Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
24°C
8°C
Oceni objavo

Edini v Sloveniji preko lune !

V soboto 14.07,2012 nas je nekaj članov Radiokluba Cirkulane se odpravilo na ekskurzijo proti Koroški. Med drugim smo obiskali Radioklub Slovenj Gradec v katerem so vzpostavili opremo za komuniciranje preko lune.
Radioamaterski signal potuje do lune in nazaj 2,5 sekunde. Tako lahko tudi slišiš sam svoj odbiti signal od lune nazaj. Na predstavitvi nam je uspelo vzpostaviti zvezo na 2,4GHz z radioamaterjem iz Italije. Silvo S50X, ki je član Radiokluba Slovenj Gradec s svojimi kolegi upravlja z edino takšno radioamatersko postajo, ki trenutno obstaja v Sloveniji za komuniranje preko lune. Celoten sistem so naredili v samogradnji s pomočjo tudi drugih radioamaterjev iz Slovenije kakor tujine.

Antenski sistem in postaje lahko sprejemajo tudi druge elektromagnetne signale recimo od sonca, drugih ozvezdij ipd... Prav zanimivo je slišati kaj vse "šumi" po našem visolju.

Naše potovanje pa je zgledalo takole:

Prvi postanek na poti smo naredili v Radljah ob Dravi pri Alojzu S54LRC in Tončki S56AD in se okrepčali s kavo in domačo klobaso. Nato smo nadaljevali do prostorov S59DCD v Slovenj Gradcu, kjer so nas kolegi zelo lepo sprejeli in predstavili njihove aktivnosti. Pri Sil-u S50X nam je Silvo predstavil zelo poučno delovanje sistema EME in izvedel tudi QSO preko lune. Nato smo se tudi okrepčali v bližini. Res od srca hvala vsem iz S59DCD za lep sprejem, organizacijo izvedbe in predstavitev. Nekateri smo potem še nadaljevali pot proti Slovenskim Konjicam do Staneta S55ST, kjer smo skupaj zaključili lepo soboto. Stane TNX tudi tebi za lep sprejem in druženje.


Prijatelje iz Slovenj Gradca smo povabili tudi v Haloze in pričakujemo njihov obisk v našem Radiklubu letos septembra.

Povezave

Google
Hamradio

Oglejte si tudi