Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Nadomestni Tradicionalni slovenski zajtrk bo 11. junija 2021

Tradicionalni slovenski zajtrk je s kmetijskega, zdravstvenega in vzgojnega vidika zelo pomemben. Ker njegova izvedba v lanskem letu ni bila izvedljiva na način, da bi v vzgojno-izobraževalnih ustanovah otroci lahko pojedli zajtrk, smo se s partnerji odločili, da ga še pred koncem letošnjega šolskega leta vendarle izvedemo. Nadomestni Tradicionalni slovenski zajtrk bo v petek, 11. junija 2021.


Lanskoletni Tradicionalni slovenki zajtrk je potekal drugače, kot smo ga bili vajeni v prejšnjih letih. Ker otroci v vrtcih in šolah niso bili fizično prisotni, razen nekaj izjem, tudi zajtrka, kot samostojnega obroka zanje ni bilo mogoče pripraviti. Šole in vrtci so tako na omenjen dan del pouka na daljavo namenili dnevu slovenske hrane in pomenu rednega zajtrkovanja.


Ker je Tradicionalni slovenski zajtrk s kmetijskega, zdravstvenega, vzgojnega in še nekaterih drugih vidikov zelo pomemben, smo se z vsemi partnerji, ki projekt skupaj pripravljamo, odločili, da še pred koncem letošnjega šolskega leta omogočimo njegovo nadomestno izvedbo, ki bo potekala v petek, 11. junija 2021.

V vzgojno-izobraževalnih ustanovah bo tako na ta dan potekal pravi Tradicionalni slovenski zajtrk. To pomeni, da bodo na ta dan otroci v šolah in vrtcih za zajtrk jedli kruh, maslo, med, mleko ter sveže ali suho sadje. Vsa živila bodo, kot vedno pri Tradicionalnem slovenskem zajtrku, slovenska. Vzgojno-izobraževalne ustanove, ki bodo zajtrk izvedle, bodo lahko uveljavljale pavšalno nadomestilo za nakup živil namenjenih zajtrku. 

Namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka je izobraževati, obveščati in osveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno osveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Oglejte si tudi