Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Je TD Polhov Gradec najaktivnejše društvo?

Aktivnosti se povečujejo

Društvo je v preteklem letu pripravilo številne prireditve, tako iz področja kulture kot športa, poseben poudarek pa namenjajo organizaciji otroških prireditev: pustovanje, otroške zabavne delavnice z imenom Polhograjska modrina neba z indijanskim taborom, vedno bolje obiskana Bučijada, kjer otroci počnejo vse, kar se iz velikih, zrelih buč početi da. Sodelujejo pa tudi na Miklavževem sejmu s postavitvijo brunarice, bogato ponudbo znotraj nje ter vsakoletno večerno zabavo s hišnim bendom - "Šundrbando". Tudi za krajevni muzej je poskrbljeno, mesečno se tam odvijajo konservatorske delavnice, na katerih se razstavni predmeti skrbno očistijo, nato pa tehnično pregledajo in registrirajo v posebni elektronski register.

Vedno več zanimanja v društvu namenijo športnim prireditvam, tako v društvu organizirajo zimski ping pong turnir ter turnir v malem nogometu Vigi-vigi cup, letos jeseni pa bo premierno organiziran tek na Goro z imenom "Rekord Lovrenca". Člani društva vsako leto sodelujejo na Oviratlonu s svojo ekipo, imenovano Šundr, ob sobotnih večerih pa se rekreirajo v športni dvorani, večinoma z igranjem košarke.

Sodelovanje z vokalno skupino Svetlice, ki že vrsto let deluje v okviru društva, je v preteklem letu obrodilo bogate sadove - poleg številnih nastopov na porokah, dobrodelnih prireditvah ter dveh celovečernih koncertih z božično zgodbo "Spet zasije", že nekaj let zapovrstjo organizirajo tradicionalno prireditev Pesem na Gori, ki je v lanskem letu potekala že 22-tič.

Če bo pozno spomladansko vreme dopuščalo, bo v letošnjem letu zopet zahrumel Šundr s številnimi spremljajočimi dejavnostmi, prav tako pa že pripravljajo gradivo za četrto izdajo zbornika Domači kraji, ki naj bi luč sveta ugledala v letu 2018.

Tudi župan Franc Setnikar je pozdravil vseh 30 prisotnih članov TD Polhov Gradec in gostov iz drugih društev z navdihujočimi besedami: »aktivnosti TD so  odraz dobrega dela in občina Dobrova Polhov Gradec bo pomagala z namenom, da bo življenje v našem kraju zanimivejše in bolj polno, da bodo gostje prišli ne le na pijačo ampak na doživetje! Ta prepoznavnost kraja se v zadnjih letih povečuje. Čestitam pa Milki Bokal za letni zbornik in ne čudi me, da je celotna natisnjena izdaja že pošla. Le tako naprej!«

Kolesarji bodo oživeli

Predstavnik  PD Blagajana g. Rajko Škrlj je podal konstruktivno pripombo glede kolesarstva, kajti na nivoju države se premika v smeri projektiranja in načrtovanja kolesarske steze med Ljubljano in Polhovim Gradcem. Kolesarji pa so vedno žejni in potrebujejo počitek, tako da predlaga organizacijo namenskih kolesarskih piknikov pri gostišču Pograjski dom. Na to temo se strokovno odzove župan Franc Setnikar, kajti ravno pred mesecem dni je podpisal pogodbo z direkcijo za infrastrukturo Republike Slovenije dogovor o izgradnji 40 km kolesarskih poti v naslednjih petih letih. Gre za projekt trajne mobilnosti in ne le turizma, ki nastaja z evropskimi, državnimi in občinskimi sredstvi in bo zagotovo dobrodošel tako za kolesarje kot za avtomobiliste, saj vse prevečkrat zavirajo zaradi kolesarjev. Če kot strasten kolesar in avtor knjig o kolesarstvu spomnim na slogan »vsi na kolo za zdravo (in vitko) telo« Ker kolesarjenje je gibanje v dveh dimenzijah, po terenu in še vrtenje stopal kot refleksnih con telesa  v idealni krožnici, s čimer  se tudi naše počutje umirja in harmonizira.

Predstavnica gasilcev  je napovedala skorajšnje praznovanje, kajti PGD Polhov Gradec letos praznuje 130 let delovanja in bodo imeli v mesecu maju slavnostno sejo, junija pa slavnostno parado in prevzem novega gasilskega vozila.
V razpravi je Vili Koprivec kot dolgoletni »motor« TD pohvalil profesionalnost delovnih ekip na njihovih prireditvah, od kurjača ognja do režiserke predstave, ki so na pravem mestu ob pravem času. So tudi eno prvih društev z urejenim blagajniškim poslovanjem in davčno blagajno.

Priznanja najaktivnejšim članom in grajska pojedina

Slavnostni del občnega zbora pa je bila podelitev priznanj za opravljeno delo v preteklem letu, prejeli so jih Sandra Koprivec, Miha Nartnik, Klemen Češnovar. Posebno nagrado za naj naj člana turističnega društva Polhov Gradec pa je prijela Alja Vintar, ki je očarala vse prisotne kot vodilna indijanka na poletni prireditvi v grajskem parku, in pa tudi kot zelo sposobna organizatorka letošnjega in lanskega pustovanja za otroke.
Pogledali smo si tudi dve inačici zgornjih oblačil s kapuco za hladne dni, kajti izbrali bodo le eno, ga dali  opremiti z napisom društva in po ugodnih pogojih bo na voljo članom društva. Več informacij in naročila na tel. 040 506 502 ali www.td-polhovgradec.si.
Uradni del smo zaključili v zelo pozitivnem in ustvarjalnem vzdušju, ter nadaljevali sproščen pogovor ob izbrani hrani, kajti Tihomir z ekipo je kot najemnik gostišča v lasti TD Polhov Gradec,  pripravil vse vrste mesa in prilog tako da res ni bilo razloga za skorajšnji odhod domov!
Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi