Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Pod gradom nova plezalna stena, klop za počitek in podest

Celje, 25. avgust 2021 - Stari grad Celje je največji ponos knežjega mesta, njegova veduta je zelo prepoznavna. Do gradu vodi dobro obiskana Pelikanova pot, okoliški hribi pa so na splošno priljubljeni med Celjani, pohodniki in kolesarji. Na Mestni občini Celje smo veseli, da je Celjski mladinski center v sodelovanju s Planinskim društvom Celje - Matica na novo uredil plezalno steno, ki zdaj omogoča varno in prijetno plezanje. 
Za ljubitelje plezanja in seveda za vse ostale obiskovalce smo tamkajšnjo okolico lepo uredili. Pod skalno steno smo postavili čudovito leseno klop, nedaleč stran pa lesen podest. Skupen projekt, ki ponuja dodatno možnost za aktivno preživljanje prostega časa, smo uradno predali namenu danes dopoldan. Odprtja so se med drugimi udeležili podžupanja Breda Arnšek, podžupan Vladimir Ljubek, direktorica Celjskega mladinskega centra Sonja Majcen in predsednik Planinskega društva Celje - Matica Franc Povše.
»Plezanje je vse bolj priljubljen šport, v naravi pa ima seveda še poseben čar. Veselimo se številnih plezalcev, ki jih bo nova plezalna stena pritegnila. Zanje in za vse ostale obiskovalce smo uredili  prijeten prostor za počitek in sproščanje. Klop je resnično nekaj posebnega, takšne v Celju še ni, leseni podest pa ponuja prelep razgled na mesto, Savinjo in okoliške gozdove. Verjamem, da je tudi pogled s plezalne stene veličasten«, je na odprtju dejala podžupanja Breda Arnšek. 
Ureditev območja pod plezališči grajske vedute je stala nekaj manj kot 54.000 evrov (brez DDV), ki smo jih zagotovili v občinskem proračunu, medtem ko je Celjski mladinski center skupaj s Planinskim društvom Celje - Matica plezalno steno uredil v sklopu evropskega projekta Plezaj kot grof. Gre za program Evropske solidarnostne enote. 
Kot je dejal predsednik Planinskega društva Celje – Matica Franc Povše, so člani Alpinističnega odseka PD Celje - Matica na steni pod Starim gradom Celje plezali že okoli leta 1970.  Ker je stena blizu mesta, so na njej trenirali tehnike varovanja in plezanja za kasnejše alpinistične vzpone v gorah. V času nastanja večjih plezališč v okolici Celja in razvoja prostega športnega plezanja je stena samevala. Mestna občina Celje je leta 2016 dala pobudo, da se plezalna stena uredi tako, da bo varna in primerna za športno plezanje. Člani športno plezalnega odseka PD Celje – Matica in člani alpinističnega odseka Grmada so zato steno očistili in začeli urejati smeri, lani pa so se dela nadaljevala v sklopu projekta Plezaj kot grof. Plezalci imajo zdaj na voljo kar 16 smeri različnih težavnosti in višin. 
»Glavni cilj projekta je bila obnova in ureditev dotrajane plezalne stene ter predstavitev športnega plezanja. Verjamem, da bo plezalna stena privabila veliko plezalcev, ki jim seveda želim varen oprijem in veliko športnega užitka. Vsem tistim, ki s plezanjem nimajo izkušenj, pa toplo priporočam, naj se najprej povežejo s Planinskim društvom Celje – Matica, kjer bodo izvedeli, kaj vse je potrebno za varno plezanje, in pridobili prve, dragocene izkušnje«, je povedala direktorica Celjskega mladinskega centra Sonja Majcen. 

Oglejte si tudi