Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Ko zadiši po domačem kruhu izpod rok Marije Končan

V občini Dobrova - Polhov Gradec je izbira med lokalnimi ponudniki bogata – bodisi med lokalnimi pridelovalci hrane bodisi med domačimi izdelovalci unikatnih izdelkov – kar nam omogoča, da v veliki meri lahko kupujemo lokalno, s tem pa podpiramo razvoj svojega domačega okolja. Lokalni ponudniki na območju občine Dobrova - Polhov Gradec so zbrani pod blagovno znamko Blagajeva dežela, igrivo zaledje Ljubljane. Nekatere že dobro poznamo, druge pa šele spoznavamo, zato vam jih bomo v prihodnjih mesecih podrobneje predstavili. Marija Končan in kmetija na Prosenov je zaradi kakovostnih, domačih in s predanostjo pečenih izdelkov zagotovo že med bolj prepoznanimi.

Skozi priprta vrata domačije, ki ji po domače rečemo na Prosenov, prihajajo različni zvoki, iz dimnika pa se že kadi. Vse namiguje na to, da je Marija Končan že pričela s peko kruha. Testo je že zamesila, sedaj pa v mentrgi vzhaja, preden ga bo oblikovala v hlebce in položila v krušno peč. Takrat se ji pridružimo in beseda najprej steče o tem, kaj počne in zakaj. Vmes pa poslušamo koristne napotke za peko kruha, ki pričajo o njeni izkušenosti in ljubezni do predajanja znanja.

Leta 2013 je na razpolago prejela prazno hišo in zdelo se ji je, da jo kar kliče po tem, da vanjo vdahne novo življenje. Najprej je zakurila krušno peč, nato odkrila še povsem uporabno mentrgo. »Še znam zamesiti testo za kruh?« Obdana s spomini in željo po negovanju družinskih veščin ter zgodovinske dediščine, se je preizkusila. »Pri 51 sem šla v pokoj in v meni se je oglasila želja po tem, da bi nekaj počela. Nekaj mojega, z novimi izzivi, novimi znanji.«

Marija Končan je leta 2014 registrirala dopolnilno dejavnost na kmetiji, pri tem pa omeni, da je bilo zaradi vse dokumentacije, ki jo je ob tem morala urejati, včasih kar težko. V okviru svoje dejavnosti danes prodaja kruh in druge izdelke, ponuja pa tudi delavnice peke kruha v krušni peči na tradicionalni način, za vse generacije. Pogosto jih poleg odraslih namreč obiščejo skupine šolskih otrok. Tudi tujci? »Da, tudi tujcev je veliko,« doda Marija in pove nekaj zanimivih izkušenj s tujimi gosti. Za obisk delavnice se je potrebno predhodno naročiti, doživetje pa obljublja sprehod skozi preteklost in spoznavanje veščine peke kruha, ki so jo naše babice še obvladale, danes pa je tega vse manj. Zaradi obiskov turistov iz tujine je Marija Končan tri leta obiskovala tečaj angleščine, udeležila pa se je tudi računovodskega izobraževanja, ki ji pomaga pri obvladovanju tistega dela njene dejavnosti, ki vključuje vso papirologijo. Pri vsem tem pa ji veliko pomeni tudi pomoč in podpora njenih domačih. Kje pa se je naučila peči kruh? Doma, od svoje mame. Veliko pa se je naučila tudi skozi leta in prakso. Glede načrtov za prihodnost pove, da bi rada še naprej prenašala tradicijo na mlajše in delala z ljudmi. Prav to je izpostavila kot tisti vidik njene dejavnosti, ki jo najbolj osrečuje.

Leta 2021 je Marija Končan prejela priznanje občine

Ko krušna peč ugasne, pa Marija Končan rada hodi v hribe, rada ima živali in naravo. Zadnje čase jo zaposluje tudi pisanje različnih prispevkov za knjige, časopis, včasih pa katerega objavi tudi na družabnih omrežjih. Je članica kar šestih društev. Rada pomaga sočloveku, zato je pogosto del humanitarnih projektov v okviru Karitasa. Njen pomen za celoten kraj je bil še posebej prepoznan v letu 2021, ko je prejela priznanje občine Dobrova - Polhov Gradec za izkazano prizadevnost na področju prostovoljstva in humanitarnega dela ter razvoja turizma v občini.

O njenih izdelkih

Marija Končan redno prodaja bel in polbel kruh v hlebcih, po naročilu pa tudi ocvirkovico, kvašene flancate, miške in ržen, koruzni, ajdov ter pirin kruh – pa tudi kakšno sezonsko dobroto zagotovo najdemo v njeni ponudbi, kot sta na primer potica in domač jabolčni sok. Kot omenjeno, pa ponuja tudi delavnice peke kruha. Po obveznem predhodnem dogovoru izdelke prodaja na domu oz. na naslovu Črni Vrh 24, 1355 Polhov Gradec, kjer se nahaja kmetija na Prosenov. Njeni pekovski izdelki pa so tudi ena najbolj iskanih stvari na decembrskem Miklavževem sejmu, ki se ga Marija Končan vedno udeleži. Njen domač kruh sestavlja tudi Culo dobrot Blagajeve dežele, ki je izviren kulinaričen spominek sestavljen iz izdelkov lokalnih proizvajalcev. Za več informacij vam je Marija Končan na voljo na telefonski številki 031/526-543 ali na elektronskem naslovu koncan1806@gmail.com. Več o njenem delu pa si lahko preberete tudi na Facebook profilu Kmetija na Prosenov.


L. O. 

 

Oglejte si tudi