Logo MojaObčina.si
DANES
6°C
-1°C
JUTRI
5°C
-4°C
Oceni objavo

Razstava Petrovčeva hiša skozi čas 160 let in več

V soboto, 23. septembra je bila na ogled razstava z naslovom »Petrovčeva hiša skozi čas«, ki so jo pripravili člani kluba Liberius pod vodstvom prof. Daniele Močnik skupaj z Zavodom za turizem Cerklje. Tako so tudi letošnji 33. dnevi evropske kulturne dediščine vabili  k predstavitvi redkih in dragocenih znanj, spretnosti in poklicev, kar nam je v minimalistični predstavitvi z razstavo Petrovčeva hiša skozi čas uspelo v sodelovanju z Zavodom za turizem Cerklje, Ivanom Kropivnikom v organizaciji Kluba Liberius  ter s podporo Občine Cerklje na Gorenjskem. Da je hiša ohranila svojo pristnost in podobo izpred dvesto let, pa je spremljala konzervatorka Mojca Tercelj Otorepec z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, organizacijska enota Kranj. V  Petrovčevi hiši so uredili krajevno knjižnico in muzejski del, razstavni atelje Likovnega društva Cerklje, ter prostore za Turistično informativni center (TIC), je ob odprtju hiše razmišljal župan Cerkelj Franc Čebulj.

V nagovoru je v soboto prof. Daniela Močnik poudarila, da je razstava tudi poklon občinskemu prazniku, pri čemer pa je izpostavila pomembnost ozaveščanja o redkih veščinah, dragocenih poklicih in kulturni dediščini, vključno z Evropskimi dnevi kulturne dediščine. Osredotočila se je tudi na zgodovino Petrovčeve hiše, življenje v preteklosti ter na izjemne graditelje dediščine v Cerkljah.

Petrovčeva hiša, ki je vpisana v register kulturne dediščine kot spomenik lokalnega pomena, si je s to razstavo zaslužila globok poklon. Razstava je vključevala tudi zbirko osmih izobešank iz Gorenjskega muzeja, ki so bile pripravljene pred več kot desetimi leti ob otvoritvi. 

Ivan Kropivnik, mojster različnih veščin in znanj, nas je očaral s svojimi ročno izdelanimi izdelki iz lesa, vključno z ročno izrezljanimi jasicami in cajnami. Poleg tega so si  obiskovalci  lahko ogledali njegovo impresivno zbirko starinskih predmetov, med njimi so bile starinske laterne, tehtnice, oblče,"cimereka za tesanje lesa," karbitarca za kolo in številne druge zanimivosti iz preteklosti. V prvem nadstropju Petrovčeve hiše pa sta na ogled etnološka in prenovljene arheološka zbirka.

Po kulturno obarvanem ogledu Petrovčeve hiše nas je lokalna turistična vodnica Simona Šunkar vodila še do rojstne hiše Ignacija Borštnika, kjer je Dane Novak  pripravil Dan odprtih vrat Borštnikove domačije, kar je bila  odlična priložnost, da so si hišo ogledali od blizu in med tem spoznavali življenje, njegove vloge in delo tega velikega umetnika. Navzoče je pozdravil Dane Novak, predsednik Kulturnega društva Ignacija Borštnika in skrbnik Borštnikove domačije, ter  obiskovalcem  postregel s svežo domačo potico, ki jo je sam spekel. Ogledali so si lahko tudi  prenovljene kletne prostore ter si ogledali prenovljene kletne vrata.

Tako prof. Daniela Močnik iz Kluba Liberius kot Dane Novak iz Kulturnega društva Ignacija Borštnika sta bila z obiskom razstave in Dnevom odprtih vrat Borštnikove domačije zadovoljna. Mnenju se je pridružila tudi Polona Šafner v.d. direktorica Zavoda za turizem Cerklje. 

Besedilo in foto Janez Kuhar, Cerklje, 24.9.2023

Oglejte si tudi