Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
4°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Skoraj pet kilometrov novega asfalta

Ceste v naši občini se bodo lahko od letošnje jeseni naprej ponašale s skoraj petimi kilometri novega asfalta, in to brez upoštevanja prenove odseka državne regionalne ceste Polhov Gradec–Dobrova, ki bo to številko še zvišala. Kot že vemo, je župan Franc Setnikar konec avgusta z izvajalcem del podpisal Pogodbo za izvedbo vzdrževalnih del v javno korist, septembra pa se je že pričelo asfaltiranje treh javnih poti v občini, in sicer makadamskih cest Črni Vrh–Gugelj–Reka, Hoja–Ravnek in Nartnik–Kucelj. Izvajalec del AS-FALTERČEK d.o.o. je v sodelovanju s partnerjem Storitve s TGM Andrej Trobec s.p. dela na dveh odsekih zaključil; do spomladi 2021 pa sledi še dokončanje del na cesti Nartnik–Kucelj.Dela so obsegala izvedbo asfaltne prevleke, ureditev bankin in odvodnjavanja.

Projekt vreden 425.557,24 € lahko ob skorajšnjem zaključku še natančno spoznamo skozi številke. Od omenjenega zneska znašajo tuja sredstva, ki so bila pridobljena iz državnega proračuna iz Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, 281.133,00 €, ostanek pa je financirala Občina. V Črnem Vrhu je novo asfaltiranih 880 metrov ceste JP567731 Črni Vrh–Gugelj–Reka ter postavljenih 240 metrov varovalne ograje. Cesta JP 567591 Nartnik–Kucelj je sedaj asfaltirana v dolžini 2245 metrov ter na 142 metrih opremljena z varovalno ograjo. Odsek ceste JP 567471 Hoja–Ravnek pa je asfaltiran v dolžini 1.100 metrov, spremlja pa ga 262 metrov varovalne ograje. Če bi bilo lastništvo zemljišč tu urejeno, bi cesta bila asfaltirana na večjem odseku. Tako pa so stroji odpeljali do takrat, ko bodo nesporazumi razrešeni. Skupno je tako Občina na treh odsekih poskrbela za 4.225 metrov asfalta in 644 metrov varovalne ograje ter tako držala obljubo, da bo vsako leto na predlog krajevnih skupnosti asfaltirala ceste, kjer je to za varnost občanov in pa nižanje stroškov vzdrževanja najbolj potrebno.

Investicija je bila izvedena z namenom izboljšanja cestnih povezav med naselji in cestne infrastrukture ter posledično večje prometne varnosti. Projekt pa je bil smiseln tudi ob presoji s finančnega vidika, saj se z asfaltiranjem cestišča zmanjšajo tudi stroški vzdrževanja vozišča, bankin in brežin; vzdrževanje asfaltirane ceste je lažje in hitrejše, kar je še zlasti pomembno v prihajajočih zimskih mesecih.   

Trenutno pa poteka tudi urejanje in asfaltiranje štirih krajših odsekov cest – v naselju Šentjošt v dolžini 190 m, na Prapročah v dolžini 115 m, v Zalogu v dolžini 100 m in na Selu nad Polhovim Gradcem v dolžini 250 m – skupaj bo to naneslo na kar 655 metrov asfalta. Vrednost tega manj obsežnega projekta znaša 52.967,52 €. Tudi tu za izvajanje del skrbi AS-FALTERČEK d.o.o. 

 

 

Lucija Rus, fotografije: Lucija Rus in Manca Škof

Oglejte si tudi