Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Izposoja električnih koles v naši občini

Gibanje je življenje, zavrtimo kolesa in kolesca sta le dva še kako resnična slogana, ki nas skušata aktivirati iz opojne cone udobja… Polhov Gradec, Črni Vrh in Šentjošt imajo na voljo dodatno motivacijo za aktiven vikend, izposojo 12-ih električnih koles!
 Ampak vse od doma, saj kolo in javni prevoz odlično sodelujeta – naj bo to vlak ali avtobus, ko prispemo do začetka kolesarjenja smo pripravljeni na gibanje bolj kakor po vožnji z avtom, kjer nas fotelji od sedežev  in udobje preveč razvajajo.  Ne pozabimo na ekologijo - skrb za naše otroke prevesi  tehtnico na stran vlaka in avtobusa. Ste že kdaj igrali karte v kupeju vlaka? Nepozabna družabna izkušnja… Primestni avtobusi LPP imajo v kolesarski sezoni na zadnji strani pritrjene kolesarske prtljažnike, ki vaše kolo peljejo do središča polhograjskih dolomitov, kjer se lahko moški del odpravi proti Šentjoštu ali Črnemu Vrhu s klasičnimi kolesi, ženski del ekipe pa si izposodi električna kolesa in uživa v sopihanju partnerja za seboj.

Razpis LAS - Barje z zaledjem

Septembra 2019 se je Javni zavod Polhograjska graščina v sodelovanju z občino Dobrova - Polhov Gradec  prijavil na razpis LAS Barje z zaledjem in uspel (lokalna akcijska skupina (LAS) vključuje več partnerjev, vodilni je Zavod Cerpok, deluje pa na območju 6-ih osrednjeslovenskih občin kjer prebiva 46.000 ljudi).  

Novembra lani je tako prispelo 12 električnih gorskih koles, direktno do treh turističnih ponudnikov - poleg Polhograjske graščine v dolini še do sobodajalcev Pr'Popr s Črnega Vrha ter Možinetove hiše iz Šentjošta. Vsaka od teh treh turističnih destinacij ima sedaj štiri električna kolesa, ki se lahko po predhodni najavi tudi medsebojno premeščajo in tako prilagodijo številu kolesarjev. Pri nabavi električnih koles Haibike po ceni 2.000 EUR za vsakega z upoštevanim  količinskim popustom jim je uspeh na razpisu za sredstva kohezijskega sklada EU zelo pomagal, saj so dobili povrnjeni dve tretjini vplačanega zneska.

Električno Kolo Haibike Sduro HardNine 3.0

Kolesa so zelo zmogljiva in opremljena z lučjo ter grobimi terenskimi gumami, tako da se lahko kolesarji z njimi vzpnejo tudi po blatnih kolovozih. Li-Ion baterija kapacitete 500Wh in elektromotor 250 W znamke Yamaha s tremi stopnjami dodajanja moči našemu pedaliranju (brez poganjanja pedal elektromotor ne deluje).   Na zadnjem kolesu velikosti 29 palcev je Sram menjalnik z  enajstimi prestavami, kolo ima sprednje vzmetenje s hodom vilic kar 12 cm, Shimano kolutne zavore spredaj in zadaj ter aluminijasti okvir. Teža treking kolesa skupaj z baterijo pogona je 22 kg.

Kolesa povezujejo doživetja

Kolesa so sedaj pika na i Blagajevi deželi dobrot, povezujejo ne le kraje, temveč nudijo doživetja. 

