Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Nova čistilna naprava na Dobrovi

V letošnjem letu se bo pričela gradnja nove čistilne naprave na Dobrovi, saj je obstoječa čistilna naprava močno preobremenjena. Zgrajena je bila namreč že leta 1975 in kljub prenovi v letu 1994 je zaradi naraščajočega števila prebivalcev Dobrove in okoliških naselij postala premajhna glede na potrebe. Nova čistilna naprava se bo nahajala na območju obstoječe, zato projekt predvideva tudi odstranitev vseh objektov sedanje čistilne naprave Dobrova. Nova čistilna naprava bo sprejemala odpadne vode naselij Dobrova, Hruševo (Selo), Gabrje, Šujica, Stranska vas, Draževnik, Spodnji Razori in Komanija.
Nova čistilna naprava bo večja in močnejša, z nazivno zmogljivostjo 4000 PE. Delovala bo po posodobljeni tehnološki zasnovi čiščenja, in sicer s suspenzijo biološkega blata v sekvenčnih (SBR) bazenih z delno aerobno stabilizacijo blata. Predvideno je terciarno čiščenje, torej tudi čiščenje dušikovih in fosfornih spojin. Čistilna naprava bo obsegala naslednje objekte oz. sklope: grobe grablje, vhodno črpališče, mehansko predčiščenje, obarjanje fosforja, SBR bazen, merilnik pretoka in kontrolni jašek iztoka, zgoščevalec in zalogovnik blata, kompresorsko postaja, pripravo tehnološke vode, kemični filter, vodomerni jašek in hidrantno mreža, upravne prostori, sanitarije, skladišče in prostor elektro omar.
Občina Dobrova - Polhov Gradec je že pridobila gradbeno dovoljenje za izvedbo projekta. Projekt za izvedbo, ki ga je potrdil tudi upravljavec fekalne kanalizacije JP VOKA SNAGA, je izdelalo projektantsko podjetje Alpeng. V aprilu 2021 bo izveden razpis za izbiro izvajalca del, pričetek gradnje pa je skladno s tem načrtovan za konec leta 2021. Večina gradbenih del bo opravljenih v letu 2022, dokončanje investicije in poskusni zagon čistilne naprave pa sta načrtovana v letu 2023.
Po izgradnji nove čistilne naprave na Dobrovi se bodo lahko pričele aktivnosti za združevanje kanalizacijskih sistemov v občini in ukinjanje določenih čistilnih naprav, kamor spadata tudi čistilna naprava Šujica in čistilna naprava Selo. V skladu s tem je Občina v letu 2020 pričela s pridobivanjem gradbenega dovoljenja za navezovalni kanal med kanalizacijskim sistemom Šujica in kanalizacijskim sistemom Dobrova, uspešno pa je pridobila tudi gradbeno dovoljenje za izgradnjo kanalizacijskega sistema Stranska vas, ki bo prav tako speljano do nove čistilne naprave.

LR

Oglejte si tudi