Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

25 % prebivalcev občine cepljenih s prvim odmerkom cepiva, kar je 1,85 % nad slovenskim povprečjem

Konec decembra 2020 se je v celotni Evropi pričelo cepljenje proti COVID-19. Ministrstvo za zdravje je ob tem poudarilo, da želi Slovenija s cepljenjem zmanjšati umrljivost zaradi COVID-19, zmanjšati število hospitalizacij in zaščititi prebivalce, ki so najbolj izpostavljeni okužbam. Cepljenje proti COVID-19 se izvaja skladno z nacionalno strategijo cepljenja in navodili Ministrstva za zdravje ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kot je navedeno v nacionalni strategiji, Slovenija zasleduje cilj, da bi v čim krajšem času dosegla čim boljšo precepljenost prebivalstva, oz. da bi se cepilo vsaj 60 % prebivalcev. Strategija pa določa tudi razdelilnik cepiv, ki je vezan na prednostne skupine in količino cepiva, ki je na voljo. NIJZ ob tem zbira podatke o vseh opravljenih cepljenjih v Sloveniji, kar pomaga pri za načrtovanju in izvajanju cepljenja ter ocenjevanju njegove uspešnosti. Podatki se na spletni strani NIJZ redno posodabljajo.


Najboljša zaščita je cepljenje

Kot poudarjajo pri NIJZ, so cepiva trenutno edino realno upanje, da se epidemija ne bo ponovila tudi v naslednji hladni sezoni. Pri tem izpostavljajo dejstvo, da je poleg upoštevanja priporočenega zaščitnega ravnanja (ohranjamo varnostno razdaljo, pravilno nosimo masko, skrbimo za higieno rok, v primeru bolezni pa ostanemo doma), cepljenje najučinkovitejši ukrep za zaščito našega zdravja in zdravja naših bližnjih. Skrb glede varnosti in učinkovitosti cepiv je odveč, poudarjajo v NIJZ; vsa cepiva morajo namreč skozi enake, točno določene, postopke testiranja in ocenjevanja, kjer se preverja njihova varnost in učinkovitost. Odločitev za je vsekakor v rokah vsakega posameznika, odgovornost do drugih, predvsem tistih, ki so krhkega zdravja in zato podvrženi resnim zapletom, pa je v rokah nas vseh, še izpostavljajo pri NIJZ.


CEPLJENJE PROTI COVID-19 JE ZA PREBIVALCE OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC V PRISTOJNOSTI ZDRAVSTVENEGA DOMA LJUBLJANA

Za cepljenje prebivalcev občine Dobrova - Polhov Gradec skrbi Zdravstveni dom Ljubljana. Cepilni center ZD Ljubljana organizira cepljenje proti COVID-19 za odraslo populacijo opredeljeno pri zdravnikih ZD Ljubljana, pri zdravnikih koncesionarjih iz Mestne občine Ljubljana ter pri zdravnikih v primestnih občinah Brezovica, Dol pri Ljubljani, Horjul, Ig, Vodice, Škofljica in Dobrova - Polhov Gradec. Cepljenje proti COVID-19 za prebivalce občine Dobrova - Polhov Gradec poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.


V ZD Ljubljana obveščajo, da cepivo naročajo glede na izražen interes za cepljenje v posamezni ciljni skupini, ki je na vrsti za cepljenje glede na nacionalno strategijo cepljenja. Pri naročanju cepiva je namreč potrebno natančno navesti, komu je cepivo namenjeno, kateri starostni oz. prioritetni skupini glede na strategijo. Poudarjajo še, da je hitrost cepljenja neposredno odvisna od količine prejetega cepiva, pri čemer na prejeto količino cepiva nimajo vpliva.

V tednu od 10. 5. 2021 do 16. 5. 2021 se v sklopu cepilnega centra ZD Ljubljana predvidoma pričenja tudi cepljenje oseb mlajših od 50 let, nadaljuje pa se cepljenje prednostnih skupin prebivalstva, kamor spadajo kronični bolniki stari od 18 do 49 let, zdravstveni delavci, zaposleni in oskrbovanci v DSO in SVZ, udeleženci Olimpijskih in Paraolimpijskih iger, delavci v kritični infrastrukturi in osebe starejše od 50 let.


Delež precepljenosti slovenskega prebivalstva znaša 12,1 %

V Sloveniji je bilo s prvim odmerkom na dan 10. 5. 2021 cepljenih 486.174 ljudi, z drugim odmerkom pa 253.840, s tem pa delež precepljenosti prebivalstva znaša 12,1 %.



Dodatne informacije o cepljenju so vam na voljo:

na spletni strani https://www.cepimose.si/: Nacionalni inštitut za javno zdravje na tej spletni strani predstavlja aktualne informacije in podatke o cepljenju proti COVID-19 v Sloveniji;

v Nacionalnistrategiji cepljenja proti COVID-19: Najnovejša verzija je Verzija VI z dne 22. 4. 2021;

na spletni strani https://www.zd-lj.si/zdlj/index.php?option=com_content&view=article&id=688&Itemid=2775&lang=sl: Na tem spletnem mestu ZD Ljubljana so vam na voljo praktične informacije o cepljenju (kje poteka cepljenje, kje se lahko prijavite za cepljenje, katera skupina prebivalstva je na vrsti za cepljenje, organizacija in potek cepljenja, kontaktne informacije, potrdilo o cepljenju in druga obvestila);

v kolikor imate vsebinska vprašanje v zvezi s cepljenjem ali cepivi, se lahko obrnete tudi na svojega osebnega zdravnika.


Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni dom Ljubljana



Cepljenje v občini Dobrova - Polhov Gradec

V občini Dobrova - Polhov Gradec je bilo s 1. odmerkom na dan 10. 5. 2021 cepljenih 25 % prebivalcev, kar je 1,85 % nad slovenskim povprečjem. Z 2. odmerkom pa je bilo cepljenih 12,9 % občanov, kar je 0,81 % nad slovenskim povprečjem.


Občina Dobrova - Polhov Gradec se pridružuje mnenju Ministrstva za zdravje in NIJZ, da je cepljenje proti COVID-19 ključnega pomena pri zaščiti našega zdravja in zdravja naših bližnjih, zato občane pozivamo, naj se cepijo takoj, ko jim bo to omogočeno. S solidarnim in odgovornim ravnanjem vsakega posameznika ter z zaupanjem v stroko lahko skupaj premagamo koronavirus.



Občina Dobrova - Polhov Gradec






Oglejte si tudi