Ajda je domov
odšla s tremi kozarci medu, Tomaž je v košaro zložil dve steklenici jogurta in
zavojček čajne mešanice, Katja je v naročju držala ogromen škrnicelj jušnih
rezancev in sveže maslo, Ana je na rame poveznila »novo« jakno, otroci pa so se
poskrili v kot in navdušeno grizljali cimetove rolice. Na tisto jesensko
nedeljo je v Šentjoštu zadišalo po Jesenskem semenju.
Tretji teden v
novembru smo prvič obeležili teden slovenske hrane, ki nas opominja na pomen in
koristi lokalno pridelane hrane. V Šentjoštu smo teden sklenili z, zdaj že
lahko rečemo tradicionalno, izmenjevalnico oblačil in ozimnice. Šesto po vrsti
smo poimenovali Jesenski semenj.
Projekt je bil sprva
zgrajen na ideji blagovne izmenjave, ki spodbuja odgovorno potrošnjo in se nostalgično
vrača v čase, ko je bila na prvem mestu skupnost in ne zaslužek. Ko sreče niso
iskali v več, ampak so bili zelo zadovoljni tudi z manj. Želeli smo se izviti iz
ostrih krempljev prevladujočega neoliberalnega sistema in potrošniški družbi
pokazati fige. Če se o tem nekdaj ni govorilo, je danes podatkov in dokazov
dovolj.
Ljudje letno kupimo vsaj 100 milijard kosov oblačil, zavržemo pa jih kar 92 milijonov ton. 65 odstotkov zavrženih oblačil prej kot v enem letu konča na odlagališčih. Z drugimi besedami, vsako minuto sežgemo ali na odlagališče odložimo za 60 tovornjakov oblačil.
Nič manj temačno
ni niti ozadje prehranske industrije, ki svoje grehe uspešno skriva v
nepregledno dolgih dobavnih verigah in manipulativnih oglasnih sporočilih. In to
počnejo precej uspešno. Kdaj je »naš najboljši sosed« postala trgovina?
Dolge dobavne
verige je treba prestriči, saj je lokalno pridelana hrana bolj sveža, bolj okusna,
bolj kakovostna, bolj zdrava in okolju prijaznejša. Nenazadnje pa s podpiranjem
lokalnih pridelovalcev pomembno prispevamo k razvoju podeželja. Prav zato smo tokrat
na izmenjevalnico povabili tudi okoliške pridelovalce, ki so na mize postavili domačo
skuto, maslo, čaj, med in medene izdelke, slaščice, jajca …
Vsak »novejši«
dogodek še vedno vzbuja nekaj treme, vendar pa so naši nervozni nasmehi hitro
izpuhteli, ko so v dvorano vstopali prvi gostje. In ni jim bilo videti konca.
Dvorano je preplavilo živahno semenjsko vzdušje, ki je dišalo po jesenskemu
kolaču in skodelici kave. Ljudje so z nasmehom na obrazu in polnimi rokami
dobrot postopali po prostoru, klepetali, z enim očesom pa vseskozi pogledovali
od mize do mize, da ne bodo česa zgrešili. Namesto "adijo" pa je odzvanjal: "Kdaj spet?"
Katarina Oblak