Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Prejeli smo: Corona virus kot kitajski šah-mat?

Če povzamem  komentarje najboljših ekonomistov, je Kitajska v teh nekaj dneh prelisičila vse in zaslužila cca. 20 milijard dolarjev! Povedano drugače, z nakupi  delnic, ki so zaradi korona virusa v strmem padcu je pridobila cca. 30 % delež v podjetjih, ki jih na Kitajskem vodijo zahodne blagovne znamke! S virusoma naj bi po tej teoriji zarote levičarski komunist Xi Jinping v stilu šahovskega velemojstra preigral Evropejce in Američane in pred očmi celega sveta žrtvoval kmete, bolni del svojega preštevilnega ljudstva -  zaradi razmer v Wuhanu in širše je kitajska valuta Juan začela padati, a Kitajska centralna banka ni sprejela nobenih ukrepov, da bi ta padec zaustavila. Pojavljalo se je tudi veliko govoric, da Kitajska sploh nima dovolj mask za boj proti virusu corone. Te govorice in izjava Xi Jinpinga, da je pripravljen zaščititi prebivalce Wuhana z blokiranjem meja, so privedle do kar 44 %  padca cen delnic kitajske tehnološke in kemične industrije.

Finančni imperiji so hiteli s prodajo kitajskih delnic, a jih nihče ni želel kupiti, dokler niso postale popolnoma podcenjene -  Xi Jinping  v tem trenutku naredi mojstrsko potezo, saj  čaka cel teden in se na konferencah za novinarje samo nasmiha, kot da se ne dogaja nič posebnega. In ko je cena padla pod dovoljeno mejo, je izdal ukaz, da naenkrat pokupijo VSE delnice zahodnih podjetij! Šele takrat so »finančni morski psi« spoznali, da so jih prevarali in prehiteli, a je bilo že prepozno, ker je večina delnic prešle v roke Kitajske, ki v tem trenutku ni samo zaslužila 20 milijard dolarjev, pač pa je dobila nazaj večino delnic svojih podjetij in postala lastnik težke industrije od katerih sta odvisni tako Evropa kot Amerika. In več, ceno izdelkov in surovin lahko odslej določa Komunistična partija Kitajske, in še dohodki njihovih podjetij ne odhajajo več v tolikšni meri izven kitajskih meja, ampak ostajajo doma, prav tako so ohranili vse kitajske devize in rezerve zlata!

Tako velika operacija in sijajna poteza se v zgodovini borze po mnenju svetovnih strokovnjakov še ni zgodila,opisujejo jo z besedo Šah – mat!

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi