Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Dobrodelna prireditev "Dva novčiča"

Polhov Gradec, 22. in 23. april – Folklorna skupina Grof Blagaj iz Polhovega Gradca je ob praznovanju svojega jubileja pripravila čudovit spektakel, v katerem je slikovito predstavila pestro in bogato kulturno izročilo na polhograjskem. Iskrene čestitke vsem devetim poročenim parom in njihovi vodji Aniti Kobe! In še mnogo folklornih poskokov. (JSKD OI Ljubljana okolica)
Rihard grof Blagaj je živel v Polhograjski graščini, ki jo je upravljal celih 50 let in s tem močno spremenil življenje v teh krajih. In zato smo si folkloristi nadeli njegovo ime. Skupina deluje 23 let, vendar nam je korona preprečila izvedbo 20-letnice  delovanja aprila 2020. V vseh teh letih smo imeli preko 270 nastopov in sodelovali tudi pri snemanju videospotov. Skupino sestavlja 9 poročenih parov, harmonikar Marko Buh in umetniška vodja Anita Kobe. Plešemo večino plesov slovenskih pokrajin (gorenjske, dolenjske, štajerske, belokranjske in plese naše okolice). Posebnost naših nastopov so zgodbe oziroma prikaz običajev z rekviziti, vpetih v ples. V zadnjih časih pa smo začeli oblikovati prave plesne igre. Zato tudi letošnja predstava ni bila tipična folklorna prireditev, temveč plesna igra, ki izvira iz evangelija po Marku, ko revna vdova podari zadnja dva novčiča za dober namen. Zgodba pravi, da je vdova podarila največ, saj je dala vse, kar je imela. O tem govori tudi pesem, ki jo prepeva Ivan Hudnik in je povzeta po tej zgodbi. Na osnovi ideje smo pripravili prireditev z zgodbo o vdovi, kjer so se prepletali igra, ples, pesem, glasba, projekcija slik in glasbe ter predstavitev polhograjskih običajev in pomembnih krajev: žegnanje pred cerkvijo v Dvoru pri Polhovem Gradcu, predstavitev kljekljarske obrti na polhograjskem in predstavitev nove nakljekljane čipke za ruto pograjske noše, predstavitev vsakoletne tradicionalne prireditve Dan pod Lovrencem, predstavitev turističnega društva, predstavitev cerkve v Polhovem Gradcu, predstavitev polhograjske graščine in obisk grofa in grofice v avtentičnih oblačilih.

Prireditev smo pripravili plesalci sami – brez gostujočih skupin, kar je bil za nas velik zalogaj – tako vsebinsko kot logistično. Vse točke smo odplesali sami, vse igre odigrali sami, razen glavne vloge vdove in napovedovalke. Zato je bil vrstni red točk velik izziv, predvsem zaradi preoblačenja plesalcev in priprave scene za vsako točko posebej. Na predstavi smo predstavili tudi posnetek pisma, ki ga piše vdova svojemu možu. Poleg plesalcev in glasbenikov so sodelovali še vdova, grof in grofica, tonski tehnik, tehnik za svetlobne učinke, snemalec, fotografinja, scenski mojster in garderoberka. Zahvala za sodelovanje gre tudi skupini Flirt, predvsem Roku Lunačku.

Ivan Hudnik je s pesmijo Dva novčiča združil ljudsko in staro ter novo in moderno  v folklorni muzikal, kjer so prevladovala čustva in sporočilo: Pomagajmo si med sabo. Nikoli ne vemo, kdaj se lahko nekdo izmed nas znajde v težavah. In iz te močne misli je dihala cela predstava. V ta namen smo del zbranih prostovoljnih prispevkov podarili šolskemu skladu OŠ Polhov Gradec, ki bo zato lahko omogočil socialno šibkim otrokom udeležbo na taborih, izletih, šoli v naravi.

Glede na res fantastične odzive gledalcev lahko rečemo, da smo nalogo opravili več kot z odliko (tako v soboto kot na ponovitvi v nedeljo) in si s tem postavili še višji nivo nastopov za naprej. In ko sobotni gledalci pridejo na predstavo še enkrat v nedeljo, ker jim je bila tako zelo všeč, ni več kaj dodati … Hvala vsem, ki ste si vzeli čas za nas. In hvala občini Dobrova - Polhov Gradec za priznanje.


Folklorna skupina Grof Blagaj Polhov Gradec

https://www.fs-grofblagaj.si

»Čestitam za uspešen koncert. Bili ste več kot profesionalci. Sproščeni in samozavestni in točni v korakih do konca. Vsak je točno vedel, kaj je njegova naloga. Lahko ste ponosni nase, ker menim, da bolje ne bi moglo biti. Vsi ste dali največ od sebe, za kar sem vam zelo hvaležna. Tudi zato, da ste redno prihajali tolikokrat na vaje. Vem, da ni bilo enostavno. Prav tako Bojan, Nataša, Barbara, Marko in seveda Ivan Hudnik. Prav vsak je pomemben in brez njega ne bi šlo. Dokazali ste, da zmorete. In še enkrat – ponosna sem na vas, da je zgodba uspela dvakrat in da jo je videlo več kot 400 gledalcev. Če to ni uspeh, potem ne vem, kaj je.« 

Anita Kobe

 

Oglejte si tudi