Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Blagoslov obnovitvenih del v Češnjevku

V nedeljo, 28. maja je ljubljanski nadškof in metropolit msgr.  Stanislav Zore  ob somaševanju cerkljanskega župnika mag. Jerneja Marenka, župnikov Mateja Nastrana in  Andreja Šinka, oba rojena v Češnjevku ter prelata Stanislava Zidarja in kaplana Martina Lebna, blagoslovil obnovitvena dela  v podružnični cerkvi sv. Duha v Češnjevku. Slovesni blagoslovitvi je prisostvoval tudi župan Občine Cerklje Franc Čebulj.

Nadškof je blagoslovil  obnovljeno streho, strelovod, obnovljene stopice za na kor in v zvonik. Verniki in  narodne noše so ob tej priložnosti  napolnili  lepo okrašeno cerkev, bogoslužje pa so popestrili mešani cerkveni pevski zbor pod vodstvom prof. Damijana Močnika in pritrkovalci. Cerkev se v pisnih dokumentih prvič omenja leta 1535 in predstavlja pomemben del kulturne in verske dediščine za kraj.  Verniki in  narodne noše so ob tej priložnosti  napolnili lepo okrašeno cerkev, bogoslužje pa so popestrili pevci mešanega cerkvenega pevskega zbora pod vodstvom prof. Damijana Močnika in pritrkovalci.  Sredstva za  opravljena dela so zagotovili krajani Češnjevka in Občina Cerklje na Gorenjskem, del sredstev pa je prispevala župnija iz rednih nabirk.  Sredstva so pridobili tudi iz razpisa Občine Cerklje na Gorenjskem za obnovo sakralnih objektov. Obnovitvena dela je predstavil ključar Jože Hacin, župan Občine Cerklje  Franc Čebulj pa je predstavil aktivnosti v zvezi z obnovitvenimi deli v kraju.

Zahvalo je  izrekla v imenu krajanov Češnjevka Klara Jenko nadškofu msgr. Stanislavu Zoretu za blagoslovitev opravljenih del na cerkvi in dela v vaški skupnosti, cerkljanskemu župniku mag. Jerneju Marenku in kaplanu Martinu Lebanu ter vsem  krajanom Češnjevka za zbrana finančna sredstva. Posebno zahvalo pa so izrekli Občini Cerklje na Gorenjskem in županu Francu Čebulju za finančna sredstva za obnovo cerkve in vodovoda ter postavitev novega igrišča v vasi. Zahvalo so izrekli tudi ključarju Jožetu Hacinu in bratu Mirku pri skrbi za cerkev ter za urejanje njegove okolice in Marinki Šipec za krašenje cerkve ter Neži Jenko za vso darovano cvetje. Po slovesnosti je bila pred cerkvijo pogostitev, pri tej so se še posebno izkazale gospodinje iz Češnjevka.

Besedilo in foto Janez Kuhar, Cerklje, 28.5.2023

Oglejte si tudi