Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Kako hitri ste vozniki v Gabrju in na Horjulski cesti

Prejšnji mesec smo se lahko seznanili s podatki, ki sta jih zbrala prikazovalnika hitrosti na območju Polhovega Gradca, sedaj pa se bomo še s tem, kako hitri so vozniki v Gabrju in na Horjulski cesti. Še vedno pa velja, da lahko podatke iz omenjenih prikazovalnikov hitrosti spremljate tudi na spletni strani Občine Dobrova - Polhov Gradec, in sicer na povezavi: http://www.dobrova-polhovgradec.si/vsebina.asp?id=769, oziroma pod zavihkom Občina/Občinski svet/Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Podatki se na tem spletnem mestu osvežijo kar vsakih 15 sekund, grafični prikazi pa ponazarjajo obdobje zadnjih 30 dni.

Prikazovalnik hitrosti v naselju Gabrje, na regionalni cesti R3-641 1369 Ljubljanica–Ljubljana  (Dolgi most), meritve v smeri proti Polhovem Gradcu opravlja že štiri leta, natančneje od 9. 9. 2016 dalje. Omenjeni prikazovalnik hitrosti tipa MHP50 je prvi prikazovalnik, ki ga je naša občina uspela pridobiti na razpisu Agencije za varnost prometa Skupaj za večjo varnost – prikazovalniki hitrosti »Vi vozite«, ki je bil izveden v sodelovanju s podjetjema Intermatic, d.o.o. in Sipronika, d.o.o. Že takrat je bil namen namestitve prikazovalnika jasno izražen; pozvati vse udeležence v cestnem prometu k strpnejši vožnji in nižjim hitrostim ter izboljšati varnost na cestnem odseku. Prizadevanje, ki je ob nedavno minulem 15. novembru, Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, še kako na mestu. 

Za preteklo šolsko leto je za obdobje od 2. 9. 2019 do 24. 6. 2020 prikazovalnik hitrosti v Gabrju izmeril povprečno hitrost 57 km/h, najvišja izmerjena pa se je povzpela do kar 125 km/h. V celotnem obdobju meritev je le 50 %  voznikov vozilo do hitrosti 57 km/h, kar še vedno presega omejitev hitrosti, ki znaša 50 km/h, ostala vozila pa so bila še hitrejša. Prvi septembrski teden je vsakoletno namenjen še prav posebnemu poudarjanju cestnoprometnih predpisov, saj pločnike in ceste ponovno preplavijo šolarji in njihovi starši. Pa je bila hitrost vožnje vsaj tisti teden kaj nižja? Prvi teden šolskega leta 2020/21 je pokazal, da je bila povprečna hitrost vozil 56 km/h, 85 % vozil vozilo do hitrosti največ 66 km/h, 50 % vozil je vozilo do hitrosti 55 km/h in 30 % vozil do hitrosti 51 km/h. Kakšna pa je statistika hitrosti v obdobju od 29. 9. 2020 do 2. 10. 2020, ko je bil prikazovalnik izklopljen? Zaznati je bilo rahlo povišanje hitrosti vožnje; povprečna hitrost se je na primer zvišala na 57 km/h.

Na Horjulski cesti, natančneje na križišču Horjulske ceste s cesto Pot čez Horjulko, je v smeri proti Dobrovi od 17. 7. 2017 dalje nameščen drugi prikazovalnik hitrosti na območju Dobrove. To križišče velja za enega nevarnejših križišč v občini, zato je povečana previdnost voznikov na omenjenem odseku nujna. Tudi ta prikazovalnik hitrosti je bil pridobljen na razpisu, in sicer na razpisu »Skupaj umirjamo promet«, ki sta ga organizirala Sipronika, d.o.o. in Zavarovalnica Triglav. Prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« je le del vseslovenskega projekta Skupaj umirjamo promet, ki je v številnih občinah hitrost na izbranih odsekih povprečno znižala za 2 km/h, za približno 4 % pa se je zmanjšal tudi delež prehitrih voznikov. V lanskem šolskem letu smo vozili takole: v obdobju od 2. 9. 2019 do 24. 6. 2020 je bila povprečna hitrost vozil 56 km/h, najvišja izmerjena pa 136 km/h. V tem obdobju meritev je 85 % vozil vozilo do hitrosti največ 66 km/h, 50 % vozil je vozilo do hitrosti 56 km/h in 30 % vozil do hitrosti 50 km/h. V prvem tednu novega šolskega leta 2020/21 pa je povprečna hitrost znašala 55 km/h, 85 % vozil je vozilo do hitrosti največ 66 km/h, 50 % vozil do hitrosti 56 km/h in 30 % vozil do hitrosti 50 km/h. Ob izklopu prikazovalnika hitrosti pa ni bilo zaznati večjih sprememb.

Naslednjič se bom seznanili še s statistiko hitrosti vožnje v Brezju in Šentjoštu. Vozimo previdno in skladno s cestnoprometnimi predpisi.

 

 

 

Lucija Rus

 

 

Oglejte si tudi