Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Vzdrževanje javnih cest v času zimskih razmer

Vse več naših občanov je ob močnem sneženju nestrpnih in pričakujejo takojšnje pluženje, zato posredujemo določila Pravilnika o rednem vzdrževanju javnih cest, ki določa, da je prevoznost cest zagotovljena, če višina snega ne presega 15 cm in je promet možen z uporabo zimske opreme, ki je predpisana med 15. novembrom in 15. marcem. Med opremo spadajo tudi verige, predvsem tam, kjer je to določeno s prometno signalizacijo.

 

V obdobju močnega sneženja in poledici ni nujno potrebno zagotavljati prevoznosti, zato so možni zastoji do 2 ur, predvsem med 20. in 5. uro. Ob izredno močnem sneženju so možni zastoji od 1 dne do večdnevnih zastojev.

 

Občane želimo opozoriti, da Zakon o cestah (ZCes-1) določa, da morajo lastniki zemljišč ob cestah dopustiti odlaganje snega na njihovo zemljišče ter prost odtok vode. Z objektov ob cestah morajo lastniki odstraniti ledene sveče ter namestiti snegobrane. Omenjeni predpis tudi določa, da je prepovedano metati sneg na cesto. Za kršitve je predvidena globa, ki jo lahko izreče pristojni inšpektor za ceste.

               

                                                                                                                                   Občina Dobje

                                                                     

Oglejte si tudi