Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
5°C
PET.
17°C
2°C
Oceni objavo

NAGRADA OBČINE ČRENŠOVCI

Folklorno društvo Pozvačin Bistrica je v lanskem letu praznovalo 35 let delovanja folklore na Bistrici. Vsa ta leta se zbirajo člani, ki jih druži skupna lastnost, veselje do plesa in kulturne dediščine, za katero se trudijo, da bi jo ohranili.

Prisotni so na tradicionalnih prireditvah, kot je Lendavska trgatev, Mlinarski dnevi, Ciglarski dnevi, Büjraški dnevi, Dödöljada, Bogračiada, Jenamenafest, Martinovanja, Dimekov memorial, Košičevi dnevi, Teden duhovnosti in kulture, prekmurski večeri v hotelih Lipa v Lendavi, Hotelih Termal in Livada v Moravskih Toplicah. Redno se udeležujejo tudi vsakoletnih območnih revij folklornih skupin in sodelujejo na predstavitvah kulturnih društev, ki jih prireja ZKD Lendava. Sodelujejo tudi na raznih društvenih srečanjih v Pomurju in Sloveniji.

Poleg tega so ustvarjalci vsakoletnih lastnih prireditev, kjer se predstavijo tudi s petjem in različnimi  igralskimi uprizoritvami. Med bolj poznanimi so zagotovo: Vesela je tista družina – ob kolinah, Kupinar,  Oča pa mati tou moreta znati, Prišli so polažiči, Francuska penzija in slednja »Liseni kaput«.

V 35. letih delovanja je Folklorno društvo Pozvačin dalo pomemben prispevek k promociji kulture svojega kraja, občine in ne nazadnje tudi Slovenije. Člani društva namreč pri svojem delovanju raziskujejo, predstavljajo in obujajo ljudske običaje, navade in šege domačega kraja in jih z ljudskimi plesi in pesmimi predstavljajo v svojih odrskih postavitvah v domačem okolju pa tudi širše. Njihovo delo je zaznamovano tudi z nastopi na Hrvaškem, v Avstriji in na Madžarskem. Zadnji nastop je bil lani februarja v pokrajini Voralberg, mestu Dornbirn v Avstriji, kjer so bili gostje ob 10. obletnici delovanja Slovenske folklorne skupine Lipa.

Le tisti, ki so spoznali moč iskrenega in nesebičnega dajanja, izkusijo največje veselje življenja: čisto zadovoljstvo in izpolnitev. Prav to velja za naše folkloriste, ki nesebično in iskreno dajejo, se odpovedujejo in trudijo, da rast folklornega društva Pozvačin ne upade, ampak se nadgrajuje kulturno poslanstvo ohranjanja ljudskega izročila ter prikazovanja šeg in običajev našega kraja.

Folklorno društvo Pozvačin Bistrica v zadnjih letih uspešno vodi predsednica Vera Markoja.

Na Bistrici smo ponosni na vse generacije folkloristov, ponosni na vse njihove uspehe, na usklajeno in strokovno delo, bogato strokovno znanje, nenazadnje pa tudi na njihovo prijateljevanje, s katerim vedno znova dokazujejo, da je s skupnimi močni  mogoče narediti vse.

Folklorno društvo Pozvačin Bistrica je prejelo nagrado Občine Črenšovci za uspehe in dosežke na kulturnem področju, ki imajo pomen za razvoj, ugled in promocijo Občine Črenšovci.

Oglejte si tudi