Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Obvestilo občanom

Črenšovci, 24. 3. 2020

Spoštovane občanke in občani,

 

te dni se srečujemo z izrednimi dogodki, ki jih nismo pričakovali. Naše aktivnosti v občini smo v celoti usmerili v smer boja proti širjenju koronavirusa, vse naše delo in energijo smo usmerili v to, da zaščitimo zdravje vseh nas. Postavljeni smo pred velik izziv, saj je naše življenje omejeno. Narava nam je vzela to, kar imamo najraje, kar je samoumevno, stike in druženje. 

Na občini ves čas skupaj s štabom Civilne zaščite spremljamo dogajanje v Sloveniji, povezano s koronavirusom in izvajamo ukrepe v skladu z navodili Vlade Republike Slovenije in Regijskega štaba Civilne zaščite. O ukrepih in aktivnostih sproti obveščamo občane in občanke z obvestili v gospodinjstva in na spletni strani naše občine, zato vas vabimo, da nas spremljate. 

Vzpostavili smo bazo prostovoljcev za primere varstva otrok in pomoči starejšim in jo še sproti dopolnjujemo. Iskrena hvala vsem, ki ste se odzvali in ste pripravljeni delati kot prostovoljec ali prostovoljka, z veseljem pa v seznam dodatno uvrstimo vse, ki ste zdravi in bi želeli pomagati. V naši bazi je trenutno vpisanih 19 prostovoljk in prostovoljcev. Trenutno še izražene potrebe po varstvu otrok ni, sproti pa izvajamo pomoč starejšim občanom z dostavo malic in prehrambnih artiklov ter nabavo zdravil iz lekarne. Vse to zaenkrat še obvladujemo v okviru naših zaposlenih. 

Skušamo reševati tudi težave v zvezi z zagotavljanjem nujno potrebnih zaščitnih sredstev, ki jih primanjkuje na vseh področjih dela v občini, za delo pri pomoči starejšim občanom, za potrebe živilskih trgovin, gasilskih enot, za prostovoljce varstva otrok na domu idr. Upravi RS za zaščito in reševanje smo jih naročili in upam, da bomo ta zaščitna sredstva tudi pravočasno prejeli. 

Pripravili smo seznam lokalnih ponudnikov prehrambnih izdelkov s kontakti in tako omogočili, da občani in občanke nekatera živila lahko kupite v naši bližini. 

V teh dneh je nujno, da spremljamo posledice, ki jih zdajšnje stanje prinaša tako gospodarstvu kot občankam in občanom in verjamem v ukrepanje države, ki bo z interventnimi zakoni za pomoč gospodarstvu poskrbela za ublažitev posledic izpada dohodka tudi podjetjem v naši občini, ki imajo zaradi prekinitve ali omejitve poslovanja težave, ali jih bodo še imela. 

Moje sporočilo naj bo tudi zahvala članom občinskega štaba Civilne zaščite za vso pomoč, podporo, odzivnost in prizadevanja. Hvala vsem, ki neumorno delate v zdravstvu, gasilstvu, službah zaščite in reševanja, prometa, policiji, vojski, energetiki, preskrbi z vodo in hrano, živilskih trgovinah, poštah, lekarnah in ostalih nujnih službah. Z vašim delom zagotavljate, da smo vsi ostali preskrbljeni z osnovnimi življenjskimi dobrinami. Čuvajte se in ostanite zdravi, saj vas potrebujemo. 

Na naši objavljeni telefonski številki 02 573 57 56 smo vam vedno na razpolago tako za informacije, kot tudi za pomoč vsem, ki potrebujete nujno varstvo otrok, ali pa tistim, ki potrebujete pomoč pri oskrbi in drugih nujnih zadevah. 

Prosim vas tudi, da ne pozabite na naše občane in občanke, ki so sami, starejši in osamljeni. V tem času je njihov občutek osamljenosti, pozabljenosti in nemoči morda še večji, kot sicer. Pokličite jih, jim prisluhnite in sporočite, da v vsem tem niso sami. 

