Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

JUTRI
30°C
20°C
SOB.
29°C
16°C

Bil je škrjanec, ponovitev

4621


Komedijo Bil je škrjanec bo v režiji Francija Končana uprizorila Gledališka skupina KUD Dolomiti Dobrova.

EPHRAIM KISHON (1924–2005):
se je rodil kot Ferenc Hoffmann v judovski družini očetu bankirju in mami tajnici v madžarski prestolnici Budimpešti. V otroštvu ni znal ne hebrejščine ne jidiša. Že v mladosti je pokazal pisateljski talent in leta 1940 osvojil nagrado za najboljšo novelo na srednješolskem tekmovanju. Zaradi takratnih protijudovskih ukrepov (1942) na Madžarskem ni smel nadaljevati študija na univerzi, pač pa se je odločil, da postane izdelovalec nakita. Med drugo svetovno vojno je bil zaprt v več nacističnih koncentracijskih taboriščih, kjer je večkrat za las ušel smrti. Po koncu vojne se je vrnil v Budimpešto, tam našel preživele starše in sestro, številni drugi sorodniki pa so umrli v plinskih celicah Auschwitza. Leta 1945 je spremenil priimek Hoffmann (nemškega izvora) v Kishont, leta 1948 je zaključil študij kiparstva in umetnostne zgodovine ter pod imenom Franz Kishunt začel objavljati humoristične članke. Leta 1949 je skupaj s prvo ženo Evo (Chawo) Klamer pred komunističnim režimom prebegnil v novo nastalo državo Izrael. Ob prihodu v Izrael je imigracijska služba njegovo ime uradno pohebrejščila v "Efhraim Kishon". Po ločitvi z Evo se je poročil še dvakrat in imel tri otroke. Leta 1981 se je preselil na švicarsko podeželje, kjer je leta 2005 umrl zaradi srčnega zastoja. Pokopan je v izraelskem Tel Avivu.
Kishon, izraelski pisatelj, dramatik, scenarist in nominiranec za Oskarja, velja za enega najbolj branih satirikov sodobnega sveta, katerega dela so bila večkrat nagrajena in prevedena v 37 jezikov. Napisal je več kot 40 zbirk satir, 3 romane, 7 filmskih scenarijev, več kot 10 dramskih del ... Predstavljamo vam komedijo Bil je škrjanec, ki jo je v slovenski jezik prevedel Borut Terkman.

BIL JE ŠKRJANEC:
je klasična romanca med Romeom in Julijo nekoliko drugače. Različica veronskih ljubimcev je postavljena v čas, poln sodobnih motivov in problemov, ki mučijo zakonca, ki sta se za las izmuznila dvojnemu samomoru. Že dodobra postarana, prepirljiva in načeta od življenja imata še vzgojne težave s svojo najstnico. Ljubezen je pokvarljiva roba. Prešuštvo in naveličanost, mlahavost in zdolgočasenost, vsega tega se z leti nabere v zakonu in zaljubljenca iz Verone nista pri tem nobena izjema. Vmešati se mora sam William Shakespeare, da bi popravil stvari. A kaj, ko se izkaže nemočen, saj mora celo on, ki pozna vse svetle in temne plati človekove duše, kloniti pred vsakdanjim življenjem. Ste se kdaj vprašali, kaj bi se zgodilo z Romeom in Julijo, če ne bi tistega usodnega večera umrla? Bi bila po tridesetih letih še vedno tako zaljubljena kot takrat ...?

IGRAJO:
JULIJA MONTEG-CAPULETOVA: Vesna Tehovnik
ROMEO MONTEG, baletni učitelj: David Tehovnik
OČE LORENZO, frančiškan: Miha Prebil
WILLIAM SHAKESPEARE, umrli dramatik: Roman Černigoj
DOJILJA, nekdanja Julijina dojilja: Tina Zuljan
LUCRECITIA, hčer Julije in Romea: Agnes Pečan

OSTALI SODELAVCI:
ŠEPETALKA: Klara Trček
GLASBENA OPREMA: Robi Rupnik, Dejan Mesec
LUČ, ZVOK: Robi Rupnik
KOSTUMOGRAFIJA: Gordana Schmidt
IZDELAVA SCENE: Slavko Prebil, Miha Prebil, Miro Tehovnik 
IZDELAVA KOSTUMOV: Duša Pečan    
MASKA: Anže Košir

INFORMACIJE IN REZERVACIJA VSTOPNIC na e-mail: gsdobrova@gmail.com ali na gsm: 031 344 707 (Miha) ali 031 341 270 (David).

VSTOPNICE bodo na voljo uro pred predstavo v preddverju Kulturnega doma Dobrova.

SE VIDIMO NA DOBROVI!


Všečkaj objavo

Oglejte si tudi