Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

V poklon škofu in misijonarju Trobcu

Polhov Gradec, 21. april – Na predvečer nedelje dobrega pastirja so v župniji Polhov Gradec, skupaj z vsemi rojaki in ponosnimi Slovenci, obeležili spomin na škofa in misijonarja Jakoba Trobca. Ob 180. obletnici njegovega rojstva so blagoslovili novi doprsni kip, ki ga je po njegovi podobi ustvaril kipar Edo Dolinar. Pripravili so kulturni program, pred tem pa je domači župnik Bogdan Oražem v cerkvi Marijinega rojstva zanj daroval slovesno sveto mašo.
Iz življenja kmeta in kneza

Jakob Trobec je bil rojen 10. julija 1838 v kmečki družini na Logu pri Polhovem Gradcu. Prvi osnovni pouk je obiskoval v Polhovem Gradcu, nadaljnjo učenost pa je nabiral od duhovnikov na gimnaziji v Ljubljani. 1863. je postal del ljubljanskega bogoslovja, nekaj let zatem pa je na pobudo misijonarja Franca Pirca misijonsko odšel v Združene države Amerike in tam zaključil svoj študij. Leta 1865 je bil v Minnesoti posvečen v duhovnika. Zaradi znanja tujih jezikov – nemščine, francoščine, angleščine, poljščine, češčine – je deloval med belimi priseljenci, sprva kot pomočnik, nato pa kot župnik in dekan v krajih ob reki Misisipi. Leta 1897 je bil posvečen v škofa. Bil je izreden gospodar, gradil je šole in bolnišnice, ustanovil 39 župnij ter jim sezidal cerkev. Ob upokojitvi je pomagal nečaku Ivanu Trobcu v mirni slovenski naselbini v Brockwayu, kjer je star 83 let tudi umrl.

Slovesna sveta maša

Domači župnik Bogdan Oražem se je v pridigi sprehodil skozi bogato življenjsko zgodbo tega velikega Polhograjca. Pri maši so sodelovale narodne noše, diakon, ministranti, domači bralci in božje ljudstvo, s kora pa se je slišalo ubrano prepevanje pevk in pevcev cerkvenega pevskega zbora. Oražem je v pridigi med drugim razmišljal o škofovih lastnostih, duhovni in telesni moči, ki jo je kot misijonar potreboval. S pomočjo zapisov iz pisem in člankov se je spraševal, kako mu je uspelo ohraniti svojo povezanost z domom in domovino, kako je zvesto ohranjal ljubezen do domačega kraja in lepe slovenske besede ter pridigo zaključil v želji, da bi živeli po zgledu škofa Trobca, ki je podoba pokončnega človeka, saj je svojo domovino ljubil kot mater in Ameriko kot nevesto. Duhovnemu delu slovesnosti je sledil kulturni.

Slovesnost ob odkritju doprsnega kipa

V procesiji so se navzoči odpravili do kulturnega doma v Polhovem Gradcu, ki ime ponosno nosi po Jakobu Trobcu. Stavbi nasproti stoji novi doprsni kip, ki ga je odkril predstavnik sorodnikov Dušan Mes. Zatem je o umetniški stvaritvi spregovoril avtor kipa Edo Dolinar. Dejal je, da gre za klasičen doprsni oz. portretni kip, narejen v glini in zatem vlit v mavec in nato še v bron, oblikovan po fotografiji škofa Trobca. Po lepi slovenski pesmi je župnik Oražem opravil še blagoslov kipa tega "Slovenca od zibeli do groba", nato pa zbrane povabil v dvorano. Po vzoru veličastne proslave pred 180 leti ob odkritju spominske plošče na njegovi rojstni hiši in postavitvi temeljnega kamna za kulturni dom je domača folklorna skupina Grof Blagaj pripravila prireditev. Sooblikovali so jo domači pevski zbori, godba, folklorna skupina in bralec pisem, ki jih je Jakob Trobec pošiljal v rodno Slovenijo. Zbrane je ob tej priložnosti nagovoril tudi župan Franc Setnikar, župnik Bogdan Oražem pa je blagoslovil vse navzoče. Škofu Jakobu Trobcu, svojemu rojaku, »kmetu in knezu«, so s postavitvijo doprsnega kipa domača župnija in krajani namenili posebno pozornost in zahvalo, saj je bil tu rojen, krščen in vse življenje močno navezan na svoje korenine, čeprav ga je življenjska previdnost zanesla na drugi konec sveta.

 

Besedilo in foto: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi