Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Noč godbe na Dobrovi 2018

Koncert pop glasbe naše in vaše mladosti ob 7. obletnici delovanja Godbe Dobrova-Polhov Gradec v petek, 19. oktobra, ob 20. uri v Športni dvorani na Dobrovi
Kdor morda ni opazil velikih reklamnih panojev v zadnjih tednih ali pa je pomotoma založil svoj izvod Godbenega trobila, ki je, med drugim, napovedoval veliki dogodek v kraju, je hočeš nočeš moral postati pozoren ob koncu preteklega tedna, ko so avtomobili od blizu in daleč preplavili ves prostor, kjer bi bilo na Dobrovi možno parkirati. Do zadnjega kotička napolnjeno športno dvorano prijateljev Godbe Dobrova-Polhov Gradec in Glasbene šole Emil Adamič ter ostalih ljubiteljev dobre glasbe je godba pozdravila s konfigurativnim korakanjem ob igranju skladbe Yellow Submarine (skupine The Beatles). S postavitvijo v obliki srca so godbeniki poslušalce uvedli v Noč godbe 2018. Da smo se lažje spomnili začetkov izpred sedmih let, nam je Mladinski orkester GŠ Emil Adamič, podmladek godbe, najprej zaigral skladbo Stand by me, sledil pa je pravi glasbeni spektakel, kot so ga mnogi poimenovali. Tisti, ki ste se dogodka udeležili ali pa ste ga spremljali v živo preko Live Streama, ste verjetno pravilno sklepali, da so se morale priprave na dogodek odvijati že več mesecev prej. Od godbenega tabora v juniju, s krajšim premorom med počitnicami in zelo intenzivnimi vajami v tej lepi jeseni – v zadnjem tednu pred tem kar vsak dan – so godbeniki vztrajno vadili za koncert ob svoji 7. obletnici delovanja.

Prireditev je umetelno in vendar nadvse sproščeno povezoval znani radijski napovedovalec Jure Sešek. Vrstile so se skladbe svetovno znanih pop glasbenikov od Michaela Jacksona, Michaela Bubleja, skupine The Queens in še mnogih drugih. Zraven so zaplesali Matija Čuden, skupina plesnega kluba Forma in studia Feniks. Že dobro poznani poštar je poskrbel za več presenečenj, še prej pa kot Gregor Čuden skupaj z Borutom Dolinarjem za vso organizacijo koncerta. Mladi člani godbe so program popestrili s svojo točko Barbie girl. Skladbo Typewriter je na pisalni stroj spremljala  izbrana tajnica Nadja Rus. Zaigral je tudi ansambel učiteljev GŠ Emil Adamič. Za uvod in piko na i pa združeni zbor učencev vseh enot te šole iz Preske, Primorske, Iga, Šmarja-Sapa, Dobrove, Polhovega Gradca, Šentjošta, Dola pri Ljubljani in Preserja. Lahko smo bili priča zelo pestremu izboru skladb izvedenih s skupaj več kot 300 nastopajočimi, ki ga je v tej obliki omogočala prav pridobitev novih inštrumentov, predvsem tolkal, ki dajejo tem skladbam pravi pečat. Za nakup le-teh tekom leta se imamo zahvaliti Občini Dobrova-Polhov Gradec, nakup timpanov pa so nam v zadnjem tednu pred koncertom omogočili naši zvesti botri. Matevž Trojar na ta način pozdravlja delo z mladimi, saj na njih svet stoji. Zares smo veseli njegove obljube, da nas bo podjetje Trol tudi v bodoče po svojih najboljših močeh podpiralo. Janez Šenk iz podjetja Šenk pohištvo pravi, da godba povezuje mlade in na ta način doprinese k pozitivnemu vzdušju, čemur smo bili lahko pretekli petek vsi priča. Damjan Plevnik s svojim podjetjem z veseljem podpira društvo, ki razvija talente naših otrok in jih vzgaja za delavnost, znanje, odgovornost in sodelovanje. Janez Jarc podjetja JA-NE pa na godbo gleda s ponosom in deli svoje navudušenje nad njenim delovanjem z ostalimi krajani.

Dve uri in pol dolg koncert ni pustil nikogar ravnodušnega. Če slučajno že ne prej, so se poslušalcem naježile vse kocine ob skladbi Barcelona s solistoma Urško Kastelic in  Maticem Nareksom. Že naslednje jutro so deževale pohvale iz vseh koncev sveta, kjer so bili sorodniki in prijatelji obveščeni o možnosti neposrednega prenosa. Ljudje so bili presenečeni nad tem, kaj se da narediti iz mladine, če jim nudiš primerno vodenje in podporo. V čast smo si, poleg pomembnih gostov iz domačih krajev, šteli tudi obisk slovenskega častnega konzula iz Minnesote, ZDA, Mira Medveda, ki se je v teh dneh mudil na poslovnem obisku v Sloveniji. Toliko pozitivnih odzivov si nikakor nismo nadejali. Neka domačinka je obžalovala, da če bi vedela, da godba pripravlja tako dobre koncerte, bi se jih z največjim veseljem udeležila tudi že prejšnja leta. 

7. obletnica godbe - ne samo število, tudi ves večer je bil prav pravljičen. Kdor ga je zamudil, pa temu čisto ne verjame, si lahko posnetek ogleda na spletni strani: https://livestream.com/zivo/STAvzivo/videos/182103583

Predsednik godbe Borut Dolinar se je ob koncu vsem prisotnim iz srca zahvalil za vso podporo in pomoč. Verjame v svoje godbenike in v svetlo prihodnost,  da pozitivna misel obrodi sadove in v to, da lahko skupaj kot skupnost rastemo in se bogatimo. Z dirigentom Matejem Rihterjem, ki se ob 7. obletnici iskreno veseli napredka in rasti godbe Dobrova-Polhov Gradec, se na tem mestu ponovno iskreno zahvaljujeta našim botrom za izdatno pomoč pri nakupu novih inštrumentov, župniku Alojziju Golobu za vadbeni prostor, ki nam ga nudi, članom Gasilskega društva Dobrova za pomoč pri redarstvu, gospe Pavli Zrim za krašenje dvorane, Metki Ciuha za oblikovanje občasnika Godbeno trobilo, PGD Dvor za posojilo peči za peko pic za odlično postrežbo, Marku Rusu za njen prevoz, hišnikom Franciju, Milanu in Rajku za pomoč pri pripravi dvorane, vsem staršem za spremljanje in vso pomoč ter vsem, ki godbo podpirate in pomagate pri skrbi za njeno rast.

 

Komaj čakam na Noč godbe 2019, saj je ob takšni skupnosti lahko pričakovati, da bo tudi ta izjemna.
Magdalena Tehovnik (foto: Janez Dolinar)

GODBENI NAPOVEDNIK 2018-2019

 

- 27. december 2018  –  Božični koncert MePZ;  tolkalna umetnina Godbe Dobrova-Polhov Gradec

- 16. februar 2019 – Valentinov ples v živo z Godbo Dobrova-Polhov Gradec v Kulturnem domu v Šentjoštu

- 26. – 29. april 2019 – gostovanje na Murterju

- 21. – 23. junij 2019 – Nova Štifta 2019 in sprejem novih godbenikov

- september 2019 – z godbo na Triglav –  prijave sprejemamo na godba.dpg@gmail.com

omejeno število do zapolnitve

 - 25. oktober 2019 – Noč godbe 2019

 

Oglejte si tudi