Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Občina za vzpostavitev "pametnih mest"

Občina Dobrova - Polhov Gradec se je vključila v Konzorcij, ki se je s skupnim projektom prijavil na javni razpis za vzpostavitev pametnih mest.

Občina Dobrova - Polhov Gradec se je na povabilo Mestne občine Ljubljana vključila v Konzorcij na področju mobilnosti, ki združuje več slovenskih občin, ki so se skupaj prijavile na Javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti (»JR PMIS«). Občina Dobrova - Polhov Gradec, Mestna občina Ljubljana, občine Domžale, Medvode, Brezovica, Logatec, Idrija, Koper, Ankaran, Izola in Piran so se na javni razpis prijavile s skupnim projektom »Mladost - mobilnost za ljudi in aktivno življenje; digitalno, odprto, standardizirano in trajnostno«. Projekt je posvečen oblikovanju novih digitalnih rešitev v okviru enotne multimodalne mobilnostne platforme, kar pomeni, da bo občina Dobrova - Polhov Gradec v sklopu javnega razpisa poskušala izboljšati uporabniške izkušnje na področju mobilnosti. Iskala bo nove rešitve, ki bodo na vsakodnevni ravni koristile prebivalcem občine Dobrova - Polhov Gradec. Javni razpis delno sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) in Republika Slovenija, del sredstev pa bo zagotovila občina sama.

Razpis sicer spodbuja iskanje inovativnih rešitev za digitalizacijo občin na različnih področjih, kot so upravljanje z viri in infrastrukturo, skrb za okolje, zdravo in aktivno življenje, mobilnost, logistika in transport, kultura, šport in turizem ter varnost in zaščita, razpis pa hkrati spodbuja tudi povezovanje in sodelovanje občin. Cilj javnega razpisa je z uporabo naprednih digitalnih tehnologij doseči boljše upravljanje, komuniciranje, proaktivno reševanje virov in procesov za hitro odzivanje, minimiziranje posledic nepredvidenih dogodkov in naravnih nesreč in zagotavljanje kvalitetnejšega življenja občanov in obiskovalcev.


Kaj so pametna mesta?

Izraz pametna mesta pomeni, da mesto uporablja digitalne ali informacijsko-komunikacijske tehnologije za izboljšanje kakovosti in učinkovitosti storitev, za zmanjšanje stroškov in porabe virov ter za bolj učinkovito in aktivno sodelovanje s svojimi občani. V praksi pa pametna mesta pomenijo najrazličnejše nadgradnje, ki jih že lahko opazujemo v praksi v nekaterih slovenskih občinah. Gre na primer za vzpostavitev pametnih parkirišč, za katera lahko na spletu preverite njihovo zasedenost, za sistem spremljanja polnosti zabojnikov za smeti, za sisteme za umirjanje prometa, za digitalizacijo merilnih mest oz. števcev in številne druge pametne rešitve. Če bo prijava občine Dobrova - Polhov Gradec oziroma konzorcija občin na razpisu uspešna, bomo v prihodnosti nekatere lahko spremljali in uporabljali tudi v svojem domačem okolju.


LR


Oglejte si tudi