Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Nasilje nad starejšimi

V mesecu juniju - 15. junija - obeležujemo svetovni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi, katerega pobudnica je bila Mednarodna mreža za preprečevanje nasilja nad starejšimi, ustanovljena leta 1997 v Kanadi.

Mnogotere oblike nasilja
Nasilje nad starejšimi je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije »enkratno ali ponavljajoče se dejanje oziroma neustrezno obnašanje, ki se dogaja znotraj vsakega odnosa, ki temelji na zaupanju in ki škodi starejši osebi ter jo spravlja v nevarnost«. Kot opažamo pri delu s starejšimi je najbolj pogosto psihično, fizično in ekonomsko nasilje, druge oblike nasilja pri tem niso izključene. Med nasilje pa spada tudi zanemarjanje, to je odtegovanje nujnih življenjskih stvari, kot so na primer hrana, oblačila in zdravila. Med specifične oblike nasilja pa sodijo tudi omejevanje gibanja, prisilno hranjenje, prisilno oblačenje in umivanje, zanemarjanje, preprečevanje osebnih stikov, preprečevanje opravljanja vsakodnevnih opravil.
Zamolčano in prikrito nasilje
Nasilje nad starejšimi je žal še vedno prikrito in zamolčano, kot ugotavljajo številne raziskave. V okviru Delovne skupine za nenasilje v zdravstveni negi ugotavljajo, da »starejši o tem, da doživljajo nasilje s strani lastnih otrok, vnukov in partnerjev ali pa s strani zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, zelo težko spregovorijo. Strah, nemoč, sram in odvisnost jim preprečujejo, da bi o svoji stiski spregovorili z osebami ali organizacijami, ki jim lahko pomagajo. Bojijo se, da bi razkritje nasilja še povečalo njihovo ogroženost ter odvisnost in jih pripeljalo še v večjo stisko.« Tudi centri za socialno delo opažamo, da veliko težavo predstavlja sama prijava nasilja, ker večina starejših ne želi, da se nasilje nad njimi prijavi, ker je to nekaj, kar tudi za same žrtve ni sprejemljivo, sega izven tradicionalnih okvirjev in načina njihovih prepričanj in načina življenja.
Reagirajmo! Pomembno je, da nasilje prepoznavamo in ustrezno odreagiramo, s prijavo nasilja na policijo ali pa na center za socialno delo. Ob tem je pomembno poudariti, da je v skladu z zakonodajo dolžan vsakdo takoj obvestiti center za socialno delo, policijo ali državno tožilstvo, v kolikor sumi, da je žrtev nasilja oseba, ki zaradi osebnih okoliščin ni sposobna skrbeti zase.
Nasilje ne sme biti nekaj družbeno sprejemljivega. Imejmo ničelno toleranco do nasilja ter s prepoznavanjem in pravilnim ravnanjem preprečimo pojav nasilja nad starejšimi.


CSD Ljubljana – Most do vaše (po)moči.

Oglejte si tudi