Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Predstavitev knjige Stric Bric

Na zadnjo majsko nedeljo je v Suhem Dolu na Koconovem skednju luč sveta ugledala nova knjiga z naslovom Stric Bric. V njej je na zanimiv in lepo berljiv način predstavljeno življenje rojaka duhovnika Ivana Koširja iz Suhega Dola. Knjiga je nastajala daljše obdobje, intenzivneje pa zadnji dve  leti, ko sta se bližali okrogli obletnici njegovega rojstva in smrti. Rodil se je pred 150 leti na Koširjevi domačiji in umrl pred 70 leti v Vedrijanu na Goriškem. Napisal jo je njegov pranečak Tone Košir, ki je kot avtor znan po več knjigah, v zadnjem desetletju so to bile: Življenje na Lučinskem, Dediščina župnije Šentjošt in Pošten bodi in delaj, ki je bila izdana pred dvema letoma. Večina njegovih del temelji na spominu še živečih ljudi, na zbiranju dokumentov in slik po domačih krajih in dolgotrajnem sedenju ob prebiranju materialov po škofijskih, župnijskih in drugih arhivih.

Pomemben vir informacij za to dragoceno knjigo so bila Ivanova pisma, ki jih je pisal domov bratu Matevžu in njegovi ženi Barbi ter drugim. V njih je opisoval tamkajšnje družbene razmere, podrobno opisoval razne dogodke in delo, ki se je opravljalo na farovški zemlji in se seveda zanimal za domače novice. Veliko dragocenih podatkov pa se je 50 let po njegovi smrti našlo v arhivu njegove zadnje župnije v Vedrijanu.

Ivan Košir je svoje znanje poleg doma nabiral skozi 4-letno deško ljudsko šolo v Škofji Loki, preko 8- letne klasične gimnazije v Ljubljani in 4-letnega bogoslovja v Goriškem semenišču, kar je nekoliko nenavadno. Leta 1898 je v domači župnijski cerkvi v Šentjoštu pel novo mašo. Ves čas služenja Bogu v duhovniškem poklicu je preživel v Goriški škofiji, največ v Vedrijanu v Goriških brdih, vseh zadnjih 39 let, kjer je uspel z idejo o ustanovitvi nove župnije. Pred tem pa v Ročinju, Kalu nad Kanalom, v Oblokah in kot kaplan v Tolminu. Poleg zvestobe duhovniškemu poklicu se je uveljavil tudi kot pisec različnih vsebin, ki jih  je objavljal v gimnazijskem glasilu 'Domače vaje', kasneje pa v Slovenskem primorcu, Mohorjevi družbi in drugod. Bil je predan duhovnik, zaveden Slovenec in zgleden gospodar cerkvene posesti. Med farani je bil spoštovan kot moder in svet mož in cenjen med duhovščino.

Na predstavitvenem prostoru je bila pripravljena tudi razstava arhivskih Ivanovih predmetov, štola, klobuk, pisalni pribor in novomašni pušeljc, njegovo sveto pismo in ohranjen jušnik iz novomašne pogostitve. Poleg tega pa so si prisotni lahko ogledali tudi nekaj pomembnih dokumentov iz Ivanovega arhiva in risbe, ki so jih za knjigo narisale  Pavlina, Lucija, Vida, Janja in Tatjana ter Matej, ki je prispeval naslovnico. Na ogled je bila tudi maketa v enem izmed Ivanovih zapisov omenjenega korita, kamor je bil speljan prvi vaški vodovod in je služil za potrebe pranja in napajanja živine. Za to priložnost ga je izdelal Koširjev ata Matevž.

Predstavitev so s kulturnim programom popestrili cerkveni pevski zbor Šentjošt, domači instrumentalist Lovrenc in bralke odlomkov Ivanovih pisnih del Milena, Irena in Andreja. Izvedbo sta s finančnim prispevkom podprli krajevni skupnosti Lučine in Šentjošt. Povezovanje dogodka in pogovor z avtorjem je vodil Marko Košir.

Nova knjiga je velik dragulj za Koširjev rod in nepogrešljiva za domači župnijski arhiv. Na razpolago je še dovolj izvodov in jo lahko dobite v Suhem Dolu pri Koširjevih. Možna je tudi izposoja v okoliških knjižnicah.

Marko Košir

Oglejte si tudi