Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Mestna občina Celje začenja z eksperimentalno ureditvijo dela Lilekove in Gubčeve ulice

Mestna občina Celje začenja z eksperimentalno ureditvijo dela Lilekove in Gubčeve ulice v Celju. Podjetje VOC Celje, d. o. o., ki je bilo na javnem razpisu izbrano kot najugodnejši ponudnik, mora dela, v katera je bilo uvedeno ta teden, zaključiti v devetih mesecih.

V času gradnje bomo do vseh stanovanj in poslovnih prostorov na tem območju zagotovili varne dostope. Zavedamo se, da v času gradbenih del za stanovalce, lastnike in najemnike lokalov ter obiskovalce mesta ne bo prijetno, zato jih prosimo za razumevanje in strpnost. Po zaključku del bo ta mestni prostor ob nekdanji veleblagovnici T, v kateri urejamo znanstveno - zabavni tehnološki park, zasijal v novi, atraktivni  podobi. Namenjen bo predvsem pešcem in kolesarjem, zato bosta tudi delo in življenje na tem območju kvalitetnejša. 

V sklopu projekta bomo zmanjšali število parkirnih mest, namestili klopi, stojala za kolesa, koše za smeti, postavili svetila javne razsvetljave in  ob robu Gubčeve ulice zasadili drevesa. Postavili bomo tudi table, ki bodo označevale območje eksperimentalne prometne ureditve in obveščevalne table, ki bodo promovirale hojo. Celotno območje, ki je veliko približno 1800 kvadratnih metrov, bomo na novo tlakovali, in sicer tako, da bomo nadaljevali zasnovo oblikovanja pred nekaj leti obnovljenega dela starega mestnega jedra. Obnovili bomo vse komunalne vode in cevovode za odvajanje odpadnih in meteornih vod. Pred nekdanjo blagovnico bomo označili dve parkirni mesti, od tega eno za osebno vozilo za gibalno ovirane osebe. Na zahodni strani Gubčeve ulice, na odseku med stikom z Lilekovo in navezavo na Cankarjevo ulico, načrtujemo vgradnjo podzemnega sistema za zbiranje odpadkov. Strošek arheoloških izkopavanj, ki jih pričakujemo na območju vgradnje podzemnih zbiralnikov, še ni natančno znan. Celoten projekt je ocenjen na 1.269.843,53 evrov. Na podlagi uspešne prijave na javni razpis za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti, ki ga je objavilo Ministrstvo za infrastruktur, bomo prejeli 594.237,61 evrov nepovratnih sredstev, kar predstavlja skoraj 40 odstotkov vrednosti celotnega projekta. Petinosemdeset odstotkov nepovratnih sredstev bomo prejeli iz Kohezijskega sklada, petnajst odstotkov pa iz slovenske udeležbe kohezijske politike. Ostali denar smo zagotovili v občinskem proračunu. Projekt eksperimentalne prometne ureditve tega dela mestnega središča je eden od ukrepov trajnostne mobilnosti, ki smo jih opredelili v Celostni prometni strategiji. Zmanjšanje negativnih vplivov prometa je namreč pogojeno s postopnimi spremembami mobilnostnih navad prebivalstva, ki jih lahko dosežemo s trajnostnimi oblikami mobilnosti. Na ta način zagotovimo večjo varnost občanov in boljšo kakovost zraka ter zmanjšamo obremenitve s hrupom. Vse to pomembno prispeva v večji kakovosti življenja v  mestu.

Cilji investicije Eksperimentalna ureditev dela Lilekove in Gubčeve ulice v Celju:
- umirjanje motoriziranega prometa na obravnavanem območju;
- zmanjšanje parkirnih površin na obravnavanem območju;
- povečevanje površin za pešce v območju mestnega naselja in s tem povečevanje deleža poti opravljenih peš;
- povečevanje površin za kolesarje v območju mestnega naselja in s tem povečevanje deleža poti opravljenih s kolesom;
- izboljšanje prometne varnosti;
- zmanjšanje negativnih vplivov na okolje.

Oglejte si tudi