Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Septembra gre prvič v vrtec najmanj 75 otrok

Vpis v vrtec potekal marca, prejeli pa 84 vlog

Vpis predšolskih otrok v javne vrtce na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec za šolsko leto 2022/23 je potekal od 8. do 31. marca 2022. Vrtci Polhov Gradec, Dobrova, Brezje, Šentjošt in Črni Vrh so v tem obdobju skupno prejeli 84 vlog za vpis v vrtec (lani 89), od tega 75 vlog prebivalcev občine Dobrova - Polhov Gradec in 9 vlog za vpis otrok, ki imajo stalno prebivališče v drugi občini. Po zaključku vpisa se je pokazalo, da število prejetih vlog občanov naše občine še naprej upada glede na pretekla leta – letos so vrtci kot omenjeno prejeli 75 vlog občanov, lani 77, predlani 80, leto prej pa 81.

Otrok se lahko vključi v vrtec ob začetku šolskega leta (1. septembra) oziroma takrat, ko dopolni starost 11 mesecev. Ob zaključku vpisa je kazalo, da bodo vrtci v naši občini letos sprejeli skupno najmanj 75 otrok, ki bodo vrtčevski prag prestopili prvič. Vrtec Dobrova bi skupaj z vrtcem Brezje na novo sprejel 38 otrok izmed 46 prejetih vlog. V omenjena vrtca namreč v prvem krogu ni bilo sprejetih le 8 otrok; šlo je za 1 otroka prvega starostnega obdobja iz druge občine in 7 otrok, ki še ne izpolnjujejo starostnega pogoja, od tega 2 iz druge občine. Na območju Polhovega Gradca pa bodo vrtci sprejeli 37 otrok izmed 38 prejetih vlog.

Centralni čakalni seznam

Ko se je ta oblikoval po zaključku vpisa, je bil na centralni čakalni seznam uvrščen 1 otrok prvega starostnega obdobja s stalnim prebivališčem iz druge občine ter 8 otrok, ki na dan 1. 9. 2022 ne bodo izpolnjevali starostnega pogoja za vpis v vrtec. V primeru, da je v vrtec vpisanih več otrok, kot je prostih mest, o sprejemu v vrtec namreč odloča komisija. Ta na podlagi podatkov, ki so navedeni na vlogi oziroma podatkov, ki jih pridobi pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov, skladno s kriterijem vlogam določi število točk in s tem oblikuje njihov prednosti vrstni red. Starši otrok pa po zaključenem roku za oddajo vloge prejmejo obvestilo o sprejemu otroka v vrtec ali o njegovi uvrstitvi na čakalni seznam.

A tudi letos se je število prostih mest v vrtcu v novem šolskem letu in posledično stanje na centralnem čakalnem seznamu čez poletje še spreminjalo. Nekateri starši, ki pošljejo vlogo za vpis v vrtec, iz različnih razlogov pogodbe nato ne sklenejo, kar pomeni, da se v vrtcih lahko sprostijo dodatna prosta mesta. Vrtec Dobrova je do danes prejel zavrnitev staršev 5 otrok, ki so bili sprejeti v prvem krogu.

Stanje na dan 10. avgust 2022

Na centralnem čakalnem seznamu se nahaja 1 otrok prvega starostnega obdobja s stalnim prebivališčem v drugi občini in 4 otroci, ki na dan 1. 9. 2022 ne bodo izpolnjevali starostnega pogoja za sprejem, od tega 2 otroka občana in 2 neobčana.

Velja omeniti tudi to, da so v vrtcih Dobrova, Polhov Gradec in Šentjošt še na voljo prosta mesta za šolsko leto 2022/23. Spremembe na centralnem čakalnem seznamu in proste kapacitete po vrtcih so ažurno objavljene na spletni strani vrtcev in Občine Dobrova - Polhov Gradec (pod zavihkom Za občane/Šolstvo in predšolska vzgoja: https://www.dobrova-polhovgradec.si/objava/643515).

 

 Občina Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi