Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Preprečevanje odvisnosti in rehabilitacija uporabnikov drog

Inštitut VIR, Socialna rehabilitacija, raziskovanje in razvoj, zavod

Zasvojenost je predvsem kronična bolezen možganskega nagrajevalnega kroga in centrov, ki so povezani z motivacijo in spominom. Nedelovanje teh sklopov nevronskih povezav se kaže na biološki, duševni, družbeni in duhovni ravni. Izraža se v posameznikovi patološki potrebi po ugodju in/ali sprostitvi ob uživanju snovi in izbiri določenih vedenj. (ASAM- American Society of Addiction Medicin, 2011).

Posameznik torej skuša doseči občutke sproščenosti in ugodja. Na to se odzivajo tudi centri v možganih, ki naše potrebe, občutke in vedenja s svojim delovanjem dodatno osmislijo in vzdržujejo. Oseba tako v življenje vključi vse, kar ji oz. se ji zdi, da zadovoljuje osnovne človeške potrebe. Ob tem (zavestno in/ali nezavedno) izbira tudi oblike vedenja, ki prinašajo škodljive posledice na raznih področjih in pri njih vztraja.

Za spremembo odvisniškega vedenjskega vzorca je smiselno poiskati strokovno pomoč že v nastajanju odvisniških vzorcev, še posebej pri ranljivih skupinah (otroci, adolescenti).

V nadaljevanju si lahko preberete predstavitev zavodaPlan dela 2019 in zloženko.

Na Inštitutu VIR, zavod v Celju, izvajajo mnoge aktivnosti, namenjene uporabnikom in tudi ostalim, ki sicer niso vključeni v program. 

Če se čutite, da vas katera tema privabi, vljudno vabljeni. 
Lahko podelite informacijo tudi dalje, natisnete priložene dokumente ali jih obesite na kakšno oglasno desko.

Sproti dodajajo teme in vsebine ter jih na spletu ažurno objavljajo v temi AKTUALNO (http://www.institut-vir.si/aktualno.html).

Oglejte si tudi