Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Noč godbe 2019

25. oktober, Športna dvorana na Dobrovi - Če ste že kdaj slišali za koga, da se je izgubil v času in prostoru, to prav zagotovo ne velja za Godbo Dobrova-Polhov Gradec, ki se je na zadnji petek pred jesenskimi počitnicami s pomočjo neverjetnega časovnega stroja z glasbo lahkotno selila iz enega stoletja v drugega in pri tem prav prijetno razveseljevala blizu tisočglavo množico poslušalcev.

Tovrstni celovečerni letni koncert v tako velikem obsegu je bil že njen četrti po vrsti. Godba prav tako četrto leto zapored pred svojim letnim koncertom izda tudi svoje glasilo, ki hkrati vabi na veliki letni dogodek na območju Občine Dobrova-Polhov Gradec in tudi širše sicer precej odmevni koncert. Letos smo v Godbenem trobilu gostili Jureta Seška, sicer znanega radijskega napovedovalca, hkrati pa tudi povezovalca naše Noči godbe 2019.

Na letošnjem koncertu je že tradicionalno sodeloval Orkester Glasbene šole Emil Adamič in združeni zbor vseh njenih 13-ih podružnic; Dobrove, Polhovega Gradca, Šentjošta, Iga, Šmarje-Sapa,  Preske, Dolenjskih Toplic, Mirne Peči, Straže, Preserja, Dola pri Ljubljani, Žužemberka in Svetega Antona, kar je pomenilo, da je pesem ob spremljavi godbenikov zadonela iz več kot 250 mladih grl. GŠ Emil Adamič je z Godbo Dobrova-Polhov Gradec že ves čas obstoja tesno povezana in še danes zanjo predstavlja zanesljivo in strokovno nepogrešljivo podporo, saj vsa leta njenega delovanja še vedno izpopolnjuje teoretično in praktično glasbeno znanje naših godbenikov.

Koncert skupaj z več kot 300 nastopajočimi zahteva ogromno organizacije že mesece pred dogodkom. Snovanje vsebine se začne leto prej, intenzivne vaje v ta namen sledijo konec junija, potem v jeseni vsaj dvakrat-tedenske vaje po skupinah inštrumentov, vzporedno pa potekajo priprave na koncert tudi v okviru Glasbene šole Emil Adamič, priprava scenarija, scene, dogovori z dobrovskimi gasilci glede parkiranja, varovanja, z mojstrom tona in luči, snemalcem, okraševalko odra, pekom pic za pogostitev po koncertu, drugimi sodelujočimi na koncertu, sledi priprava majic za zbor, organizacija pogostitve čakajočih staršev, ki svoje otroke od blizu in daleč pripeljejo na generalko na dan koncerta, vabila pomembnim gostom, oglaševanje preko plakatov, radia, družabnih omrežij, prodaja vstopnic, postavitev odra ter priprava dvorane in, zato da se dogodek sploh lahko  izvede, pridobivanje donatorskih sredstev. Poleg manjših podpornikov, ki smo jim izredno hvaležni, naj na tem mestu izpostavimo t.i. mecene naše godbe, ki nam omogočajo delovanje v takem obsegu že vsa leta obstoja; to so podjetje Trol d.o.o., Plevnik, d.o.o., JA-NE d.o.o. in Mizarstvo Šenk d.o.o. Na tem mestu bi se jim iz srca za to radi še enkrat zahvalili.

Pestrosti letošnjega koncerta Noči godbe 2019 botruje časovni stroj, ki ga je pod oder pripeljal dolgoletni godbeni poštar Gregor. Po uspešnem poizkusu pomladitve za 35 let  - iz stroja je namreč namesto poštarja poskočil kar njegov  sin - se je skupaj z voditeljem Juretom in z godbo sprehodil od stvarjenja z Zaratustro, skozi obdobje klasike do 60-ih let preteklega stoletja v svetu in do domačih Avsenikov ter posegel po nekaterih sodobnih skladbah. Svojo so predstavili tudi člani godbe s pevko Manco.

Publika v nabito polni dvorani je odlično sodelovala in to ne samo z navdušenim ploskanjem. Naš časovni stroj so imeli priložnost preizkusiti tudi trije naključni pari iz občinstva, poročeni več kot dvajset let. Na skladbo so možje lahko zaplesali z 20 let mlajšimi ženami. In zabava in presenečenja so se nadaljevala z Matičevim izvrstnim žvižganjem ob Slovenskih pozdravih, pa s spremljavo pleskarjev z brusnim papirjem, s horjulskimi mažoretami ob Can canu in rokenrolom s Panoramo. Z zadnjo skladbo na letošnjem zopet nepozabnem koncertu pa so naši godbeniki tudi že napovedali temo prihodnje Noči godbe, ki bo 23. oktobra 2020, in to bo filmska glasba.

Dve uri sta minili kot bi mignil in Noč godbe se je nadaljevala ob izvrstni pogostitvi še dolgo v ... noč, seveda!

 

Magdalena Tehovnik (foto: Janez Dolinar)

 

Op. lekt.: prispevek po dogovoru z avtorico ni lektoriran.

 

Oglejte si tudi