Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

MOVEMBER

MOVEMBER

Smo v mesecu novembru, ko se na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in Društvu za boj proti raku regije Celje priključujemo mednarodnemu gibanju MOVEMBER. V njem  moške ozaveščamo o pomenu zdravja in zdravega načina življenja, predvsem v smeri preventive in zgodnjega odkrivanja raka. Razpoznavni znak tega gibanja so brki ali brada, s čemer moški opozorijo na breme rakavih obolenj in da so seznanjeni, da je potrebno skrbeti za svoje zdravje.

Bolezen rak je v Sloveniji vodilni vzrok  umrljivosti pri moških. Podatki Registra raka kažejo, da v Sloveniji vsako leto na novo za rakom zboli okrog 8.500 moških, okoli 3.600 jih za to boleznijo vsako leto umre. Med najpogostejšimi raki pri moških so nemelanomski rak kože, rak prostate, rak pljuč in rak debelega črevesa in danke. V tem času radi izpostavimo tudi rak mod, ki je sicer redek rak pri moških, vendar za njim najpogosteje zbolevajo mladi moški, stari med 20 in 40 let.

Strokovnjaki opozarjamo, da so najpogostejši raki pri moških zelo povezani z nezdravim življenjskim slogom. Tako spodbujamo moške, da se zdravo prehranjujejo, so redno telesno aktivni, se izogibajo prekomernemu pitju alkoholnih pijač, kajenju in pretirani izpostavljenosti soncu ter upoštevajo še ostala priporočila, ki so zbrana v Evropskemu kodeksu proti raku. Z upoštevanjem teh 12 nasvetov proti raku bi lahko preprečili kar 30 do 50% vseh rakov.

Še zlasti v novembru moške seznanjamo tudi o pomenu zgodnjega odkrivanja raka. Namreč za večino rakov velja, da so lahko zelo dobro ozdravljivi, če so odkriti pravočasno. Tako moške spodbujamo k rednemu mesečnemu samopregledovanju mod, k samopregledovanju kože in kožnih znamenj ter k pravočasnemu  pregledu prostate. Ob 50. rojstnem dnevu  moški prejmejo tudi vabilo v Program Svit, to je državni presejalni program za zgodnje odkrivanje in preprečevanje raka na debelem črevesu in danki. Odzovite se temu vabilu, ki ga prejmete vsaki dve leti do 75. leta starosti, saj vam lahko reši življenje.

Moški, bodite pozorni na svoje zdravje, na svoje telo in nikakor ne odlašajte z obiskom pri zdravniku, če imate kakršnekoli težave, bodisi telesne ali duševne. Pravi moški je moški, ki skrbi za svoje zdravje in takrat, ko potrebuje pomoč, le-to tudi poišče.

Veliko koristnih informacij je dostopnih na spletni strani Slovenskega onkološkega društva za moške ONKOMAN – www.onkoman.si

Vir infografik v prilogi: Movember.si

Dodatne informacije:

Tatjana Škornik Tovornik, dipl. san. inž., strokovna sodelavka NIJZ OE Celje in koordinatorka projektov v Društvu za boj proti raku regije Celje

Tel: 03 42 51 141, e-posta: tatjana.skornik-tovornik@nijz.si

 

November, 2021

Oglejte si tudi