Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Na Brišah prvič blagoslovili traktorje

Kmetje se zavedajo, da nesreča nikoli ne počiva in tudi blagoslov nikoli ni odveč, zato so se pri podružnični cerkvi na Brišah pri Polhovem Gradcu v soboto, 13. aprila, zbrali okoliški kmetje in domačini na blagoslovu traktorjev.
Travnik pred cerkvijo sv. Treh Kraljev na Brišah pri Polhovem Gradcu so na sobotno popoldne zasedli traktorji najrazličnejših znamk, konjskih moči, velikosti, barv in oblik, celo nekaj otroških se je pridružilo. Kar 55 jih je čakalo na blagoslov, ki ga je po praznični sveti maši opravil župnik Bogdan Oražem. Stopil je do vsakega posebej in ga skupaj z voznikom blagoslovil. V božje varstvo ni izročil le pripeljane kmetijske mehanizacije, pač pa tudi zemljo in pridelke, predvsem pa kmete ter vse domače na kmetiji, ki imajo pomembno poslanstvo in nalogo. Skrb za slovensko zemljo, ki je vse bolj pomembna tudi z gledišča oskrbe slovenskega prebivalstva. Tako kot je govorila prilika o sejalcu v enem od beril, je med drugim zaželel zbranim, da bi jim semena padla na dobro zemljo, ki bi dajala bogat sad.
Navzoči, ki so se na Briše pripeljali od blizu in zelo daleč, so blagoslov izkoristili tudi za prijetno praznično druženje, za katero si na kmetiji zaradi obilice dela in vsakodnevnih skrbi le stežka in bolj poredko vzamejo čas. Ob jedači in pijači je beseda lažje stekla. Pomembna tema so bili blagoslovljeni traktorji, ki so bili na ogled kot na katerem od sejmov kmetijske mehanizacije. Vsi so bili zanimivi, tako starejši, ki so na kmetijah že prava redkost, posebej pa tisti novejši, ki premorejo že izredno zahtevno tehnologijo. Nadvse lep obisk je organizatorje in pobudnike opogumil, da srečanje postane tradicionalno. Še dodatno spodbudo pa so dobili, ker se je ob tej priložnosti zbralo kar nekaj denarja za obnovo strehe in fasade briške podružnične cerkvice.

 

Nadja Prosen Verbič, foto: Jernej Malovrh

Oglejte si tudi