Razmere v Sloveniji se dnevno spreminjajo, zato spremljajte informacije. Prepričana sem, da bomo pogumno in skupaj prebrodili te težave, saj smo naše moči združili. Bodimo odgovorni, imejmo radi sebe, svoje bližnje in sočloveka ter ostanimo doma.

 

Vera Markoja, županja

 

POMEMBNE ŠTEVILKE IN INFORMACIJE

 

Vera Markoja, županja:          tel. št.: 041 627 525, e-naslov: zupanja@obcina-crensovci.si:

Štab Civilne zaščite –

Stanko Lebar, poveljnik:         tel. št.: 02 573 57 56, e-naslov: stanko@obcina-crensovci.si

 

POMOČ RANLJIVEJŠIM SKUPINAM OBČANOV

V kolikor se ne morete sami oskrbovati prek pomoči sorodnikov, prijateljev in znancev ali s spletnim naročanjem in dostavo pri trgovskih podjetjih, bomo organizirali preskrbo z najnujnejšo hrano, higienskimi pripomočki in zdravili. 

V tem ali ostalih nujnih primerih pokličite na tel. št.: 02 573 57 56.

 

Klicni center za informacije o Koronavirusu – 080 14 04 (med 8. in 20. uro).

 

Ob sumu na okužbo s KORONAVIRUSOM nujno najprej pokličite svojega osebnega ali nadomestnega zdravnika, ki vam bo dal navodila. V kolikor ni dosegljiv, pokličite na tel. št.: 02 5789 210. Ne hodite v ambulante!

 

NUJNE ZOBOZDRAVSTVENE STORITVE: Zdravstveni dom Murska Sobota na tel. št.: (02) 5341 316.

 

PSIHOLOŠKa PODPORa V ZDRAVSTVENIH DOMOVIH V EPIDEMIOLOŠKIH RAZMERAH 

Lendava: tel. št.: 02 5789 290 (vsak delovnik od 8. do 12. ure)

Murska Sobota: tel. št.: 041 396 192 (vsak delovnik od 8. do 20. ure)

 

OBČINSKA UPRAVA: Uradnih ur občinske uprave do preklica ni, delujemo nemoteno po telefonu in elektronski pošti na vseh obstoječih kontaktih – 02 573 5750, info@obcina-crensovci.si;

 

OSNOVNA ŠOLA, VRTEC IN NUJNO VARSTVO: Do preklica sta zaprti osnovni šoli in vrtca ter telovadnici, tudi za popoldanske rekreativne namene, prepovedana je uporaba igral in igrišča v okolici šole ter vse ostale javne športne površine. Ob potrebi po nujnem varstvu pokličite na tel. št.: 02 573 57 56.

 

JAVNI DOGODKI, JAVNA ZBIRANJA: Do preklica so prepovedani kakršni koli dogodki in zbiranja na javnih površinah.

 

DEJAVNOSTI V OBČINI: Na podlagi Odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev so zaprte vse trgovine in dejavnosti, ki poslujejo s strankami razen dejavnosti, kot so oskrbovanje z živili in nujne dejavnosti. 

 

POŠTA ČRENŠOVCI: Deluje po spremenjenem delovnem času od ponedeljka do petka od 9. do 15. ure. 

 

KRAJEVNI URAD ČRENŠOVCI – Ne posluje do 27. 3. 2020. Nujne zadeve lahko uredite na sedežu UE Lendava po predhodnem naročilu na tel. št. 02 577 36 00.

 

GASILCI IN CIVILNA ZAŠČITA: V stanju pripravljenosti so gasilska društva, aktiviran je štab CZ.

 

NLB – poslovalnica ČRENŠOVCI: Je do nadaljnjega zaprta. Nadomeščata jo poslovalnici v Lendavi (tel. št.: 02574 30 10) ali v Ljutomeru (tel. št.: 02 584 14 04)

 

POGREBI: naprošamo k upoštevanju nujnih ukrepov, navodila so objavljena na vratih mrliških vežic in na spletni strani občine.

 

SVETE MAŠE IN VEROUK so odpovedani.

Oglejte si tudi