrajena je bila nova športna dvorana, dovozna cesta, urejena pa so bila tudi športna igrišča. Pri izvedbi vseh projektov je Viljem Kovačič aktivno sodeloval ter si nenehno prizadeval za razvoj in napredek. Kot ravnatelj je uspešno sodeloval tudi s starši, z društvi, lokalno skupnostjo, učitelji in drugimi zaposlenimi na osnovni šoli, priljubljen pa je bil tudi med učenci, ki so bili s svojimi izjemnimi dosežki največja potrditev uspešne šole. Pomembno vlogo je OŠ Dobrova pod vodstvom Viljema Kovačiča odigrala pri ustanovitvi glasbene šole Emila Adamiča in Godbe Dobrova - Polhov Gradec. Šola pa je v obdobju 20 let izkazala tudi številne dosežke na državni in mednarodni ravni (projekti Comenius in Erasmus+).

Janez Birtič je na predlog KS Dobrova prejel srebrni grb občine za pomembne dosežke in delo na območju KS Dobrova v daljšem obdobju. Janez Birtič že celo življenje aktivno deluje na različnih področjih v domačem kraju. Dalj časa je bil član pevskih zborov, med drugim KUD Dolomiti in cerkvenega zbora, aktiven pa je bil tudi v vaških in krajevnih odborih. Vedno je znal prisluhniti potrebam kraja in po svojih najboljših močeh prispeval k njegovemu napredku. Vseskozi je zgledno skrbel za urejenost svoje domačije in prejel več priznanj. Ob delu na kmetiji se je kot samouk izpopolnil do znanega in cenjenega umetnika slikarja, ki ustvarja že več kot 40 let predvsem v oljni in akrilni tehniki. Njegove stvaritve krasijo gasilske in druge domove (npr. gasilski dom Dobrova). Je častni član Društva likovnikov Ljubljana. Organiziral je že 14 samostojnih razstav, udeležil pa se je že preko 36 skupinskih razstav. Na slikarskih razstavah njegova dela prejemajo najvišje nagrade. Prejel pa je tudi številne zahvale za podarjena likovna dela in za udeležbo na dobrodelnih akcijah. Njegova slikarska dela so si utrla pot tudi v tujino.

Urša Bogataj je na predlog župana Franca Setnikarja prejela naziv Častna občanka občine Dobrova - Polhov Gradec za izjemne dosežke na športnem področju in za izjemen prispevek k ugledu občine Dobrova - Polhov Gradec v Republiki Sloveniji in v mednarodnem prostoru. Urša Bogataj že več kot 10 let dosega odlične rezultate v smučarskih skokih kot članica Smučarskega skakalnega kluba Ilirija in kot članica ženske skakalne reprezentance. Prvi nastop na tekmah celinskega pokala je opravila leta 2009, ko je bila stara le 13 let in zasedla 29. mesto. Svojo formo je stopnjevala iz sezone v sezono. Za svoje uspehe je že leta 2013 prejela bronasti grb občine Dobrova - Polhov Gradec za pomembne dosežke na področju športa v državnem in svetovnem merilu, poleg katerih je bila izjemno dejavna tudi v domačem Turističnem društvu Briše, sodelovala je v pevskem zboru in pri izvedbi številnih drugih aktivnosti v domačem kraju. Leta 2018 se je udeležila zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu, istega leta pa je dosegla tudi svoj trenutni osebni rekord (130 metrov dolg skok). V lanskem letu, ko se je njena forma le stopnjevala, je maja v naši občini ponesla tudi olimpijsko baklo, ki je na poti na poletne olimpijske igre v Tokiu prečkala tudi naše kraje, ter že takrat širila vrednote olimpizma in nas navdihovala.V letošnjem letu je s svojo predanostjo, disciplino in trdim delom dosegla številne izjemne uvrstitve in se večkrat povzpela na stopničke. Februarja 2022 je na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu osvojila kar dve zlati medalji v smučarskih skokih – v ženskem posameznem tekmovanju in v mešanem ekipnem, kjer je zlato medaljo osvojila skupaj z Niko Križnar, Timijem Zajcem in Petrom Prevcem. Odlično pa se je odrezala tudi v nadaljevanju sezone. Urša Bogataj je s svojimi dosežki na športnem področju povezala celotno občino. S tem je pokazala, kako pomembno vlogo predstavlja za kraj in da je pomembna osebnost, ki s svojim delom združuje vse občane. S svojimi uspehi pa predstavlja tudi pomemben zgled in motivacijo mladim športnikom in ostalim prebivalcem občine. Ne le znotraj naše občine – dobre uvrstitve, priznanja in medalje Urše Bogataj so poskrbele tudi za veselje izven občinskih meja. Vsi dosedanji uspehi Urše Bogataj, predvsem pa prejem dveh zlatih olimpijskih medalj na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, so pomembno in neprimerljivo prispevali k prepoznavnosti in uveljavljanju občine Dobrova - Polhov Gradec tudi na svetovnem zemljevidu.

Dolgemu in bučnemu aplavzu, ki je bil namenjen vsem nagrajencem, predvsem pa novi častni občanki občine Dobrova - Polhov Gradec, je sledil zaključek prireditve, v katerem so dvorano razveselile članice skupine Bepop, ki ima po odzivu sodeč v naši občini veliko oboževalcev. Poskrbele so za prijetno vzdušje, ki se je med občani nadaljevalo tudi po koncu uradnega dela proslave.


l. o.

Oglejte si tudi