Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Ali veste?

V novi stalni rubriki Ali veste? bodo občanom na razumljiv in strnjen način predstavljene koristne informacije, zanimivosti in spremembe, ki se nanašajo na življenje v občini Dobrova - Polhov Gradec in odgovarjajo na pogosta vprašanja, ki jih občani med letom naslovijo na Občino.

Ali veste, da je javni potniški promet v občini Dobrova - Polhov Gradec leta 2013 doživel veliko spremembo?


Občina Dobrova - Polhov Gradec se je marca 2013 v sodelovanju z LPP d.o.o. in Mestno občino Ljubljana odločila za integracijo obstoječih avtobusnih linij 51 (Ljubljana–Polhov Gradec), 52 (Polhov Gradec–Črni vrh), 53 (Polhov Gradec–Suhi Dol), 55 (Ljubljana–Vrzdenec) in 56 (Ljubljana–Šentjošt) v mrežo integriranih linij LPP. S tem se je vključila v projekt integriranega javnega potniškega prometa Ministrstva za infrastrukturo in njegov sistem splošne enotne vozovnice IJPP.

Kaj pa sistem integriranih linij pomeni v praksi in katere spremembe je prinesel? Posodobitev in uvedba novih linij je bila odgovor na vedno številčnejše dnevne migracije. Sistem integriranih linij je prinesel številne prednosti in izboljšave za uporabnike javnega potniškega prometa, zato se je njihovo število povečalo. Prednosti integrirane linije so enotno plačilno sredstvo Urbana, ki omogoča prestopanje tudi na mestne linije LPP v roku 90 min brez doplačila, vključitev v območni sistem LPP in nižje cene prevoza, največja prednost pa je povečano število odhodov avtobusov. To je opazno predvsem na območju Dobrove, ki ga pokrivata kar dve glavni liniji, in sicer 51 in 56. Med delovnikom je občanom na voljo 33 odhodov iz središča Dobrove proti Ljubljani (32 % več v primerjavi z letom 2012), iz smeri Ljubljane v središče Dobrove pa 33 avtobusov (22 % več v primerjavi z letom 2012). Dodatno pa je občanom na voljo še 8 sobotnih prihodov oz. odhodov avtobusa na relaciji Dobrova–Ljubljana in 4 prihodi oz. odhodi ob nedeljah in praznikih.

Frekvenca avtobusnih prevozov v naši občini je prilagojena potrebam dnevnih migracij v Ljubljano. Na območju Dobrove, ki jo pokrivata dve avtobusni liniji, je tako na voljo avtobusni prevoz v smeri proti Ljubljani med 6. in 8. uro zjutraj na približno vsake pol ure oz. še pogosteje (6:07, 6:20, 6:57, 7:05, 7:25, 7:55), v smeri Ljubljana–Dobrova pa je med 14:30 in 16:30 uro na voljo kar 7 avtobusov (14:20, 14:25, 15:20, 15:25, 16:00, 16:25 in 16:30).

Nadaljnja optimizacija in promocija javnega potniškega prometa pa je načrtovana tudi v Strategiji mobilnosti in varnosti v Občini Dobrova - Polhov Gradec za obdobje 2021–2025. Glavni cilji, ki si jih je Občina zastavila za to obdobje, so spodbuditi še več občanov k uporabi avtobusov, ureditev avtobusnih postajališč z ustrezno infrastrukturo in izboljšanje kakovosti ponudbe javnega potniškega prometa (prilagoditev avtobusov gibalno oviranim osebam, parkirišča za avtomobile in kolesa v bližini avtobusnih postajališč, sistem P+R …).




Občina Dobrova - Polhov Gradec                    

Oglejte si tudi