Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
24°C
11°C
JUTRI
25°C
12°C

Svetniki

3634
Organizator: Gledališka skupina KUD Dobrova
Deli


Komedijo Svetniki bo v režiji Jaše Jamnika uprizoril Loški oder iz Škofje Loke.


MICHAEL HOLLINGER (1962):
je ameriški glasbenik in dramatik. Diplomiral je iz violine na ohajskem konservatoriju Oberlin in magistriral iz gledališke umetnosti na pensilvanski univerzi Villanova, kjer danes predava gledališko umetnost. Hollinger kot akademski glasbenik na svoja dela gleda kot na skladbe: "Predstave so kot glasba; karakterji so instrumenti, prizori so gibanje; ključni so tempo, ritem in dinamika; melodijo in kontrapunkt pa vedno omilijo pavze." Napisal je več kot 20 dramskih besedil in zanje prejel številne štipendije in nagrade, kot so Roger L. Stevens Award, Barrymore Award, Los Angeles Drama Critics Circle Award, F. Otto Haas Award, Mid-Atlantic Emmy Award.

SVETNIKI (INCORRUPTIBLE, 1996):
komedija ima za podlago realne dogodke kraje relikvij svetnice sv. Fides oziroma sv. Vere iz samostana v Agenu in s prenosom v samostan Conques, ki velja za eno največjih romarskih središč srednjeveške Francije. Delo se dogaja v 13. stoletju v samostanu v francoskem Priseauxu. Romarji so tedaj množično obiskovali cerkve s svetniki, kjer so darovali kakšen skromen prispevek, v zameno za to pa so pričakovali kakšen majhen čudež. Če čudežev ni bilo, ni bilo romarjev. In če ni bilo romarjev, ni bilo denarja. In če ni denarja, se je treba pač malo znajti. Pa magari s prodajo kosti pokojnih okoliških domačinov, ki so jih menihi prodajali kot trupla umrlih svetnikov. Svetniki so predvsem jedka družbena satira, ki si za osrednjo točko kritike in posmeha izberejo človeški pohlep in vsesplošno gonjo za materialnim. Čeprav postavljena v srednji vek, je igra s tematiziranjem moralnega razkroja izjemno aktualna tu-in-zdaj. Žanrsko jo lahko opredelimo kot črno komedijo z obilico neprizanesljivega, tudi obešenjaškega humorja. Neizprosna komedija, ki pa ni nikoli žaljiva ali vulgarna, se na neposreden način ukvarja s tehtnimi, večnimi, poslednjimi vprašanji in pusti, da brez enoznačnega dokončnega odgovora odzvanjajo v optimističnem zaključku.

INFORMACIJE IN REZERVACIJA VSTOPNIC na e-mail: gsdobrova@gmail.com ali na gsm: 031 344 707 (Miha) ali 031 341 270 (David).

VSTOPNICE bodo na voljo uro pred predstavo v preddverju Kulturnega doma Dobrova.

SE VIDIMO NA DOBROVI!

FOTO:
Aljaž Hafner, www.aljazhafner.com

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi