Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Borbe s kilogrami kot neprava bitka

Ob menjavi koledarskega leta so posamezniki soočeni s premisleki po spremembah. Nekateri si postavijo bolj ali manj izvedljive zaobljube (težava je že samo v besedi obljuba, ki je tesno povezana s pričakovanji, o čemur sem pisal v prejšnji kolumni), ki prej kot ne funkcionirajo kot pritisk. V podzavesti se na koncu ustvari še globlje nezadovoljstvo s sabo. 
 

Kaj tudi ne, ne da bi se zavedali vpliva okolice, si mnogi postavijo namreč cilje v smislu, do poletja shujšati za 23 kilogramov (to je dejansko nekdo zapisal na vprašanje, ki ga je eden od medijev zastavil na Facebooku in kar je samo način nevidnega pritiska)! Člankov na temo idealnih diet v tem obdobju kar mrgoli in ljudje se za spremembe odločajo pod nekakšno spiralo prisile, ne da bi zares vedeli za koga to počnejo.
 

Ker se gre za najbolj pomembno osebo – za nas, je treba do tega pristopiti odgovorno, a obenem enostavno. V resnici ne potrebujemo mazohiranja, nenazadnje za to potrošiti silnih sredstev. Rešitve so povsem preproste in iskrene! Iskren pa je treba biti predvsem do sebe. Za začetek se sploh z naklonjenostjo poglejmo v ogledalo in si recimo, da se imamo radi in da v celoti sprejemamo sebe in svoje telo. Za nameček si dajmo še – poljub. Da, sebi! Sprva to naredimo večkrat dnevno, sčasoma pa zadostuje to npr. ob umivanju zob.
 

Šele potem se lahko začne tudi npr. fizično preoblikovanje, da se stvari ustrezno premestijo, nikakor pa ne s silo. Seveda, rezultate lahko dosežemo tudi z mazohiranjem, ampak tu manjka prava kakovost, tako da se mnogi tovrstni projekti končajo še slabše, kot je bil izhodiščni položaj.
 

Obstajajo ljudje, ki vedno znova ponavljajo napake, vsakič iz podobnega razloga, vendar v različnih situacijah. Ponavljati iste napake je vrteti se v lastnem začaranem krogu in toniti še v večje napake, ki so lahko za človeka vse bolj pogubne. 

 

Marsikdo bi se rad iz tega primeža izvil, a mu prikriti um ne dovoli. Največkrat je problem, da človeka venomer vleče nazaj v preteklost in skuša obračunavati z njo. Prav tako je zelo pogost problem razmišljanje s tujo glavo, saj si na ta način človek nezavedno ustvarja napačno sliko. Poznate koga, ki ne dvomi vase?

 

Treba je enostavno dopustiti, da se zgodi, pa naj se sliši še tako nenavadno. Samo to je pot do tistega, kar nam pripada in to je predvsem naše edino zdravje. Telo je stroj, ki je narejen zato, da deluje, če mu le damo možnost, samo mi smo tisti, ki mu tega ne dopustimo, ko se tako ali drugače kaznujemo. Kazni so v obliki nesprejemanja sebe, zamer, jeze, občutkov manjvrednosti, … Vse to se slej ko prej odrazi na nas tudi v obliki bolezenskih stanj.

 

V resnici je tako, da večje kot je zavedanje, več svobode in življenja si dajemo!

 

V javnosti je veliko razprav, kakšno hrano jemo, kar ni nepomembno. Sam sem imel sostanovalko, ki je kupovala vse »eko«, a ji je tehtnica kazala skoraj vsakič več. Najmanj tako pomembno je namreč, če smo mi do sebe toksični in kako neko stvar dajemo vase

 

Pred vsakim obrokom si petkrat ponovite: Jem zato, da preživim in ne živim zato da jem. Zahvalite se vsem, ki so zaslužni, da imate nekaj na mizi, tudi sebi, če ste prispevali. Vsak grižljaj užijte s pozornostjo in hvaležnostjo, na kratko, uživajte! Čez nekaj mesecev se mi lahko oglasite in poročate o spremembah :)

 

Enako počnite tudi z vodo, ki ni samoumevna dobrina! Privoščite telesu mazivo, podobno kot to privoščite avtu.

 

Bogdan Rahten, glasnik zavedanja

 

Napisano na podlagi zbirke Učbeniki za tretje tisočletje, najmočnejšega orodja za dvig zavedanja. Višje zavedanje ne omogoča le boljšega zdravja, ampak predvsem modre življenjske odločitve.

 

P.S. 
 

V soboto, 12. 9. 2020, vabljeni na sklop predavanj glasnikov zavedanja v Bio park Nivo Žalec. 
 

10.45 – ZVEZDICA ZASPANKA: SRCE NAMESTO KAMNA. (Alenka Jovanovski)

V pravljico o Zvezdici Zaspanki je Frane Milčinski Ježek vključil situacije, ki jim je izpostavljen vsak posameznik. Biti zaspan oziroma ne buden, biti ločen od svojega doma, biti kriv in kaznovan, biti osamljen, hlepeti po tujem zlatu, imeti kamen namesto srca, ne imeti glavnika in ne znati zapisati besede "ljuba". Ob pripovedovanju pravljice za vse generacije bomo raziskovali, kako kamen spremeniti nazaj v srce.


12.15 – ALI RES VEMO, KOLIKO VODE JE IDEALNO POPITI? Vsak posameznik je unikaten in tudi količina vode, ki jo potrebuje, da čisti svoje telo, se razlikuje. (Antonija Omerzu)
 

12.45 – UPORABA IN ZDRAVILNOST UČBENIKOV ZA TRETJE TISOČLETJE – NAJMOČNEJŠEGA ORODJA ZA DVIG ZAVEDANJA (Ana Kadilnik)
 

13.30 – KAKO ENOSTAVNO IN UČINKOVITO NEVTRALIZIRATI ŠKODLJIVO SEVANJE (Alenka Jovanovski in Zvezdana Koželj)
 

14.15 – PREDAVANJE ZDRAVILCA ZEMLJE (Aljoša Satler)
 

14.45 – ZAKAJ SE NE ZMOREMO POGLEDATI V ZRCALO IN KAKO TO PRESEČI (Zvezdana Koželj)
 

15.30 – PREDAVANJE O ZAVEDANJU: ZAKAJ SO DIETE V RESNICI NEUSPEŠNE  (Bogdan Rahten in Ana Kadilnik) 

Okoli prehrane se vrti mnogo javnih in zasebnih diskusij. Na eni strani beremo o aferah z zastrupljeno hrano, na drugi strani je skoraj vsaka druga stvar označena z bio oz. eko predznakom. Posamezniki iščejo različne rešitve, »trg« pa vsake toliko prinese »odrešilno« dieto ali celo vrsto hrane.  Pri vsem skupaj je povsem prezrto tisto, kar bi ljudem resnično omogočilo, da hrana postane njihova podpora in ne zavora.
 

17.00  – KAKO PRAVILNO IZKRIČATI JEZO (Antonija Omerzu)
 

*Predavanja so v okviru prireditve Ekofest. Prispevek za vstopnino gostitelju znaša 5 evrov. Prireditev bo v vsakem vremenu. Lokacija se nahaja v bližini glavne ceste Žalec-Griže in je označena s smerokazi Bio park Nivo. Naslov: Cesta na Lavo 11, 3310 Žalec. Obiskovali naj imajo s sabo maske.
 

Oglejte si tudi