DANES
26°C
10°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Dokončana pečna čipka za polhograjsko nošo

V sodelovanju Občine Dobrova - Polhov Gradec in Folklorne skupine grof Blagaj se je pred leti začel podjeten projekt šivanja kolikor je mogoče verodostojne replike polhograjske noše. Rekonstrukcija je nastajala na podlagi upodobitve avstrijskega slikarja Franza Kurza zum Thurna und Goldensteina (1807–1878), ki je leta 1838 naslikal moškega in žensko iz okolice Polhovega Gradca. Tu naj spomnim, da je reprodukcijo te slike pred leti naslikala Cilka Žmahar, članica Klekljarskega društva Polhov Gradec, in sliko podarila društvu.
V oktobru 2016 je bila noša slovesno predstavljena javnosti. Manjkala je le še nova ruta – peča. Pred tem je gospa Marijanca Yartz, mojstrica klekljanja, naklekljala čipko para v polhograjski noši.
Papirc za čipko je na podlagi slikovnega gradiva narisala Maja Svetlik iz Idrije.
Jeseni leta 2017 so tri članice našega društva začele s klekljanjem pečne čipke za ruto. Ena je zaradi zahtevnosti tehnike odstopila, dve sta zavzeto klekljali ure in ure. Ker je bilo ustvarjanje te čipke zelo zamudno, je gospa Yartz za pomoč prosila mojstrico klekljanja Mileno Kalan iz Nove Gorice. Ta je pobudo sprejela. Iz društva je poleg Marijance Yartz čipko klekljala še Majda Grbec Plestenjak. Kako zahteven projekt je to bil, pove podatek, da je bilo za 12 metrov čipke potrebnih več kot tisoč ur. Čipke take vrste, že ime pove, za kakšno rabo so se izdelovale, se danes klekljajo le izjemoma in klekljanje je bilo velik izziv.
Z iskanjem papirca smo imeli težave. V arhivu vzorcev našega društva ga nimamo, našli ga niso niti v Čipkarski šoli Idrija. Tako je bil edini način, da se papirc izriše na novo. Papirc za čipko z oznako 406-1/2017, velikost 6 cm sta posebej za to pečo po originalu izposojene Slavcove peče (Franc Osredkar, Polhov Gradec 58; ruta izvira iz prve polovice 19. stoletja) narisali Metka Fortuna in Maja Svetlik iz Čipkarske šole Idrija (9/2017). Izrisali sta mušter/papirc v mednarodni barvni skali, kar je pomembno pomagalo pri klekljanju. Izdelava čipke je bila zahtevna, klekljalo se je s 30 kleklji oziroma s 15 pari. Naročnik in izključni lastnik vzorca je Folklorna skupina Grof Blagaj.
1/2

Pečna čipka v nastajanju

Pridne roke klekljarice

Čipko je ročno prišila naša članica Sabina Žvokelj, snežno belo blago pa je pred tem mojstrsko izvezla Kristina Teran iz Ovsiš pri Podnartu. Nova ruta je zadnji kos rekonstruirane pražnje obleke kmečkega prebivalstva ob hladnejših dneh v okolici Polhovega Gradca. Javnosti bo prvič predstavljena na dobrodelni prireditvi Dva novčiča, ki jo organizira Folklorna skupina Grof Blagaj v Kulturnem domu Jakoba Trobca 22. in 23. aprila letos (2023).
Ta večletni projekt je v svojem trajanju povezal veliko mojstric in mojstrov skoraj pozabljenih veščin. Je dokaz, da se s skupnim prizadevanjem, dobro voljo, zaupanjem in znanjem lahko uresniči tudi na prvi pogled skoraj nedosegljivo in nastanejo lepe zgodbe.

Za Klekljarsko društvo Polhov Gradec Tatjana Trontelj, foto: Mirjam Gremes

Oglejte si tudi