Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
15°C
-1°C
Oceni objavo

Praznik spomina na mrtve ali praznik prižiganja nagrobnih sveč?

Praznik spomina na mrtve ali praznik prižiganja nagrobnih sveč?

 

Bliža se 1. november, praznik imenovan dan spomina na mrtve, ko množično obiskujemo pokopališča in urejamo grobove svojcev ter jim na različne načine izkazujemo spoštovanje. Z nekaterimi svojimi dejanji vplivamo tudi na okolje, kar se izrazito odraža v prekomerni porabi nagrobnih sveč.

Kaj pa ta praznik pomeni za nas? Ali je res praznik spomina na mrtve, ali pa ga poznamo kot praznik prižiganja sveč na grobovih svojih svojcev?

 

  1. 1.      ZMANJŠANJE PORABE

 Kot ste lahko zasledili mnogokrat, smo Slovenci eden izmed vodilnih narodov po porabi nagrobnih sveč. Vsako leto prižgemo okrog 15 milijonov sveč oz. blizu 6.000 ton.  Zatorej, prižgimo svečo manj, predniki nam ne bodo zamerili, potomci pa nam bodo zaradi tega še bolj hvaležni. Pomembno je, da se potrošniki začnemo zavedati, da ni pomembna količina in velikost sveč, ampak povsem nekaj drugega, kar ni vidno.

 

  1. 2.      LOČENO ZBIRANJE IN ODDAJANJE

 Odpadne nagrobne sveče niso nevarni odpadek, vendar njihovo odstranjevanje lahko povzroča škodljive vplive na okolje. Zagotavljanje recikliranja odpadnih materialov iz nagrobnih sveč namreč prispeva k ohranjanju naravnih virov in preprečevanju emisij v okolje zaradi nevarnih snovi, ki nastajajo pri razpadanju ali sežiganju PVC. Zato je odpadne nagrobne sveče treba zbirati in oddajati ločeno, v posebej za ta namen postavljene zabojnike na pokopališčih, na katerih je vidna oznaka z napisom »samo za odpadne nagrobne sveče«.

  

  1. 3.      OKOLJU PRIJAZNE NAGROBNE SVEČE

 PVC (polivinilklorid) in PP (polipropilen) nagrobne sveče za enkratno uporabo so še vedno vodilne na slovenskem trgu in najpogosteje uporabljene na slovenskih pokopališčih. Gorijo le 1-3 dni, odvisno od količine voska. Zato uporabimo okolju prijazne nagrobne sveče, kot so modularne steklene ali keramične sveče z baterijskim vložkom ali tekočim voskom, ne dolgo nazaj pa so na slovenski trg prišle tudi solarne sveče, ki svetijo s pomočjo sončne energije in ne vsebujejo baterij. Res so take sveče dražje, vendar bodo gorele tudi po več tednov, zamenjajo pa se lahko samo vložki.

 

  1. 4.      NADOMESTIMO KLASIČNO NAGROBO SVEČO

 Vsaka prižgana sveča, tudi okolju prijazna (prejšnja točka), je odpadek. Svojih najbližjih se lahko spomnimo tudi na druge  načine. Ste že slišali za virtualno svečo? Popolnoma brezplačno lahko prižgete svečo, na spletni strani http://svecamanj.si (RS Ministrstvo za okolje in prostor). Bodimo korak naprej, glejmo na prihodnost in ne na to, kaj si bodo mislili drugi ob pogledu na naš grob!

Namesto klasične nagrobne sveče pa lahko prižgemo svečo brez ohišja, prinesemo cvet, ponekod pa nameščajo t.i. zastavice, katerih zbran denar je namenjen v dobrodelne namene.

                                                                   

  Pripravila: Petra Hozjan,  strokovna sodelavka na MI

Oglejte si tudi