Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Jubilej bodo obeležili z razstavo govedi

Govedorejsko društvo Dolomiti, ki deluje na območju občin Dobrova - Polhov Gradec, Horjul in dela Mestne občine Ljubljana, praznuje 25 let delovanja.
Ustanovljeno je bilo ob strokovni podpori kmetijske svetovalne službe na pobudo rejcev svetlo lisaste pasme. Prvi predsednik je bil Jože Čemažar, ki je bil na čelu društva kar 12 let. Od leta 2004 vodi društvo Matjaž Košir, tudi sam uspešen rejec in ravno tako član od samega začetka. Rejci so z ustanovitvijo Govedorejskega društva Dolomiti dobili svojo stanovsko in strokovno organizacijo. Srečujejo se na rednih letnih občnih zborih in raznih prireditvah, kjer se seznanijo z uspehi, načrti in možnostmi reje tako v domačem okolju kot tudi na območju Slovenije. Srečanja z različnimi izobraževalnimi vsebinami so podkrepljena s predavanji, tečaji in prikazi, ki jih organizirajo člani društva in svetovalne službe Kmetijsko gozdarske zadruge Slovenije Zavod Ljubljana.
V društvu poudarjajo druženje in medsebojno sodelovanje, zato se radi udeležujejo strokovnih ekskurzij bodisi po Sloveniji ali v tujino. Poskrbijo tudi za druženje ob novem letu in ob tej priložnosti članom in ostalim rejcem podarijo koledar, ki ga v zadnjih letih oblikujejo z lastnimi fotografijami, ki prikazujejo delo in življenje na domačih kmetijah. Tak koledar ima še posebno vrednost in sporočilo. V teh krajih je že v preteklosti obstajala tradicija prirejanja govedorejskih razstav. Govedorejsko društvo Dolomiti je svojo prvo razstavo pripravilo leta 1997, ob 5. obletnici delovanja. K sodelovanju je bilo takrat povabljeno tudi sosednje Govedorejsko društvo Barje. V okviru razstave živine so bile organizirane tudi spremljevalne prireditve z naslovom Podeželje se predstavi. Druga razstava je bila organizirana leta 2007, ob 15-letnici delovanja Govedorejskega društva Dolomiti. Organizatorjem se je zdelo pomembno, da se v prireditev vključijo tudi otroci in mladina, bodoči uspešni rejci, kar se je izkazalo kot dobra spodbuda za mlade in prijetno doživetje za obiskovalce.

Tretja, zdaj lahko rečemo že tradicionalna razstava goveda svetlo lisaste pasme v organizaciji Govedorejskega društva Dolomiti in strokovnih služb KGZS Zavod Ljubljana pa bo v soboto, 9. septembra, v Polhovem Gradcu. V dopoldanskem času bo poleg razstave organizirana še cela vrsta spremljevalnih prireditev od predavanj in prikazov, kulturnega programa ob odprtju do spoznavanja kulinaričnih dobrot. Po 14. uri bo sledilo družabno srečanje z ansamblom Bitenc. Velikim stroškom, trudu in delu, ki je vloženo v organizacijo te prireditve, bo zadoščeno, če bo prireditev dobro obiskana, zato – vljudno vabljeni! Vsi rejci, še posebej pa člani Govedorejskega društva Dolomiti si zaslužijo pohvale in čestitke za izjemne rejske dosežke v razmerah, ki niso vedno naklonjene kmetijstvu. Ne nazadnje veljajo čestitke tudi za vztrajnost, prenos znanj in izkušenj na mlajšo generacijo rejcev in 25 let uspešnega skupnega dela.

 

Nada Gabrenja, KGZS Zavod Ljubljana

Kmetijska svetovalna služba                                                                                                       

Oglejte si tudi