Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
7°C
Oceni objavo

LETOŠNJIH NAJVEČ OSVOJENIH TOČK NA SEZONO, JE PREKMURSKIM PANDOLAŠEM PRINESLO KONČNO 6. MESTO DRŽAVNEGA PRVENSTVA

Igra Pandolo (pöcketeš, čoka ali svinkovač) je pomemben del kulturne, športne in folklorne dediščine v slovenskem prostoru in z organiziranim turnirskim igranjem si igralci prizadevajo za popularizacijo in ohranjanje igre kot dediščine. Naše ciljne skupine so osnovno-šolska mladina, saj se zavedamo pomembnosti spodbujanja športne kulture pri najmlajši generaciji, zato aktivno organiziramo predstavitve otrokom, kjer najbolj zainteresirane igralce povabimo k sodelovanju v mladinskem tekmovanju, pri čemer stremimo k povečanju števila ekip v prihodnosti. Prav tako je pomembno zavedanje lokalne ter nacionalne kulturne dediščine, kjer igra predstavlja kompromis med zdravo, koristno ter mladini atraktivno dejavnostjo. Dijaki, študentom ter mladim do 30 let pa igro Pandolo predstavljamo kot možno obliko aktivnega preživljanja prostega časa. Nadejamo si povečanega števila ekip mlajših generacij, kar dosegamo s sodelovanjem s študentskimi klubi ter mladinskimi organizacijami. Prvenstvo je odprto za vse, tudi za srednjo generacijo ter tretje življenjsko obdobje, saj se zavedamo pomembnosti aktivnosti med vsemi generacijami. Spodbujamo aktivno sodelovanje starejših generacij, ki so rasle s pandolom in podobnimi igrami. Naši turnirji so tako primer odličnega medgeneracijskega sodelovanja.
Igra Pandolo je vpisana v Register enot žive kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo, Zveza društev igre Pandolo Slovenije pa je včlanjena v Olimpijski komite Slovenije (OKS) – Združenje športnih zvez in tudi s tem se kaže, da popularnost igre iz leta v leto raste, vpis v Register enot žive kulturne dediščine in članstvo v OKS, pa sta ji namenjata le še dodatno vrednost.

Letos mineva 11 let od prvega organiziranega turnirja pandolo v Prekmurju, že osmo leto zapored pa je MŠD Prekmurski pandolaši organiziralo Pomursko A ligo pandolo, kjer je tekmovalo 10 ekip. V sklopu štirih turnirjev so se že tretje leto zapored najbolje odrezali Puranji Čunder iz Murske Sobote, ki so potrdili naslov najboljšega iz prejšnjih dveh sezon. Turnirji so bili odigrani v Murski Soboti, Fokovcih, Gornji Bistrici in finalni turnir ob Bukovniškem jezeru v Dobrovniku. Turnir na Gornji Bistrici je veljal tudi za točke državnega prvenstva Zveze društev igre pandolo Slovenije. Podelili smo 12 kompletov medalj (skupaj 48 kom.), štiri pokale za prva dosežena mesta lige in prehodni pokal, na vsakem turnirju pa smo izbrali tudi najkoristnejšega igralca turnirja.

Z osvojenim 1. mestom v Kopru, 4. in 5. mestom na Gornji Bistrici in v Strunjanu smo osvojili do sedaj rekordnih 39 točk na turnirjih za državno prvenstvo, kar pa je zadostovalo za končno 6. mesto državne lestvice. Konkurenca v igri pandolo je zelo očitno iz leta v leto močnejša in kvalitetnejša.

Med drugim je naših pet članov opravilo oz. obnovilo licenco za sodniški izpit ter prejelo naziv Mednarodnega sodnika igre pandolo in se tako priključili ostalim članom, ki so že usposobljeni za sojenje tekem na državnem nivoju. Naši člani so se udeležili tudi šestih turnirjev za točke Zveze društev igre pandolo Slovenije;  Galižana pri Pulju (HR), Gornja Bistrica, Žiče pri Slovenskih Konjicah, Koper-Bonifika in Strunjan. Na treh turnirjih smo imeli celo dve ali več tekmovalnih ekip.

Dodatno smo organizirali še nekaj odprtih treningov na različnih lokacijah v Prekmurju, saj si želimo, da čim več ljudi spozna igro. Odzvali smo se tudi povabilom drugih organizacij in predstavili igro predšolskim otrokom vrtca v Fokovcih ob 21. obletnici delovanja enote ter se predstavili na stojnici v sklopu praznika Občine Črenšovci. Že tretje leto zapored smo tekmovali na velikem mednarodnem turnirju pandola v Veroni ter pomagali pri organizaciji 2. slovenskega mednarodnega turnirja – Pandolo na Mediteranu, ki je potekal v Piranu, tekmovale pa so ekipe iz štirih različnih držav. Sezono smo zaključili z Martinovim pohodom ter krstom mošta.

V prihajajoči sezoni si bomo načrte in cilje zgotovo zastavili še stopnjo višje; poleg kavitetnejše organizacije Pomurske A lige 2019, si želimo s profesionalnejšim pristopom osvojiti državno prvenstvo.

Pandolo je igra za staro in mlado, prepričajte se sami in se nam pridružite. Obenem pa Vam ob praznikih, ki prihajajo želimo, da jih preživite mirno in v krogu najbližjih. V letu 2019 pa seveda veliko osebnih in poslovnih uspehov!

Oglejte si tudi