Polhov Gradec je turistični center naše občine. Polhov doživljajski park je interaktivna animacija za vso družino, gre pa za najkrajšo naravoslovno pot od skupno petih urejenih tematskih poti zavoda Škrateljc. Hiša medu Božnar v neposredni bližini graščine ni le proizvajalka medu temveč vam ob najavi tudi pokaže nove in stare postopke predelave čebeljega medu in ima zelo dobro založeno trgovinico medenih in čokoladnih dobrot! Čajanka z grofom Blagajem v avtentičnem okolju graščine z igralci v starih oblačilih je na vrsti ob petkovih večerih. Preko dneva sta v graščini odprta muzej pošte in telekomunikacij in pa krajevni muzej. V samem kraju Polhov Gradec je tudi trgovina, frizer, pošta in pa za vikende vedno dobro obiskana gostilna Pograjski dom z dovolj prostora za 100 gostov. Ob gostišču je tudi velika travnata površina za mali nogomet in piknike, ter manjše košarkaško igrišče. Konec tedna je zelo živahno tudi zaradi poročnih slavij, ki jih vsako soboto organizirajo v kapelici in parku Polhograjske graščine.

Črni Vrh je razčlenjena vasica s čudovitimi razgledi, a si jih  moramo zaslužiti in odkolesariti 12 km dalje in 300 m višje od graščine v Polhovem Gradcu. Lahko vam pripravijo delavnico peke kruha na tradicionalen način v krušni peči z Marijo Končan. Pri Koširjevih se lahko udeležite etnološke delavnice izdelave polstenega okrasja in lesene posode, si najamete sobo ali stanovanje v hiši Pr'Popr, kjer so čudoviti razgledi na planine in na pašnik domačih in eksotičnih živali.  Če odkolesarimo še nekaj kilometrov naprej od središča Črnega Vrha, kjer sta dve cerkvi in lokal, nas asfaltna pot po nekaj kilometrih nezahtevne ravne poti pripelje do makadamskega vzpona na Pasjo ravan. Gre za dvignjeno planoto na kateri je od l. 2013 impresivni vremenski radar v obliki ogromne žoge -  S 1029 metri je bila pred petdesetimi leti najvišji vrh Polhograjskih dolomitov, a je njen vrh zravnala Jugoslovanska ljudska armada, ki je tam postavila raketno bazo. Omenjeni poseg je Pasjo ravan postavil na drugo mesto, najvišji je sedaj Tošč (1021 mnm) . Pasja ravan pa bo pritegnila tudi vse ljubitelje vojne tehnike, ostanki podzemnih skladišč in prezračevalnih sistemov so vidni še danes.

Šentjošt je še ena dvignjena vasica 619 m nad morjem, kjer vam lahko ob najavi v eni največjih restavratorskih delavnic pri nas pripravijo tečaj rezbarjenja in pozlate ali tečaj izdelave freske. Smučišče z dvema vlečnicama je tudi v zelenem obdobju zanimivo sprehajališče in razgledna točka. Za pot naravne in kulturne dediščine Šentjošta pa koles ne rabimo, gre za sprehod z lokalnim vodnikom, za raziskovanje krajev in zgodovine, ogled obeh cerkva, kapelice in hiš – Možinetova hiša v centru vasi ni le odprta za prenočišča s več opremljenimi apartmaji, predvsem je pravi zgled odlično obnovljene stare mogočne slovenske hiše in to vključno s starinsko opremo. Kilometer naprej  pa lahko okušate dobrote gostišča Grič, kjer družinsko podjetje s tremi sestrami in štirimi otroci dela kot uigrana in predvsem okusna ekipa. Prejeli tudi dve Michelinovi priznanji za odlično razmerje med kvaliteto in ceno ter za lokalno pridobljeno zdravo hrano. Prav na vrhu vasice Šentjošt pa lahko obiščete sirarstvo Orešnik, kjer imajo v prosti paši preko sto koz in tudi pestro izbiro navadnih in specialnih kozjih sirov. 

Še eno skrivnost vam izdam, saj vendarle sem avtor petih kolesarskih knjig…: krožno gibanje stopal kot refleksnih točk telesa med kolesarjenjem pozitivno vpliva na naše počutje, harmonizira telo in duha. Se vidimo!

http://visitpolhovgradec.si/

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi