Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Pesem miru

Tradicionalna prireditev Pesem miru na praznik 26. decembra je v organizaciji Turističnega društva Briše potekala v dvorani Kulturnega doma Jakoba Trobca v Polhovem Gradcu. Oblikovale so jo lokalne pevske zasedbe, beseda pa je spregovorila o oddaljenih deželah, kamor je pot zanesla mnoge Slovence.
Pot ima številne pomene in simbole, na nekatere je uvodoma opomnil povezovalec prireditve Marjan Bradeško ter spomnil na praznik samostojnosti in enotnosti, ko je Slovenija pred več kot 30 leti z razglasitvijo volje ljudi stopila na samostojno pot. Mnogi te poti niso dočakali, niti je ne občutili, njihova je bila drugače začrtana. O poti v obljubljeno deželo – Združene države Amerike, kamor so se izseljevali številni naši rojaki, je preko predavanja spregovoril Bradeško. V sliki in besedi je občinstvu približal njihove naravne lepote – živalske in rastlinske vrste, narodne parke, jezera in poglede na visoke gore, ki navdušujejo Slovence ter milijonska mesta, tehnološke napredke in univerzitetno-znanstvena središča, v katerih so se in se še danes izobražujejo ter predavajo tudi Slovenci. Zgodbo je v drugem delu navezal na romanje župljanov Polhovega Gradca, ki so v lanskem letu šli "čez lužo" ter obiskali nekatere postojanke Jakoba Trobca in Friderika Barage, ki sta pomemben del svojega življenja preživela v ZDA. Slike so odstrle nekatere podobnosti in simbole, ki sta jih ta dva moža prinesla v tuje dežele in še danes ostajajo ter pričajo o njunem pomembnem vplivu. Bradeško je postregel tudi s svojimi vtisi, ki jih je doživel in jih hrani iz potovanj po deželah ZDA, doživeto je opisal tradicijo in načine ohranjanja slovenstva med Slovenci v ZDA ter dejal, da so nam ti ljudje posebej v ponos in drži nemalokrat lahko za vzor.

Predavanje so popestrile glasbene točke v izvedbi Moškega pevskega zbora Turističnega društva Briše, Jutranjega cerkvenega pevskega zbora, Ženskega pevskega zbora Danica, Mešanega pevskega zbora KD Gregor Rihar, Vešč in Višajčkov ter glasbene skupine 3AM, ki je v dvorano prinesla delček ameriške zabavne glasbe. Ob koncu sta zbrane nagovorila še župan Franc Setnikar in župnik Bogdan Oražem. Župan se je zahvalil organizatorju in nastopajočim za pripravo dogodka in soustvarjanje kulture v občini, vsem zbranim pa voščil ob državnem prazniku ter jim zaželel vse dobro v novem letu. Župnik pa je z zbranimi podelil nekaj zanimivih in hudomušnih anekdot, ki jih je doživel na romanju po ZDA, kjer sta slovenska pesem in beseda še zelo živi. Zaključna pesem Sveta noč je z združenimi glasovi vseh pevcev in pevk zvenela posebej lepo. Voščilo po državi, ki bo državljanom dajala duhovno in gmotno blaginjo, pa je odmevalo, kdo ve, morda tudi do naših rojakov.

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi