Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Pasji iztrebki so naravi škodljivi

Na območju občine Dobrova - Polhov Gradec, posebej v gosteje poseljenih krajih, je postavljenih kar nekaj zabojnikov za pasje iztrebke. Kljub temu nekateri lastniki iztrebkov še vedno ne počistijo za svojim štirinožci, ob tem pa se ne zavedajo škode, ki jo lahko povzročijo.

Gnojenje kmetijskih površin s hlevskim gnojem se posebej na podeželju vsakemu zdi normalno in nesporno, saj se tako rastlinam zagotavljajo razmere za boljšo rast. Mnogi bi se potem strinjali, da tudi pasji iztrebki ne smejo škodovati oziroma vsaj niso problematični, če se znajdejo na travniku. Vendar ni tako. Zato velja zavedanje, da so psi lahko pomembni prenašalci številnih parazitarnih bolezni, ki se lahko prenesejo na domače živali in povzročijo večjo materialno škodo.
Na eni od spletnih strani, ki je namenjena lastnikom psov, so o problematiki pasjih iztrebkov vprašali dr. vet. med Majo Vodiškar, ki je opisala dve bolezni, ki sta po klinični sliki najbolj problematični, in sicer ehinokokoza in neosporoza. Veterinarka piše: "Neosporozo povzroča protozoj Neosporacanis. Pri tej bolezni so psi končni gostitelji, domači prežvekovalci pa so vmesni gostitelji. Psi s fecesom izločajo jajčeca, ki jih nato z okuženo vodo ali krmo zaužijejo domači prežvekovalci. V domačih prežvekovalcih se parazit intenzivno množi. Pri tem prihaja pri govedu do velikega števila abortusov in mrtvorojenih telet. V plodovnih tekočinah in placenti se nahaja veliko število invazivnih oblik protozoja. Če pes to zaužije, se okuži in je razvojni krog sklenjen. Ehinokokoza je parazitarna bolezen, ki jo povzročajo trakulje vrste Echinococcusspp. Trakulja te vrste za svoj razvoj potrebuje vmesnega gostitelja, to so domači in divji prežvekovalci, izjemoma tudi človek. Končni gostitelj trakulje so psi, volkovi in lisice. Odrasla trakulja v končnem gostitelju zajeda v črevesju, od koder v blatu izloča jajčeca. Z zaužitjem okužene vode ali krme se okužijo vmesni gostitelji. V njih se v jetrih, pljučih (izjemoma tudi v možganih) tvorijo ciste, ki so lahko velike tudi za dojenčkovo glavico, zaradi njih pa živali slabše jedo, imajo slabši imunski odziv in imajo slabšo proizvodnjo. Končni gostitelj se okuži z zaužitjem takih cist, v njem se razvije odrasla trakulja in razvojni krog je sklenjen."

Ne gre torej zameriti lastnikom živine, ki preganjajo sprehajalce psov, saj so njihovi razlogi utemeljeni. V izogib tovrstnim pripetljajem ali celo povzročitvi škode na travnikih in posledično živini je potrebno odgovorno ravnanje lastnikov štirinožcev, ki so dolžni iztrebke psov počistiti. Občina Dobrova - Polhov Gradec jim je stopila nasproti in v gosto poseljenih območjih postavila zabojnike za pasje iztrebke, ki vsebujejo tudi brezplačne vrečke. Na območjih, kjer zabojnikov ni, pa ste lastniki psov dolžni uporabljati svoje vrečke in te skupaj s pasjimi iztrebki odlagati v zabojnike za ostanke komunalnih odpadkov, kamor sodijo. Ne glejte stran, ko vaš pasji prijatelj opravlja potrebo, pač pa zgledno in skrbno ravnajte in bodite tudi prijatelji narave, zaželeno je, da na pravilno ravnanje opozorite tudi tiste, ki ne upoštevajo navodil.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi