Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Seznam lokalnih ponudnikov domačih pridelkov in izdelkov v Občini Dobje

Spoštovane občanke in občani,

 

epidemija je močno vplivala na naš vsakdan, hkrati pa nam ponuja možnosti in način, kako si lahko v skupnosti pomagamo. 

 

Medtem ko je bila leta 1970 Slovenija 70-odstotno samooskrbna, smo v državi ob začetku prejšnje gospodarske krize leta 2008 lahko zagotovili le še 50 odstotkov tega, kar potrebujemo za prehrano ljudi. In ta številka se še zmanjšuje. Problematična je predvsem samooskrba z rastlinsko hrano (Samooskrba Slovenije s hrano, b. l. a.).

 

Občina Dobje je po površini majhna, a pretežno kmetijska. Tu najdemo geografske značilnosti, kot so razgiban teren, velike gozdne površine, razpršena poselitev in majhna kmetijska posestva. Zaradi tega je v Dobju zelo malo površin, primernih za intenzivno poljedelstvo. Slovenski kmet cenovno ne more konkurirati velikim plantažam v Italiji, Franciji, Španiji ter vzhodnoevropskih državah. Prav tako ne more konkurirati industrijskemu načinu pridelave zelenjave (Slovenije s hrano, b. l. b.).

 

Razmere, v katerih smo se znašli ob epidemiji koronavirusa, dokazujejo, kako pomembna je za državo samooskrba s hrano. Zato kupujmo lokalno. Slovensko. Podprimo domačega kmeta in slovenske mlekarne, mesnice in druge predelovalce. Le tako bomo na dolgi rok manj odvisni od industrijsko pridelane in predelane hrane iz uvoza (Slovenije s hrano, b. l. c.).

 

V Občini Dobje smo zbrali lokalne ponudnike izdelkov in pridelkov, ter jih strnili v seznamu, ki ga objavljamo spodaj. Hkrati vas vabimo, da se v mrežo ponudnikov vključite tudi vi, v kolikor imate viške pridelanega. Prijavite se lahko na e-pošto lidija.cadej@dobje.si oz. tel. št. 03 746 60 34. K prijavimo vabimo tudi obrtnike, ki imajo izdelke za prodajo.

 

Seznam bomo sproti dopolnjevali glede na prijave ponudnikov.

 

Oglejte si tudi