Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Spet so nas obiskali prijatelji iz Češke

Tradicionalno prijateljstvo mladih iz slovanskih držav še vedno živi! Še bolj pa se je utrdilo letos, ob koncu tedna, pred drugo adventno nedeljo, ko nam je Otroški zbor Mifun, na dveh predprazničnih koncertih zapel tudi že božično skladbo »Hej, mistře« ob spremljavi manjšega orkestra, sestavljenega iz godal, trobil, orgel in timpanov. Kot solisti so nastopili zborovski učitelji in lektorji. Enourni nastop pod vodstvom dirigenta Jiříja Polívke so dopolnjevale tradicionalne češke in svetovne božične pesmi ter dve krajši skladbi Césarja Francka in Felixa Mendelssohna Bartholdyja.

Češka božična skladba »Hej, mistře« Jakuba Jana Rybe (1765–1815) je v češkem okolju nedvomno najbolj priljubljeno glasbeno delo v adventnem in predbožičnem času. Izvaja se v številnih različicah od ljudske pastoralne igre do povsem profesionalnega koncerta z vodilnimi češkimi orkestri in solisti. Skladatelju J. J. Rybi, ki je tudi avtor besedila, je uspelo na genialen način združiti navdih iz Mozartove klasične glasbe s preprostimi ljudskimi motivi in jasno prikazati božično zgodbo. Skladba »Hej, mistře«, včasih imenovana tudi Češka božična maša, je bila in je še vedno zaradi svoje preprostosti, veselega in svežega vzdušja všeč široki publiki.

Otroški pevski zbor Mifun, pod vodstvom zborovodje Jiříja Polívke, združuje nadarjene otroke iz Prage in okolice. Ustanovljen je bil leta 2000, danes pa ga sestavlja dvanajst samostojnih skupin, ki v veliki meri sodelujejo in nastopajo skupaj. Zbor Mifun nastopa ob različnih priložnostih, od ljudskih festivalov do velikih koncertov. Predstavlja se s širokim repertoarjem, od klasične glasbe, jazzovskih pesmi do popevk in svetovnih uspešnic. Zbor je izdal tudi več zgoščenk. Redno nastopa v tujini, gostoval je v Nemčiji, Avstriji, Franciji in na Poljskem. Leta 2017 je prvič obiskal Slovenijo in nastopal na koncertih v Izoli, Kopru in Ljubljani. Vedno pa se ustavijo tudi pri nas, v Ašičevem domu.

Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo Veleposlaništvu Češke republike v Ljubljani, ki je glavni organizator in vsem dobrotnicam ter dobrotnikom, ki pri tem pomagate.

 

Drago Stanovnik, 16.12.2018

Oglejte si tudi